Zeist

Selecteer Pagina

Seyst.Nu’s initiatief bekroond: Zeist past APV aan wegens vuurwerkoverlast

Seyst.Nu’s initiatief bekroond: Zeist past APV aan wegens vuurwerkoverlast

In de raadsvergadering van dinsdag 27 februari diende lokale partij Seyst.Nu een motie in, waarmee het college de opdracht gegeven wordt om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. In deze aanpassing moet staan dat er een vergunning nodig is voor het afsteken van vuurwerk tijdens feesten in Zeist, om zo de overlast te verminderen. Ondanks de weerstand van andere partijen, geeft de gemeente Zeist groen licht voor de motie.

Over evenementen waar vuurwerk bij betrokken is, beslist nu nog de provincie. De gemeente heeft niks in te brengen. Dit moet veranderd worden volgens lokale partij Seyst.Nu. ‘Als gemeente sta je gewoon buiten spel’, vertelt fractievoorzitter van Seyst.Nu Hanny Roelofsen. ‘Wij willen baas in eigen gemeente zijn en dit soort evenementen zelf in de hand houden.’ Volgens Roelofsen zal de provincie altijd oog houden op de situatie, maar Seyst.Nu wil met deze motie ook dat de gemeente zelf per gelegenheid kan beslissen of er een vergunning verleend kan worden. Het vuurwerk dat nu afgestoken wordt op feesten is schadelijk voor het milieu en veroorzaakt overlast.

Overlast bij Slot Zeist

Het grootste vuurwerkprobleem ligt bij Slot Zeist, waar de afgelopen zomer vuurwerk is afgestoken. Omwonenden van het Slot ervaarden veel overlast en zijn naar Seyst.Nu toegestapt. Joost woont met zijn jonge gezin in de wijk naast het Slot. ‘Met meerdere mensen uit de wijk heb ik overlegd, de meningen waren unaniem: dit willen wij niet’, vertelt Joost. ‘Vuurwerk gaat vaak tot in de late uren door. In de wijk naast het Slot wonen ouderen en veel gezinnen met jonge kinderen. Zij hebben behoefte aan nachtrust en willen niet gewekt worden door een bruidspaar dat vuurwerk wil afsteken.’ Daarnaast belicht omwonende Joost dat de schade die het vuurwerk toedient aan de natuur in Zeist groot is.

Joost is naar de lokale partij Seyst.Nu toegestapt, waarna Hanny Roelofsen het initiatief nam de motie in te dienen om de APV aan te passen. ‘De buurtbewoners en ik waren niet zeker of de gemeenteraad vóór de motie zou stemmen. Echter waren we erg gemotiveerd. Wij vinden het niet meer van deze tijd dat er zomaar te pas en te onpas vuurwerk afgestoken mag worden. Ook heeft de maatschappij de afgelopen jaren al vele malen gezegd dat zij daar klaar mee is,’ aldus Joost.

Motie aangenomen

Bij de gemeenteraadsvergadering van 27 februari kwamen er naast positieve reacties ook negatieve geluiden vanuit andere partijen op de motie van Seyst.Nu. Zo stemden VVD, CDA en CU/SGP tegen de motie vuurwerkvergunning. De lokale partij stond er niet alleen voor tijdens de raadsvergadering. GroenLinks stond volledig achter de motie en heeft zich gemeld als mede-indiener. Ze ondersteunde Seyst.Nu bij het indienen van het voorstel. Ook GroenLinks heeft haar standpunt in de vergadering kunnen verdedigen.

APV wordt aangepast

Volgens Roelofsen heeft het veel voeten in aarde gehad om deze motie op tafel te brengen. ‘Er moest veel onderzoek gedaan worden. We hebben eerst raadsvragen gesteld, waarna de gemeente zelf met de optie kwam om het APV aan te passen. Daarop hebben wij een motie opgesteld. Ook zijn we langs verschillende fracties geweest om hun visie op de kwestie te horen’, benoemt de fractievoorzitter. De motie van Seyst.Nu haalde een meerderheid in de gemeenteraadsvergadering. ‘Het is nu aan het college B&W om een voorstel te maken hoe ze de wijziging van de APV willen inkleden.’

Het feest met vuurwerk op Slot Zeist dat gepland staat in de zomer mag desondanks doorgaan. Er zal tijd overheen gaan voor de Algemene Plaatselijke Verordening is aangepast.

‘Er zijn tegenwoordig allerlei alternatieven voor vuurwerk. Ik denk dat zonder vuurwerk de feestgangers nog steeds een onvergetelijke avond kunnen hebben’, aldus Zeistenaar Joost.

De volledige naam van de bewoner is bij de redactie bekend.

Over de auteur

Liv Galjé

Liv Galjé, geboren in Zaandam, is beginnend journalist en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Haar passie voor de journalistiek begon al op jonge leeftijd. Ze heeft tijdens haar middelbare schooljaren op het Zaanlands Lyceum met bevlogenheid gewerkt op de redactie van de schoolkrant Prometheus, waar ze hoofdredactrice is geweest. Het was dan ook geen verassing dat ze de studie journalistiek ging doen. Ze zou graag de journalistieke wereld in willen duiken op het gebied van kranten, tijdschriften en televisie. Ook is haar ambitie om zowel achter als voor de camera te staan, om mensen het dagelijkse nieuws te brengen. Liv kijkt er naar uit om het prachtige historische Utrecht te ontdekken door nieuws te vergaren uit alle hoeken van de stad. Liv Galjé is te bereiken voor contact, nieuws en journalistieke tips via liv.galje@student.hu.nl