Veel MBO studenten zien geen toekomst in Utrecht west

Veel MBO studenten zien geen toekomst in Utrecht west

Uit onderzoek van de Westkant Courant blijkt dat 60% van de jongeren die uit huis willen gaan wonen, na het afronden van hun studie, niet de mogelijkheid zien om in hun ouderlijke wijk in Utrecht west een woning te vinden. Dit onderzoek is gedaan op basis van een enquête die is ingevuld door 50 studenten waarvan hun ouderlijk huis is Utrecht west te vinden is. De 20-jarige MBO student Senna Favier, die in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn geboren en opgegroeid is, is een van de jongere die geen toekomstig huis in zijn wijk denkt te kunnen vinden. Hij en nog 60% van de MBO respondenten van onze enquête zien geen toekomst in Utrecht west voor zich.


‘De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen, dat maakt het voor onze generatie extra moeilijk om een huis te vinden’, vertelt de 20-jarige Senna. ‘Doordat ik een MBO opleiding volg denk ik dat ik later niet over de financiële middelen zal beschikken voor een huis in mijn wijk Leidsche Rijn’, geeft hij aan wanneer er wordt gevraagd waarom hij denkt dat hij niet in de wijk zou kunnen blijven wonen. Vooral bij MBO studenten lijkt het vertrouwen over het blijven wonen in hun oorspronkelijke wijk een probleem. Waar slechts 24% van de HBO studenten en 10% van de universitaire studenten niet in de wijk vreest te kunnen blijven is dat bij de MBO studenten 60%. ‘Ik zou graag uit huis willen, maar als MBO student is er vaak geen plekje in een studentenhuis en een eigen huis huren of kopen zit er voor mij nog niet in’. Met zijn bijbaan als bezorger verdient Senna lang niet genoeg om een eigen huisje te kunnen bekostigen, maar een fulltime baan naast zijn studie zit er voor hem ook niet in. ‘Ik hoop uiteindelijk door te kunnen groeien binnen mijn MBO opleiding om zo een goed salaris te kunnen verdienen, maar met de huizenprijzen  in Leidsche Rijn van tegenwoordig lijkt het mij een onmogelijke missie.’

Door de hoge huizenprijzen worden studenten vaak gedwongen om buiten de stad op huizenjacht te gaan. Voor een appartement in Leidsche Rijn betaal je al gauw driehonderdduizend euro. De huizen in omliggende steden, zoals Houten en Montfoort, zijn vaak toch betaalbaarder dan die in de stad zelf. ‘Lombok is mijn wijk. Ik woon er al mijn hele leven alleen kan ik door rite hoge kosten heel lastig een huis vinden . Ik ben aan het overwegen om verder van Utrecht te gaan wonen waar wel iets te vinden is’, liet een 19-jarige student weten die aan het onderzoek van de Westkant Courant meedeed. ‘Wanneer ik echt geen mogelijkheid zie om in Leidsche Rijn te blijven wonen zou ik wel opzoek moeten gaan naar een meer betaalbare optie in de buurt. Ik zie dit alleen totaal niet zitten, dus blijf ik de komende jaren nog gewoon bij mijn ouders wonen’, geeft Senna teleurgesteld aan.

Verantwoording onderzoek
Het onderzoek van Westkant Courant is op basis van de antwoorden uit een steekproef die vijftig anonieme jongeren uit verschillende wijken in Utrecht West opgegeven hebben. Deze enquête werd gehouden in week 21 van 2023. In de enquete werden multiple-choice vragen over informatie als opleiding, leeftijd en woonwijk gesteld. Bij de vragen over de woonwijk werd specifieker ingegaan op het toekomstige wonen in de wijk en of dit mogelijk was of niet. De data die verzameld is vanuit de enquête is vervolgens in Microsoft Exel verwerkt in grafieken. Er is zowel gebruik gemaakt van een staafdiagram als een lijngrafiek. De data, grafieken en de bron maken dit verhaal tot een journalistiek data-nieuwsverhaal.

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.