Een gesprek met het verleden

Een gesprek met het verleden

Foto: De introductie als je met Johan van Nassau gaat appen

Utrecht bestaat 900 jaar en om dit te vieren zijn er verschillende projecten gefinancierd. Een hiervan is de app en website ‘Utereg.nl’. Gemaakt door Guus de Jonge(28), met deze app kan je praten met historische figuren in de binnenstad die hun eigen geschiedenis vertellen door middel van een chat platform. Een veel belovend idee volgens Guus de Jonge, maar is het te ondersteunen?

Guus de Jonge(28) is in zijn vrije tijd developer met een passie voor Utrechtse geschiedenis. In zijn vrije tijd heeft hij, door een vakantie in Praag, inspiratie opgedaan om met oude figuren in de binnenstad van Utrecht te chatten. In zijn vrije tijd heeft hij een eigen chatbot opgebouwd om met 8 verschillende standbeelden in de binnenstad te kunnen praten. Hier zou de huidige jeugd van tegenwoordig meer aan hebben omdat tour guides heel lastig zijn. ‘We zijn nu eigenlijk gewend om rondleidingen te doen via tour guides en dat is heel lastig voor de huidige jeugd. Die hebben niet zon lange concentratie boog en bij dat medium vertelt hij een verhaal en jij luistert.’ Het originele idee van Guus was daarom ook één vaste tourgids die je door naar de andere standbeelden zou leiden. Ondanks de veranderingen die hij toe heeft gepast aan het idee, denkt Guus niet dat hij het anders zou hebben gedaan. ‘Het blijft een heel ruim concept en het is relatief heel soepel gelopen.’

De app

Hij heeft de tour ontworpen om met verschillende helden en standbeelden uit verschillende tijdperken uit Utrecht te kunnen praten. Met de hulp van het programma ‘telegram’ heeft hij het zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Ook bij Utrecht 900, de organisatie die het 900jarig bestaan van Utrecht organiseert, waren ze erg enthousiast over het idee. ‘Ze vonden het ook leuk omdat het best wel iets anders en vernieuwend is en heel toegankelijk voor iedereen, want iedereen heeft immers een telefoon.’ Aldus Guus. Ondanks het enthousiasme is er wel een overeenkomend kritisch punt, namelijk het installeren van de app. Volgens Guus de Jonge blijft het een drempel voor veel mensen omdat ze niet zeker zijn dat ze het wel leuk gaan vinden. Een oplossing hiervoor heeft hij nog niet gevonden, want het is te veel werk om alleen te veranderen. Hij werkt dan ook alleen omdat het nog te weinig werk is om een team voor op te bouwen. Hier kwam zijn achtergrond in informatica goed van pas, ondanks dat het wel meer tijd koste dan gepland.

Het enige wat ik mis is meer content. Dat zou het echt heel vet maken.’

Uitbreiden of doodbloeden?

Voor nu is de app in het centrum van Utrecht gelimiteerd naar 8 beelden, maar Guus de Jonge heeft een nuchter beeld over het uitbreiden. Afhankelijk van het mogelijke succes van de app gaat hij kijken naar wat er nodig is om, niet alleen door andere wijken, maar ook steden te gaan kunnen uitbreiden. Voor nu zit de app nog in zijn beginfase. ‘Ik wil eerst kijken hoe het bevalt’. Of het haalbaar is voor het concept zelf heeft hij geen twijfels. ‘Iedereen kan chatten dus het concept blijft heel toegang baar’. Zolang het informatief blijft en er genoeg aandacht voor blijft, vindt Guus de Jonge het een leuk project. Het project is pas net op gang gekomen, en kan voor weinig blijven draaien dankzij het geld vanuit Utrecht 900. Ondanks de positieve feedback en het kleine succes wat hij tot zover heeft gehad, houdt Guus een reële blik op het project. ‘Het kost erg weinig om dit draaiende te houden, misschien een paar tientjes. Dus zolang er vraag naar is vanuit de binnenstad zelf, hou ik het graag draaiende. Zodra ik merk dat het echt doodbloedt, haal ik de stekker er wel direct uit.’

 

Over de auteur

Pepeyn Dubbeldam

Pepeyn Dubbeldam is een student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Afgestudeerd en werkzaam als fotograaf zoekt hij verhalen in de maatschappij om te vertellen.