Het belang van Indekerngezond en De Week van de Positieve Gezondheid in Leidsche Rijn

Het belang van Indekerngezond en De Week van de Positieve Gezondheid in Leidsche Rijn

Indekerngezond Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN – Van vijf tot en met dertien mei was het De Week van de Positieve Gezondheid. Een week vol activiteiten, georganiseerd door Indekerngezond, om bewoners en anderen bewust te maken van Positieve Gezondheid en de veerkracht te bevorderen. Oprichter van Indekerngezond, en organisator van deze week, Sandra IJpma en netwerk adviseur, vanuit overkoepelende organisatie Institute of Positive Health, Wilfred Dijkstra laten zich uit over het maatschappelijk belang van deze preventieve zorg.  

Tekst: Sil Kwaspen

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/westkantcourant/wp-content/uploads/sites/1016/2023/05/Sandra.IJpma_.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Sandra IJpma, oprichter Indekerngezond. Foto: Sandra IJpma

 

Wat is uw functie bij Indekerngezond en hoe proberen jullie de gestelde doelen te bereiken?

“Ik ben al zo’n vijf jaar actief in de wijk als ambassadeur van de Positieve Gezondheid en probeer bewoners te betrekken bij dit gedachtegoed. Omdat het een wijk is proberen we via mond-tot-mondreclame, netwerkbijeenkomsten, sociale media en via huisarts- en fysiopraktijken mensen nieuwsgierig te maken. Vinex-wijken hebben een hoger percentage aan eenzaamheid dan gemiddeld en wij merken dat veel bewoners opzoek zijn naar zingeving en meedoen. Zelf ben ik buurtbewoner én ambassadeur van Indekerngezond. Het is een bewonersinitiatief, met Positieve Gezondheid als fundament, wat ik vijf jaar geleden heb opgericht en waarbij ik nog steeds bij betrokken als zelfstandig ondernemer en trainer Positieve Gezondheid. Zowel binnen de zorg als in het onderwijs geef ik trainingen, momenteel aan docenten van het voortgezet onderwijs. Het mooie is dat leerlingen zelf leren omgaan met klachten en moeilijkheden.”

“Wij proberen steeds meer mensen kennis te laten maken met dit gedachtegoed en breder naar zichzelf te kijken, hiermee krijgen ze meer inzicht in hun gezondheid en komen ze meer in hun krachten te staan. Het doel is dat mensen stil staan bij zichzelf en eigen regie over hun gezondheid nemen. Ik zeg zelf altijd: ‘Positieve Gezondheid is het leren omgaan met uitdagingen en regie nemen op een manier die bij je past.’

“En wij geloven dat dit kan door je te focussen op dingen die belangrijk zijn. Dingen die betekenisvol zijn in jouw leven ondanks de situatie waar je in zit. Zo is Indekerngezond een buurt-community geworden waar iedereen welkom is en waar iedereen iets doet waar hij of zij blij van wordt.”

 

Indekerngezond is een non-profit wijk-initiatief, hoe komen jullie aan de financiën om zo’n week te organiseren?

“We zijn zeker geen commerciële partij, wel zijn we voor een gedeelte zelfvoorzienend. Omdat we ruimtes verhuren en trainingen geven. Een ander stukje wordt gefinancierd door GGZ-organisatie Lister, zij omarmen ons wijkinitiatief vanaf het begin. Maar uiteindelijk is het voornamelijk in samenwerking met veel vrijwilligers, betrokken en initiatiefnemers tot stand gekomen. Samen met Chris en Berber heb ik de kar getrokken voor De Week, maar het kon alleen gezamenlijk gebeuren. Zo creëer je in acht maanden tijd een groter draagvlak en daarbij een netwerk van mensen waarop je kan bouwen.”

“Zoals je weet wordt preventie slecht betaald, wat mij betreft mag dat anders. Gezondheid moet je koesteren en ik denk dat de samenleving erop vooruit gaat wanneer zorgverzekeraars meer investeren in preventie. Wanneer er in elke wijk een Indekerngezond staat, dan kunnen mensen elkaar motiveren om vanuit kracht te denken en zingeving vergroten.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/westkantcourant/wp-content/uploads/sites/1016/2023/05/Wilfred.Dijkstra.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Wilfred Dijkstra, Netwerk adviseur. Foto: Alles is Gezondheid

 

 

Wilfred, waarom is juist nu Positieve Gezondheid belangrijk?

“Het is altijd heel belangrijk geweest, maar we zien dat de zorg niet preventief is ingericht. Alles staat met elkaar in verbinding, als je slecht kan slapen wil het niet zeggen dat er persé wat fysieks aan de hand is. Het heeft met zoveel factoren te maken en daar moeten we bewust van zijn. Er zijn zoveel goede dingen die je kunt doen zodat je veel meer zelf de regie in handen kan nemen in plaats van afhankelijk zijn van het zorgsysteem.”

Hoe ben jij vanuit het onderwijs in deze wereld terechtgekomen?

“Ik heb veertien jaar lesgegeven op een multiculturele basisschool in Groningen. Gezondheid speelde hierbij altijd een rol. Kinderen verbouwden groenten in een schooltuintje, we hielden de wijk schoon en organiseerde meer beweegmomenten.”

“Toen ik later schoolleider werd op een andere school, mocht ik wederom bijdragen aan het opzetten van allerlei gezonde initiatieven in en rondom de school. Zo was er een samenwerking met studenten van het Alfa-college, hebben we een beweegpark aangelegd, werd er een plan ontwikkeld voor een groen schoolplein en hebben we onder andere samen met de gemeente een daily-mile gerealiseerd, die de school verbindt met het bos. Sinds 1 september ben ik werkzaam bij ‘Alles is gezondheid’ en iPH in Utrecht om landelijk invulling te geven aan gezondheid in het onderwijs. Ik breng vanuit ‘Alles is Gezondheid’ partijen bij elkaar om samen te werken en vanuit iPH kunnen we hier ook gelijk een heel mooi inhoudelijk programma aan koppelen.”

“Al met al hebben we een faciliterende rol en staan we voor ons gedachtegoed. Wij denken dat het verspreiden van kennis over Positieve Gezondheid het beste kan door organisaties te koppelen aan elkaar. We zijn begonnen in de zorg, aangezien positieve gezondheid preventief is daaraan. Maar ondertussen hebben we ook in het onderwijs verschillende regionale opleidingscentra (ROC) aan elkaar kunnen koppelen, van waaruit het gedachtegoed verder verspreid wordt. Niet alleen bij de studenten en medewerkers zelf, maar ook naar de betreffende regio’s en werkvelden toe.”

 

 

About The Author

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.