Zeist

Selecteer Pagina

Waterschap neemt maatregelen tegen toenemende droogte op de Utrechtse Heuvelrug

Waterschap neemt maatregelen tegen toenemende droogte op de Utrechtse Heuvelrug

De informatie die werd gedeeld tijdens een theater college in Figi Zeist wierp een verontrustende blik over de toename van watertekort op de Utrechtse Heuvelrug. 

Deskundigen benadrukken dat droogteperiodes tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger. Waar vroeger eens in de 40 jaar droogtes voorkwamen, gebeurt dit nu eens in de 15 jaar. Deze veranderingen in het klimaat hebben grote gevolgen, waarbij de natuur onvoldoende tijd krijgt om te herstellen.

De Utrechtse Heuvelrug is in grote mate afhankelijk van regenwater. Als gevolg van de toename aan droogteperiodes verschijnen er veel kale plekken in natuurgebieden, vallen bomen om en wordt het zuiden van de provincie Utrecht getroffen door verzakkingen.
Het watertekort heeft niet alleen impact op de natuur, maar vormt ook een bedreiging voor de hoeveelheid grondwater en drinkwatervoorzieningen in de omgeving. Tijdens droge periodes neemt het grondwaterpeil af, dit zorgt voor een vermindering van schoon drinkwater. Het tekort heeft directe gevolgen voor zowel de natuur als de gemeenschap.

Tijdens het theater college werden verschillende onderzoeken en mogelijke oplossingen in kaart  gebracht door universitair hoofddocent hydrologie Dr. Niko Wanders en dijkgraaf Jeroen Haan. Één van de mogelijke oplossingen is het Panorama Waterland. De kern van dit concept is het zoveel mogelijk vasthouden en infiltreren van water doormiddel van een nieuw watersysteem op de Heuvelrug. Bij deze nieuwe inrichting zou er 30% water, dat normaal gesproken verloren gaat door snelle afvoer, beschikbaar blijven. Hierdoor zou er voor zowel drinkwatervoorzieningen, landbouw als natuur ruimschoots voldoende water zijn. 

Het is duidelijk dat het aanpakken van het watertekort op de Utrechtse Heuvelrug een gezamenlijke inspanning vereist van zowel lokale gemeenschappen, waterschappen als deskundigen. Door samen te werken aan duurzame oplossingen hopen de waterschappen de gevolgen van de droogtes te kunnen beperken en de toekomst van dit gebied veilig te kunnen stellen.

Over de auteur

Anke Groot

Mijn naam is Anke Groot. Ik studeer Journalistiek in Utrecht en ben verslaggever in Zeist voor SvJ Media. Ik reis graag en ben erg geïnteresseerd in andere culturen en gewoontes. In mijn vrije tijd lees ik veel, voornamelijk internationale literatuur. Wegens mijn passie voor andere culturen en gewoontes zie ik mijzelf in de toekomst zeker als freelance correspondent werken.