SvJ media

Selecteer Pagina

Stage coördinator Arjan Kroon: ‘Het is niet normaal om te schreeuwen of een stagiair belachelijk te maken na een fout’

Stage coördinator Arjan Kroon: ‘Het is niet normaal om te schreeuwen of een stagiair belachelijk te maken na een fout’

Stage coördinator Arjan Kroon: ‘Het is niet normaal om te schreeuwen of een stagiair belachelijk te maken na een fout’

Jaarlijks gaan er ongeveer 160 studenten van de School voor Journalistiek Utrecht op stage. Een deel daarvan, bij de Publieke Omroep. Met het uitkomen het rapport Niets gezien, niets gehoordniets gedaan over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO, duikt SvJmedia.nl in het HU-stappenplan bedoeld voor stagiaires die te maken krijgen met (seksuele)intimidatie, pesten of discriminatie op de beroepsvloer.

door | 6 02 2024, 18:02 | SvJ nieuw(s)

Foto: Freepik

‘In mijn stagevoorlichting colleges geef ik goed aan dat grensoverschrijdend gedrag niet bij het vak hoort. Dat het niet nodig is dat men tegen je schreeuwt, iemand je zogenaamd telkens liefdevol aanraakt, je belachelijk maakt na een fout enzovoort. Wat ik dan merk is dat het op dat moment doodstil is en iedereen luistert. Het is denk ik echt wel een gevoelig iets voor de student,’ zo weet Arjan Kroon uit ervaring. Sinds acht jaar is hij stage coördinator op de SvJ.

Afgelopen donderdag verscheen het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), ook wel commissie Van Rijn genoemd. ‘Te lang zijn de ervaringen van velen niet gezien, niet gehoord en werd er dus niets gedaan’, zo schrijft de commissie. De commissie zegt geschrokken te zijn van de grote schaal waarop medewerkers hebben aangeven dat zij te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, en ook van de ernst van de beschreven gedragingen.

Studenten in de beroepspraktijk

Veel aandacht in het rapport en de berichtgeving daarover gaat uit naar wat er op de werkvloer van De Wereld Draait Door en die van de NOS aan grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. Werkplekken waar ook studenten van de Opleiding Journalistiek stageliepen, lopen of gaan lopen. Directeur Hans de Clercq: ‘Vanaf jaar 1 werken onze studenten al volop in en met de beroepspraktijk. Daarom hebben al geruime tijd geleden de protocollen voor meldingen en klachten aangescherpt en trainingen georganiseerd voor docenten die studenten begeleiden in de beroepspraktijk.’

Toename meldingen

Het rapport zet vier vormen van grensoverschrijdend gedrag centraal: Pestgedrag, intimiderend gedrag, seksisme en discriminatie. De positie van stagiaires, wordt in het rapport niet expliciet besproken. Maar dat zij daar ook mee te maken hebben gehad of te maken kunnen krijgen, weet Arjan Kroon uit de praktijk. ‘Als ik terugkijk naar het afgelopen studiejaar dan zie ik helaas een toename van meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Enerzijds goed want het lijkt dat de drempel voor studenten lager is om het te melden. Maar ook zorgelijk dat het ook na de bekende incidenten, nog altijd voorkomt.’ Elke melding die op school binnenkomt wordt zeer serieus genomen, verzekert Kroon. ‘Studenten moeten zich veilig voelen om er over te komen praten.’

Regeling Ongewenst Gedrag

Vaak krijgt de stagedocent als eerste te horen dat er iets speelt volgens Arjan Kroon. Meestal begint het met een melding, dat is nog geen klacht. Daarna kan er afhankelijk wat de student wil, wel of niet een formele klacht wordt ingediend. Alle informatie dat het werkt voor studenten, waaronder de regeling Ongewenst gedrag staat op hu.nl: Governance Hogeschool Utrecht | Hogeschool Utrecht (hu.nl). En op wegwijs.hu.nl: Ongewenst gedrag | HU Wegwijs.

Voor docenten is er de training Omgaan met ongewenst gedrag door externen. Daarin leren ze de omgaan met dit stappenplan en krijgen ze handvatten voor hoe te handelen als (je het idee hebt dat) een student in het werkveld te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. In navolging van de reeks van vorig collegejaar, zijn er dit collegejaar twee trainingen georganiseerd.

Het rapport van de Commissie van Rijn maakt eens te meer duidelijk dat fysieke- of seksuele bedreiging, een schreeuw- of pestcultuur en discriminatie nooit normaal zijn. ‘Het hoort niet bij het vak, toen niet, nu niet en in de toekomst niet’, besluit Kroon nogmaals beslist.

Over de ‘cancelcultuur’ schreef redacteur Max van den Bogaert deze column.

Op Villlamedia is de de belangrijkste berichtgeving over het rapport Commissie van Rijn verzameld.

Over de auteur