Kerstbomen huren steeds populairder

Kerstbomen huren steeds populairder

Foto door Thijs Kroon

Het huren van kerstbomen is de laatste jaren een nieuw en veelgekozen alternatief geworden. De huurboom wordt niet zoals bij een koopboom in januari aan de rand van de straat gezet, maar juist weer herplant. Een van de initiatieven die hiermee begonnen is, is Duurzame Kerstbomen uit het Utrechtse Achterveld. Het Hof van Carthesius in de Schepenbuurt in Utrecht west heeft zich hierbij aangesloten en fungeert nu als een afgiftepunt voor huurbomen. 

 

Het terrein van het Hof van Cartesius, net naast station Zuilen staat vol met kerstbomen die wachten om opgehaald te worden. “Het waren er nog veel meer” vertelt Henk, de man die de afgifte van de bomen op die dag regelt. Naast hem ligt een lijst waar meer dan driehonderd namen op staan van mensen die een boom komen ophalen. Het huren van een kerstboom wordt de laatste jaren aangedragen als het nieuwe groene alternatief om de grote jaarlijkse hoeveelheid vernietigde bomen te verminderen. De gemeente Utrecht verwachtte in januari namelijk 40.000 bomen op te halen. Het grote voordeel van het huren van een boom is dat de bomen niet vernietigd maar herplant worden. De verhuurbomen hebben relatief vaak nog een kluit aangezien ze deze nodig hebben om goed te kunnen verder groeien. De herplantte bomen worden na herplanting niet meer uitgegraven voor een volgend jaar. Het is dus de bedoeling dat er zich een bos vormt. Duurzame Kerstbomen verwacht dat ze de komende jaren een bos van ongeveer vier hectare aan kerstbomen geplant zullen hebben.

 

Alle praktische zaken worden via de website geregeld waardoor het voor de afgiftepunten slechts een kwestie van afgifte is. Door als uitgiftepunt te functioneren krijgt Het Hof Van Carthesius een vast bedrag per boom. “voor ons is het ook alleen maar een manier om geld te verdienen” vertelt bestuurder Jan Coolen. Over de bomen kon hij dan ook niet veel zeggen. Het Hof is niet het enige afgiftepunt van huurbomen in de stad. Utrecht telt nu namelijk al minimaal vier grote verhuurbedrijven met punten verspreid over diverse wijken. Adopteer een kerstboom, Duurzame Kerstbomen, Beter Boompje en Circle That zijn de bekendste namen.

 

Toch worden niet alle bomen herplant. De populaire Nordmann-boom wordt net zoals een koopboom na de feestdagen gecomposteerd. Dit komt doordat de Nordmann-boom een dikke penwortel heeft die niet in een pot zou passen en dus doorgesneden wordt. De boom heeft daarom een zeer kleine kans van leven na herplanting. Een verschil tussen het huren en het kopen van een Nordmann-boom is dat Duurzame Kerstbomen ter compensatie twee kleine boompjes in hun bos terugplanten. Bij een traditionele koopboom gebeurt dit niet. 

 

Dit groene initiatief heeft ook zo zijn nadelen. Een eerste nadeel is dat dankzij de kosteninflatie en de talloze opgekomen verhuurpunten traditionele verkooppunten nu minder klandizie ervaren. De kerstboomverkoop op de hoek van de kanaalstraat en de JP Coenstraat in Lombok die al 75 jaar lang een bekend verkooppunt is, merkt dat het minder druk is dan andere jaren. En dat merk je wel” vertelt de verkoper. Een ander nadeel is dat een afgifte- en innamepunt niet vaak dichtbij huis is. Een zware boom met kluit is lastig mee te nemen op de fiets wat betekent dat veel bomen weer met de auto teruggebracht worden wat de nodige uitstoot met zich meebrengt. Aan ieder groen alternatief hangt dus zo zijn nadeel. 

 

Tekst en foto door Thijs Kroon

Controle door Maria Belkadi

Over de auteur

Thijs Kroon

Ik ben Thijs Kroon (19) en schrijf artikelen en maak reportages voor de Utrechtse Westkant Courant die ontstaan is op mijn huidige studie, de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, muziek maken en creatief bezig zijn.