60% jongeren vindt geen woonruimte in wijk van geboorte

60% jongeren vindt geen woonruimte in wijk van geboorte

UTRECHT WEST – Uit onderzoek van Westkant Courant blijkt dat 60 procent van de jongeren die uit huis willen gaan wonen niet de mogelijkheid hebben om in hun ouderlijke wijk in Utrecht west een woning te vinden. Dit onderzoek is op basis van de antwoorden die vijftig verschillenden jongeren uit Utrecht west opgegeven hebben. De 23-jarige Frédérique Vernooij die in de Utrechtse wijk Nieuw-Engeland geboren en getogen is, is een van deze jongeren die vanwege de weinige financiële middelen van zowel haar ouders en haarzelf geen woning kan vinden in haar ouderlijke wijk.

“Mijn ouders zijn hier in 1993 komen wonen. In die tijd betaalden ze nog niet eens een ton voor ons huis hier in Nieuw-Engeland” vertelt de 23-jarige studente Frédérique die onder andere vanwege de weinige financiële middelen van haar ouders geen woning kan vinden in en rondom haar ouderlijke wijk. Haar moeder werkt in de thuiszorg en haar vader werkt als ZZP’er in de bouw. Haar ouders kunnen naar eigen zeggen prima rondkomen van het geld dat ze daarmee verdienen, al is het geen vetpot. “Maar om nog een woning erbij te kopen of te huren zit er voor ons zeker niet in. ” Frédérique is werkzaam in een zorgcentrum buiten de stad waarbij ze algemene klusjes doet zoals toiletten schoonmaken en alle openbare ruimtes netjes houden. Daarmee verdient ze genoeg om basisuitgaven zoals haar studie, verzekering en verzorgingsproducten te betalen, “maar huur kan daar niet bij. Een appartement met één slaapkamer kost hier minimaal 300.000 euro.”  Frédérique en haar ouders kijken dagelijks op Funda om te kijken of er misschien iets is vrijgekomen in de buurt. “Het is al een jaar lang een vast ritueel voor ons” zegt ze. Ook huren zal voor Frédérique geen optie zijn aangezien de huurprijzen in Utrecht west starten bij rond de duizend euro in de maandIn de onderstaande grafiek uit het onderzoek is af te lezen dat 50 procent van de jongeren in Nieuw-Engeland financiële ondersteuning van de ouders ontvangen. Frédérique maakt daarmee dus deel uit van de andere 50 procent.

Uit de stad gedreven
De huidige situatie zorgt ervoor dat studenten die graag uit huis zouden willen gaan de stad uit gedreven worden. Deze studenten gaan dan op zoek naar woningen in omliggende steden als Woerden, Nieuwegein of Amersfoort, waar betaalbare woningen relatief tot Utrecht makkelijker te vinden zijn. “Lombok is mijn wijk. Ik woon er al mijn hele leven alleen kan ik door te hoge kosten heel lastig een huis hier vinden. Ik ben aan het overwegen om verder van Utrecht te gaan wonen waar wel iets te vinden is” liet een 19-jarige student weten die aan het onderzoek van Westkant Courant meedeed. “Als jongere zou je een redelijke kans moeten hebben om je te kunnen ontwikkelen. Als ik langer thuis zou moeten blijven wonen word ik voor mijn gevoel niet echt volwassen. Mijn ouders zijn schatjes maar soms kan ik best gek van ze worden!” vult Frédérique aan. In de onderstaande grafiek uit het onderzoek is af te lezen dat ongeveer 83 procent van de jongeren die nog bij hun ouders in Nieuw-Engeland wonen het liefst daar ook zelf een woning willen. Daarmee scoort Nieuw-Engeland bijna het hoogst van alle wijken in Utrecht west.

Anderen in de wijk
Er zijn meer jongeren in west die onder andere vanwege de minimale financiële ondersteuning van hun ouders geen woning in en rond hun ouderlijke wijk kunnen vinden. Uit de cijfers van het onderzoek is gebleken dat 40 procent van de jongeren uit west ook geen financiële ondersteuning van hun ouders ontvangen. De enkele jongeren die aangaven een huis in hun ouderlijke wijk in Utrecht west gevonden te hebben geven aan dat dit komt doordat ze al afgestudeerd zijn en dus al een eigen vast inkomen hebben. “Dan is het eigenlijk al niet meer nodig voor ons. Je zou juist op het moment dat je gaat studeren een woning dicht bij je opleiding moeten hebben. Daarna kan je verder de stad uit in een ruimere woning.” Anti-kraak wonen kan een mogelijk alternatief voor jongeren in Utrecht west zijn. Een andere respondent liet namelijk weten dat ze samen met anderen anti-kraak woont, “waardoor de kosten laag zijn.”

Verantwoording onderzoek
Het onderzoek van Westkant Courant is op basis van de antwoorden uit een steekproef die vijftig anonieme jongeren en/of studenten uit verschillende wijken in Utrecht west in week 21 van 2023 opgegeven hebben. Daarbij stelden wij multiplechoicevragen over basis informatie als opleiding, leeftijd en woonwijk tot of ze de wens hebben om in de ouderlijke wijk te blijven wonen en de mogelijkheid daartoe. Waar nodig was er een ‘andere’ optie beschikbaar. Deze data is vervolgens in Microsoft Excel verwerkt in grafieken waarbij telkens twee variabelen aan bod kwamen. Uit de multiplechoice-antwoorden zijn percentages berekend en verwerkt in lijndiagrammen. De data, grafieken en bron maken dit een journalistiek data-nieuwsverhaal.

Onderzoek door Thijs Kroon en Lieke Dogger. Tekst, foto’s, grafieken en interview door Thijs Kroon.

Over de auteur

Thijs Kroon

Ik ben Thijs Kroon (19) en schrijf artikelen en maak reportages voor de Utrechtse Westkant Courant die ontstaan is op mijn huidige studie, de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, muziek maken en creatief bezig zijn.