Door stijging aan voedselkosten schiet Buurthuis Rosa te hulp in Lombok

Door stijging aan voedselkosten schiet Buurthuis Rosa te hulp in Lombok

Utrecht West- Door de medewerkers van buurthuis Rosa is er twee dagen geleden een grote voedselkast op wieltjes geplaatst. De kast is te vinden in de blauwe hal van het gebouw aan de Malakkastraat 6, Lombok. Door de flinke stijging aan voedselkosten in de supermarkt, voelt sociaal makelaar Robert Roch zich genoodzaakt deze kast te plaatsen.

De houten kast beschikt over meerdere compartimenten en bevat een mini koelkast en vriezer. Aan de buitenkant is een plaatje weergegeven van etenswaren: aardbijen, komkommer, vlees, kaas en nootjes. Een instelling die afstand heeft tot de arbeidsmarkt, heeft de kast grotendeels gemaakt. In het buurthuis zijn ze verder aan de slag gegaan met de kast om alle puntjes op de i te zetten. De zijkant is zwartgeverfd, de binnenkant schoongemaakt, en aan de rechterkant is een informatieve poster gehangen over het concept.

‘Het moet er gewoon goed uitzien, daardoor neem je in mijn optiek mensen serieus’, zegt Roch uitdrukkelijk.

De inhoud van de kast bevat verschillende houdbare producten. Van doperwtjes in blik en pasta tot verscheidene schoonheidsproducten. Gerda Kennis, die de kast onderhoud, vertelt opgetogen: ‘Ik heb direct een tas boodschappen gehaald in mijn enthousiasme omdat ik het idee zo leuk vind.’ Er is nog geen duidelijk beeld waar de behoeftes van de wijkbewoners liggen. In de loop van de tijd zal de inhoud van de kast steeds worden aangepast.

Het brengt mensen bij elkaar
Er is een goede start gemaakt. Deze eerste keer hebben de medewerkers de kast zelf gevuld. Een groothandel vult de kast aan met onder andere groente en fruit. Er wordt contact gehouden met de voedselbank voor extra hulp. Het grootste idee blijft dat de mensen zelf helpen. Het gaat om het initiatief van wijkbewoners en omliggende mensen. Iedereen is altijd welkom om iets wat ze kwijt kunnen in de kast te plaatsen. Roch schets hierover een duidelijk beeld aan de eettafel ‘‘Dit is een manier om mensen dichterbij elkaar te brengen. Dit kan net dat stukje zijn dat mensen denken ‘goh wat leuk laat ik eens wat doen’, we zitten in hetzelfde schuitje.’’

Er word vanuit gegaan dat mensen ongeveer twee producten kunnen pakken per week. Op deze manier kunnen meer mensen er gebruik van maken. Iedereen die iets nodig heeft is vanaf tien uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags welkom om iets pakken. Dit is voor onbeperkte tijd, iedere dinsdag tot donderdag. Het is immers een onderdeel geworden van buurthuis Rosa.

Een laagdrempelige tool
Onder het genot van een kop thee wordt het idee achter de voedselkast besproken. ‘Het creëert samenhorigheid. Het gaat natuurlijk voedselverspilling tegen en het is een stukje verbintenis met mensen in de buurt.’ Op de achtergrond is het gerommel van bestek in de keuken te horen. Om in aanmerking voor een voedselbank te komen, moet je onder een bepaald minimum loon zitten. Voor een alleenstaand persoon is dat driehonderd euro per maand. Er een groeiende groep aan mensen die behoefte aan ondersteuning hebben. Echter komen ze hier niet in aanmerking voor. De kast is een laagdrempelige actie om hulp dichterbij te brengen.

‘Als je het hebt over armoede dan is het voor ons allemaal. Het kan ons ook allemaal overkomen.’

Bij armoede komt vaak schaamte kijken. Hierdoor word er verwacht dat een grote groep mensen niet zullen komen. ‘Ik denk dat de mensen echt wel een drempel over moeten om te komen, maar ja. Ik zou zeggen schroom niet en kom! Daar doen we het voor’, zegt Gerda.

Audio door: Pierette Brand

Over de auteur

Kyra Johnson

Ik doe graag werk waarbij ik onder de mensen kom. Ik ben sociaal, creatief en ruimdenkend. Dit uit zich onder meer in een passie voor schrijven. Ik ben hoofdredacteur voor de kinderwijkkrant Buurtblinkers in Utrecht West. Daarnaast studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.