Mona Lisa bestrijdt prostaatkanker

Mona Lisa bestrijdt prostaatkanker

Foto: St Antonius Ziekenhuis, Uroloog Van Melick naast 'Mona Lisa'

WOERDEN- Het Sint Antonius Ziekenhuis in Woerden beschikt over een nieuwe robot die ingezet kan worden tegen prostaatkanker. Door middel van nieuwe technieken kan onderzoek naar prostaatkanker verfijnder worden uitgevoerd in het Antonius. Uroloog Van Melick helpt mee met de ontwikkeling van de ‘zorgrobot’. Van Melick is arts in het Sint Antonius en heeft al vaker te maken gekregen met robotisering in het ziekenhuis en werkt mee aan project ‘Mona Lisa’ gedurende haar proeftijd.

Nieuwe technieken

Robotisering binnen de gezondheidszorg heeft ook het Sint Antonius Ziekenhuis bereikt. We kennen de naam Mona Lisa vooral van het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci wat momenteel in het Louvre hangt, maar deze naam krijgt sinds kort een hele andere lading. De naam wordt niet langer enkel toegekend aan een schilderij, maar ook aan een robot die doorslaggevend is in onderzoek naar prostaatkanker. De robot beschikt over nieuwe technieken waardoor er preciezer naar het ontstaan, het verloop en de nasleep van prostaatkanker kan worden gekeken.

De robot heeft nog wel een klein beetje hulp nodig. Zo moet er vooraf een zogenaamde MRI-scan zijn uitgevoerd bij de patiënt. Deze scan wordt uitgevoerd in de welbekende ‘tunnel’ in het ziekenhuis. Mona Lisa kan vervolgens echobeelden combineren met deze MRI-scan. De robot legt de echobeelden en de MRI-scan als het ware over elkaar heen en kan dan tot een uiterst nauwkeurige uitkomst komen. Er kan dan op exact de juiste plaats stukjes weefsel worden weggesneden die later weer gebruikt kunnen worden voor nader onderzoek.

Proeftijd

Uroloog Van Melick zegt dat Mona Lisa nog in een soort proeftijd zit en er nog gekeken moet worden of de robot wel werkt zoals verwacht en of het de investering waard is. “Zo’n technische ontwikkeling kost uiteraard enorm veel geld en eerst moeten we aftasten of Mona Lisa de juiste ontwikkeling is om dat geld aan te besteden”, aldus Van Melick. De robotisering in het ziekenhuis blijkt namelijk niet altijd een succes. Van Melick vertelt dat er enorm veel theoretische, maar vooral praktische kennis nodig is om in een ziekenhuis optimaal te kunnen presteren. “Robotisering is wel belangrijk, maar niet alles moet door robots worden overgenomen. Dat kan eigenlijk ook niet. Soms is er ook menselijk intuïtie nodig om operaties en behandelingen tot een goed einde te brengen”, is Van Melick van mening. Of Mona Lisa daadwerkelijk aan de slag gaat in het St Antonius Ziekenhuis is voorlopig dus nog een groot vraagteken.

Waarom het St Antonius Ziekenhuis?

Het St Antonius Ziekenhuis staat onder de Nederlandse ziekenhuizen bekend als één van  de beste in de behandeling van prostaatkanker. De fabrikant van Mona Lisa heeft om die reden gekozen voor een proeftijd van de robot in het St Antonius. Het Antonius heeft inmiddels veel ervaring met het behandelen en vooral het onderzoeken van de ziekte. Prostaatkanker is de meest voorkomende ziekte onder de mannen en wordt daarom aan de lopende band bestreden in de Woerdense locatie van het ziekenhuis.

Per jaar worden er zo’n 2000 MRI-scans van de prostaat gemaakt en nemen urologen bij ongeveer 700 mannen biopten weg. Biopten zijn stukjes weefsel waarmee onderzoek wordt gedaan. Deze stukjes weefsel zitten vaak op plekken die makkelijk te bereiken zijn, maar in zo’n 15% van de gevallen bevindt het weefsel zich op een lastig te bereiken plek. Mona Lisa zou voor deze gevallen van toepassing moeten komen in de toekomst. Het apparaat zou de kans op een betrouwbare uitslag (bij gewenst functioneren) aanzienlijk verhogen.

Van levensbelang

Patiënt Jacob Groenendijk (78) lijdt momenteel aan prostaatkanker en zegt blij te zijn met de ontwikkeling van nieuwe onderzoekstechnieken. “Het is van levensbelang dat je er op tijd achter komt dat je prostaatkanker hebt. In dat geval is het nog te genezen, anders ben je er gewoon geweest”, zegt hij. Daar heeft de beste man ook gelijk in. Wanneer de kankercellen zich nog enkel in de prostaat bevinden is behandeling met kans van slagen absoluut denkbaar, maar wanneer er uitzaaiingen zijn is er in de meeste gevallen geen sprake meer van een positieve uitkomst.

Of Mona Lisa de proeftijd positief zal doorstaan is dus nog even afwachten. Dat het Woerdense ziekenhuis z’n best doet om op technisch vlak te ontwikkelen is in ieder geval duidelijk. “Dat er ontwikkelingen zijn voor de bestrijding van prostaatkanker is sowieso geweldig. Ik hoop dat de proeftijd naar verwachting zal uitpakken en we daarmee een grote stap maken in de geneeskunde”, vertelt Van Melick ten slotte.

Over de auteur

Laukie Klijn

Laukie Klijn is een enthousiaste journalist voor Utregnieuws. Hij is altijd op zoek naar interessante onderwerpen en zit bovenop het nieuws.