SvJ media

Selecteer Pagina

Marcel van Engelen brengt portret van onze hoofdstad

Marcel van Engelen brengt portret van onze hoofdstad

Marcel van Engelen brengt portret van onze hoofdstad

In zijn nieuwste boek: De stad – het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag, schrijft Marcel van Engelen over de geschiedenis van zijn woonplaats. Op 7 mei overhandigt Van Engelen zijn inmiddels derde boek aan Femke Halsema, de burgermeester van Amsterdam.

door | 6 05 2024, 19:05 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

Marcel van Engelen lezend in nieuwe boek Foto: Sil Moison

Twee keer per week is hij te vinden is op de SvJ, om les te geven in het vak ‘verdieping’. Maar daarnaast is de 52-jarige Marcel van Engelen ook nog schrijver. Afgelopen 2 mei is zijn derde boek uitgekomen: De stad – het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag. ‘Je denkt misschien dat er al genoeg is geschreven over de geschiedenis van Amsterdam, maar tussen 1980 is dit dus allesbehalve’, vertelt Van Engelen.

Journalistiek boek

Acht jaar, zo lang heeft het Van Engelen gekost om het boek over ‘zijn stad’ te schrijven. Helemaal alleen is de 52-jarige journalist en schrijver op zoek gegaan naar de krachten, ideeën en mensen die Amsterdam maakten tot de stad die het nu is. Hij voerde hiervoor talloze gesprekken met oud-wethouders, inwoners en architecten. Als kers op de taart overhandigt Van Engelen, in het pand van de Amsterdamse uitgeverij De Bezige Bij, zijn boek aan Femke Halsema.

Op de vraag in hoeverre dit een journalistiek boek is, vertelt Marcel van Engelen overtuigend dat juist de journalistieke vaardigheden hem hebben geholpen dit boek naar een hoger niveau te tillen. ‘Al is het allerbelangrijkste toch wel mijn doorzettingsvermogen geweest’, vertelt Van Engelen met enig trots.

Eerdere werken

In 2008 schreef Van Engelen zijn eerste boek: ‘De Gelukzoeker’. In dit boek beschrijft hij zijn vriendschap met een ongedocumenteerde immigrant die fortuin maakt in Nederland en later terugkeert naar Afrika. In 2013 bracht Marcel van Engelen zijn tweede boek uit: ‘Het kasteel van Elmina’. Van Engelen onderzoekt de slavenhandel vanuit het Nederlandse bolwerk in West-Afrika, Fort Sint George in Ghana, Dit boek leverde hem de M.J. Brusseprijs 2014 op.

Ook al gaat zijn laatste boek over de hoofdstad van ons land, nog steeds is het volgens Van Engelen de moeite waard om het als niet-Amsterdammer te lezen. Vragen over: hoe wordt een stad gemaakt, maar ook economische vraagstukken worden uitgebreid behandeld. ‘Nederland kent talloze, fantastische steden. Maar we mogen ook trots zijn op onze welvarende hoofdstad’, aldus de Amsterdammer.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast beginnend journalist met een breed interessegebied. Van schrijven over politiek, cultuur en duurzaamheid tot het aan het licht brengen van actuele vraagstukken binnen de samenleving. Suzanne wil graag nieuws toegankelijk maken voor iedereen en de kloof tussen politiek en burger verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .