SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ-Prijs: Het beste dat jaar één en twee te bieden hebben

SvJ-Prijs: Het beste dat jaar één en twee te bieden hebben

Opleidingsmanager Loeki Ambram reikt de eerste- en tweedejaars prijs uit

SvJ-Prijs: Het beste dat jaar één en twee te bieden hebben

De winnaars van de SvJ-prijs zijn bekend! Na een zeer geslaagde middag vol workshops volgde vlak voor het Bonusprogramma de uitreiking van de SvJ-Prijs voor jaar één en twee. De reportage van Suzanne Borsboom en Xavier Heiboer won de eerstejaarsprijs en de documentaire: ‘De leste zeuventig’ van Jip Hendriks en Leon Hart won de tweedejaarsprijs.

door | 18 04 2024, 22:04 | Uitblinkers

BIP Programma, Cluj-Napoca

Opleidingsmanager Loeki Abram reikt de eerste- en tweedejaars prijs uit  Foto: Sil Moison

Suzanne en Xavier

‘De video was eigenlijk niet eens bedoeld voor een productie’, aldus Suzanne Borsboom. ‘Voor onze hyperlocal wilden we een productie maken over de verkiezingen en toen kwamen we in contact met de D66-fractie, die ons uitnodigde voor de uitslagenavond in Amsterdam. Daar mochten we met heel veel prominente mensen spreken’.

In de reportage spreken Suzanne en Xavier onder andere met lijstrekker Rob Jetten, voormalig minister Ernst Kuipers en journalisten van Nieuwsuur en BNR. Een van de overkoepelende thema’s is de band tussen journalisten en politici. ‘We merken zelfs onder medestudenten dat de kloof tussen politiek en burger steeds groter wordt’, vertelt Suzanne. ‘Daarom wilden we in onze video laten zien dat politiek echt niet saai is.’

De video, die door de jury als ‘dynamisch en aantrekkelijk’ wordt beschreven, is momenteel nog nergens online terug te zien, maar nu die de SvJ-Prijs heeft gewonnen denkt Suzanne dat ze daar ‘misschien maar eens voor moet gaan zorgen’.

 

Jip en Leon

Het publiek keek verbaasd om zich heen toen de winnaar van de tweedejaarsprijs bekend werden gemaakt. Beide winnaars Jip Hendriks en Leon Hart, waren afwezig. ‘We hadden er eigenlijk helemaal niet op gerekend dat we zouden winnen’, legt Leon uit. ‘Bij het inschrijven dacht ik: “er zijn echt wel betere dingen gemaakt, maar ik ben trots op onze documentaire dus schrijf ik hem gewoon voor de lol in.”’

De documentaire, getiteld ‘De leste zeuventig‘, gaat over het verdwijnen van het Westfriese dialect, waarover wordt gesuggereerd dat het binnen zeventig jaar mogelijk niet meer bestaat. In het rapport van de jury wordt het originele onderwerp dan ook gewaardeerd, net als de diverse bronnen die voorbij komen. ‘In de documentaire proberen we een groep mensen in beeld te brengen, die hun best doen om een taal in leven te houden die eigenlijk gedoemd is om uit te sterven’, vertelt Leon.

‘We hebben bijvoorbeeld meerdere generaties één voor één op dezelfde bank gezet en ze dezelfde vraag gesteld, om zo het generatieverschil te laten zien’, beaamt Jip. ‘Ik denk dat de jury onze storytelling heel goed vond, want terwijl ons camerawerk niet heel geweldig was, kan je wel echt zien dat we hebben nagedacht over hoe we een bepaalde boodschap overbrengen.’

De documentaire van Jip en Leon is inmiddels te zien op het YouTube kanaal van WEEFF, de streekomroep van West-Friesland.

 

Over de auteur

Wessel In den Bosch

Ik ben 18 jaar oud en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Momenteel werk ik aan items voor On Air. In mijn artikelen benader ik graag maatschappelijk relevante onderwerpen op een creatieve en objectieve manier. Door mijn brede interesse richt ik me dan ook graag op veel diverse onderwerpen. Als journalist ben ik bedreven in het snel formuleren van krachtige vragen, waardoor ik vaak word geprezen als een goede interviewer. Mijn doel zal altijd zijn om met betrouwbare en objectieve journalistiek een positieve impact te hebben op de wereld.