Amersfoort

Selecteer Pagina

Mentale omleiding in de wijken Schuilenburg en Randenbroek

Mentale omleiding in de wijken Schuilenburg en Randenbroek

Joanneke Meester hangt de verkeersborden op.

AMERSFOORT – Jeroen, verder wil hij anoniem blijven, was een van de eersten die het project Signs heeft gefietst. Door zijn enthousiasme heeft hij het onderwerp direct neergelegd bij PASSA, Autisme Spectrum Stoornis in Amersfoort. Tijdens het project hangen er in de wijken Schuilenburg en Randenbroek allemaal verschillende verkeersborden. Normaal geven de gele borden richtingen aan in het verkeer, bijvoorbeeld een fysieke omleiding, maar deze borden geven een mentale omleiding. Het project is opgezet door Joanneke Meester, beeldend kunstenaar. 

Jeroen heeft een vorm van autisme. Hij weet dat je de route zelf kunt bewandelen of in een groep. Het heeft Jeroen juist geholpen om deze route alleen uit te voeren. Met de routekaart heeft hij op zijn eigen manier de route gefietst. Bij ieder bord heeft hij ook een selfie gemaakt met de emotie die naar boven kwam. “Dit is 100% iets voor mensen met autisme,” vertelt hij. Het voelde voor Jeroen als een soort therapie. Om deze redenen heeft hij het project voorgelegd bij PASSA. Zodat meerdere mensen met autisme ook deze route kunnen gaan bewandelen. 

“In mijn projecten ben ik bezig met maakbaarheid van de mens en de bewustwording van mensen in relatie tot de omgeving,” vertelt Joanneke Meester. Ze maakt voornamelijk projecten in de openbare ruimte. Tijdens het traject met de verkeersborden ging ze op onderzoek uit. “Alles is voor mij een inspiratie om te reageren met een tekst,” legt Joanneke Meester uit. Bij ieder bord kun je de vraag stellen wat dit met je doet en hoe voel je je erbij? Het doel van het project is om zelf te reflecteren en in gesprek te komen met anderen. 

In de wijkcentra wordt er ook aandacht geschonken aan het project. Er zijn verschillende clubjes die door de wijkcentra worden gestimuleerd om mee te doen aan het project. Denk aan taal en wandel clubjes. Daarnaast worden scholen ook ingelicht over het project. Hierdoor is het project Signs in volle gang. 

Over de auteur

Lois Doornheim

Lois Doornheim (2005) studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Als journalist streeft ze naar de gevoeligheid en emoties in verhalen. Deze verhalen zoekt ze op in Utrecht. Daarbij zoekt ze actuele en relevante onderwerpen. Nieuws dat mensen aan het denken zet en wat ze meenemen in hun eigen leven. Vorig jaar heeft ze een film oriëntatie gevolgd bij Open Studie. Hier heeft ze onder andere een gevoelige korte documentaire gemaakt met als hoofdthema 'aanraking'. Ze wil de uitlaatklep zijn van belangrijke maatschappelijke thema's. Ze deelt verhalen met een unieke kijk en kwetsbare en betekenisvolle thema's. Momenteel studeert Lois Doornheim aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze producties over het centrum van Utrecht maakt. Lois Doornheim is bereikbaar via onderstaand e-mailadres voor uitnodigen, vragen en tips. lois.doornheim@student.hu.nl