Woerden

Selecteer Pagina

Bouw van Snellerpoort van start, duurzaamheid en groen belangrijk in de nieuwe wijk

Bouw van Snellerpoort van start, duurzaamheid en groen belangrijk in de nieuwe wijk

Projectleider Frank Frijlink met een bouwtekening van Snellerpoort

De bouw van de nieuwe stadswijk, Snellerpoort, is begonnen. De bedoeling is dat de wijk in Woerden duurzaam, groen en levendig eruit gaat zien. Toekomstgerichtheid is erg belangrijk voor het project, maar heeft ook een nadeel voor de parkeergelegenheid.

De plannen voor Snellerpoort, met ongeveer 900 woningen, zijn erg toekomstgericht. Zo wordt er nagedacht over genoeg groen in de wijk en dat het duurzaam moet zijn, maar ook wordt er gedacht aan de vergrijzing. Omdat de wijk duurzaam en groen wordt, komen er minder parkeerplaatsen, wat mogelijk nadelig uit kan komen. Frank Frijlink, projectleider van de gemeente Woerden, vertelt het volgende: “Wat ik wel spannend vind, is de steeds lagere parkeernorm. Het wordt zo dat niet elk huis één parkeerplaats meer heeft, maar dat er één parkeerplaats is voor drie huizen. Het station is dichtbij Snellerpoort en het idee is dat de bewoners daardoor minder snel een auto in bezit nemen, maar ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen.” Er komt wel een gezamenlijke parkeergarage voor de bewoners.

Toekomstgericht

Bij het bouwen van de nieuwe wijk wordt er dus gedacht aan de toekomst, er komt bijvoorbeeld een gezamenlijke woonkamer en sportruimte, zodat ouderen zich niet alleen hoeven te voelen. Frank: “We bouwen natuurlijk voor de komende honderd jaar, vandaar dat we rekening houden met de toekomst. We willen ervoor zorgen dat de bewoners altijd fijn kunnen blijven wonen in Snellerpoort, daarom denken wij bij de nieuwe stadswijk onder andere aan het klimaat, aan de biodiversiteit en aan de vergrijzing. Bijvoorbeeld dat de bewoners geen last hebben van erge piekbuien.” Frank vertelt ook waardoor Snellerpoort duurzaam en levendig zal worden: “We gaan de wijk bouwen door materialen te hergebruiken, maar ook zullen we meer groen plaatsen om de wijk heen, om hittestress tegen te gaan. Hoe groener het terrein is, hoe meer water het opvangt en hoe koeler het wordt.”

Luister hieronder naar het audio-interview van Dagmar van Hoogstraten met projectleider Frank Frijlink over Snellerpoort.

Over de auteur

Lucas van Ackooij

Lucas van Ackooij (2006) is journalist in opleiding en is erg gedreven om al het nieuws uit te zoeken en over te brengen aan de rest van Nederland. Hij wilt uitzoeken hoe dingen in elkaar zitten en hoe mensen (anders) denken. Nieuwsgierig is hoe je hem in 1 woord zou kunnen omschrijven, maar ook met de woorden georganiseerd en respectvol. Als iets met onrecht gebeurd, is hij één van de eerste die daar meer over wilt weten. Hij heeft een enorme politieke interesse en heeft dan ook ambities om daar zijn werk van te maken, zoals politiek verslaggever. Later bij de televisie werken als presentator, bijvoorbeeld bij een talkshow, ziet Lucas ook wel zitten. Hij zal zich altijd inzetten om de waarheid boven water te halen. Bovendien wilt hij dat alle kanten van een verhaal aan het woord komen, zodat het volledige plaatje in beeld wordt gebracht.