Zeist

Selecteer Pagina

Ontwerp omgevingsvergunning Hofje van Zeist ter inzage gelegd

Ontwerp omgevingsvergunning Hofje van Zeist ter inzage gelegd

Het Hofje van Zeist is al meer dan een acht jaar lopend project en na veel vertraging is er nu eindelijk actie. De gemeente Zeist heeft namelijk op 22 februari het ontwerp omgevingsvergunning ter inzage gelegd.

‘Het is echt een mijlpaal voor dit bijzondere maatschappelijke project in Zeist’, vertelt Francoise Dorsman de bestuursvoorzitter van Hofje van Zeist. Na veel jaren van inspanningen is er nu eindelijk zicht op actie. De komende weken kunnen belanghebbende inzage leggen en bezwaar aantekenen tegen het ontwerp omgevingsvergunning. Als dit goed verloopt kan het Hofje van Zeist, als alles meezit, dit jaar nog beginnen met de bouw.

Het Hofje van Zeist moet een plek gaan bieden waarin jongvolwassenen met een beperking goed ondersteund worden om zelfstandig in de samenleving te staan. Het Hofje zal kleinschalig zijn en slechts 16 wooneenheden hebben. ‘Ik ben heel blij dat er zo’n kleinschalig iniatief is. Dat is er eigenlijk niet voor jongeren zoals ik’, vertelt Dink, een potentiële bewoner van het Hofje.

Stichting Hofje van Zeist vindt het belangrijk dat mensen met een handicap ook écht kunnen participeren in de samenleving door middel van wonen, werken, leren en leven te combineren. ‘Jongvolwassenen met een beperking hebben dezelfde behoeften en verwachtingen van het leven als andere mensen. Zij willen dus niet worden ‘weggestopt’ in een bos of thuis vereenzamen omdat er geen passende gemeenschap of werk- en leeromgeving is. Deze basisgedachte drijft de Stichting Hofje van Zeist in alles wat zij doet’, vertelt de bestuursvoorzitter. Voor de ouders van potentiële bewoners is deze basisgedachte enorm van belang. ‘Als ouders vind je het natuurlijk heel belangrijk dat je kind echt midden in het leven staat’, vertelt Rieneke Schouwenaar, moeder van Dink. ‘Het is heel belangrijk voor ons dat Dink in een setting leeft waar hij meedoet.’

Naast het wonen, werken, leren en leven is de locatie van het Hofje voor de ouders van de potentiële bewoners ook van groot belang. Het Hofje van Zeist zal aan de dalweg in het centrum van Zeist komen te liggen. ‘Het mooie van het Hofje is dat je letterlijk in de maatschappij woont. Het is ingebed in een woonwijk en die interactie vinden wij heel belangrijk en mooi van het initiatief’, vertelt Peter d’Angremond, vader van Dink. ‘Het is echt bijna in onze achtertuin, wat maakt dat we er zelf ook echt bij betrokken zijn’, vervolgt de moeder van Dink. ‘Dat maakt de stap naar het Hofje nog mooier, zodat Dink aan zijn verdere ontwikkeling en zelfstandigheid kan werken.’

‘Ik merk dat pas als ik in een veilige omgeving zit ik vooruit kan. Bij het Hofje heb je gegarandeerd die veiligheid’, vertelt Dink. ‘Je kan in het Hofje gewoon op jezelf wonen, maar als je iemand nog hebt, dan is er altijd iemand. Je hebt standaard de begeleiders, je medebewoners en ouders om je heen’, vervolgt Dink. ‘Ik hoop dat ik daar echt een soort van tweede familie ga hebben.’

Vervolg

Als het ontwerp omgevingsvergunning toch wordt uitgesteld, heeft dit grote gevolgen voor de potentiële bewoners van het Hofje. ‘Ja. Dat is een groot probleem. Alle jongvolwassenen die zich aangemeld hebben, willen heel graag op zichzelf wonen. Maar ook de ouders zijn toe aan het feit dat hun kind het huis uit gaat’, vertelt de bestuursvoorzitter. ‘Er moet een voorziening zijn voor deze mensen. Dus als dit nu niet zou doorgaan, zou het een hele grote domper zijn.’

Het Hofje van Zeist heeft dit project anders aangepakt dan gebruikelijk. In plaats van achteraf de omwonenden en potentiële bewoners te benaderen, heeft Hofje van Zeist dit vooraf gedaan. Zo zijn omwonenden in de ontwerpfase van de bouw betrokken en hebben zij hun wensen en ideeën kunnen aandragen via een daartoe speciaal opgerichte klankbordgroep. Ook zullen de potentiële bewoners betrokken zijn bij de bouw en wordt er bij de inrichting van ondersteuning en begeleiding zo goed mogelijk rekening gehouden met de behoeften en wensen van de toekomstige bewoners.

‘In principe zijn we rond’, vertelt de bestuursvoorzitter. ‘We hebben inmiddels 14 aanmeldingen, met één tweeling, dus 16 mensen. Maar dat betekent niet dat iedereen aan de criteria voldoet.’ Het Hofje van Zeist is wel nog op zoek naar nieuwe aanmeldingen, vooral van meisjes. Het liefst zouden ze namelijk een gelijke verdeling tussen meisjes en jongens hebben.

Over de auteur

Lotte Tieleman

Lotte Tieleman (2005) is met de pen in haar hand geboren. Ze schreef al vroeg haar eigen verhalen. Als beginnend journalist houdt ze zich graag bezig met cultuur, politiek en het klimaat. Ze wil met haar producties graag mensen inspireren, informeren en tot denken aanzetten.