SvJ media

Selecteer Pagina

Welke nieuwe honours gaan van start voor SvJ-studenten?

Welke nieuwe honours gaan van start voor SvJ-studenten?

Welke nieuwe honours gaan van start voor SvJ-studenten?

Deze week worden in een hoorcollege de nieuwe honours voor het komend half jaar bekend gemaakt. Waar kun je je als student journalistiek in verdiepen of specialiseren. Op SvJmedia krijg je met honourscooördinator Elvira van Noort alvast een sneakpreview van drie nieuwe honours.

door | 23 10 2024, 13:10 | SvJ nieuw(s)

Schrift met aantekeningen. Foto: Freek van den Bergh

Honoursprojecten zijn cursussen die inhoudelijk dieper op een onderwerp ingaan, soms met betrekking op de actualiteit, soms op basis van een bepaalde vaardigheid. ‘Je kan er je journalistieke skills en vaardigheden mee uitbreiden’, vertelt coördinator Elvira van Noort. 

De projecten volg je naast je reguliere vakken en lesuren. Wil je een honoursster halen, moet je minimaal honderd uur aan het project besteden. Bij je diploma wordt een honoursster vertaald in een honourscertificaat. Het behalen van honourscertificaten bij je diploma maakt je in het werkveld nog sterker. Het levert je voordelen op bij het zoeken van een baan of bij je stage. Heb je vijf certificaten? Dan mag je op voor het eindassessment en kan je zelfs afstuderen with honours. 

‘Honours is voor iedereen!’ vertelt Elvira van Noort. ‘Of je nu verdieping zoekt in je studie of gewoon wat anders wilt, we hebben een mooi aanbod voor alle SvJ-studenten.’ Op SvJMedia lichten wij drie opvallende honoursprojecten uit waar jij je dit schooljaar voor kan aanmelden! 

De stand in opinieland 

Deze cursus is dé plek waar je iets met je opinie kunt! Je leert in zes weken tijd een goed opiniestuk schrijven. ‘Opinie schrijven is een kunst, het moet met de juiste argumenten en een goede onderbouwing. Het is een belangrijk onderdeel van de journalistiek, maar ook belangrijk voor de democratie waarin wij als journalisten functioneren,’ vertelt cursusleider Gerrit-Jan KleinJan. Volgens KleinJan is het belangrijk om het onderwijs met de praktijk te verbinden, daarom worden studenten begeleidt door opinieredacteuren van de Volkskrant, Peter Wierenga en Mirjam Schöttelndreier. Tijdens deze lessen gaat het niet alleen over het schrijven van een goed opiniestuk, maar ook over het belang ervan in de journalistiek. Het is dus een uitgelezen kans voor studenten die hun opinie graag aan de wereld laten horen.  

Migratiemythen

Tijdens deze honourscursus duik je dieper in het thema migratie en ontdek je hoe wetenschappers, politici en journalisten hiermee omgaan. Het debat over migratie is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Terwijl sommige politici beloven de instroom van migranten en asielzoekers te willen beperken, beweren anderen dat immigranten cruciaal zijn voor de groei en innovatie van Nederland. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen en de beweringen van politici? Voor journalisten en studenten die geïnteresseerd zijn in de migratie en media is het essentieel om de belangrijkste migratiemythen en waarheden te leren kennen. Dit onderwerp beïnvloedt niet alleen de maatschappij, maar ook de manier waarop journalisten erover berichten.  

Met deze cursus leer je over tijdens lessen over migratiewetenschap, migratiepolitiek en migratiejournalistiek. Daarnaast ga je met elkaar naar het Movies that Matter Festival. Hier kijk je naar een film die gerelateerd is aan migratie en ga je in gesprek met de filmmakers. Als afsluiting organiseer je een talkshow waarin nieuwe inzichten worden gedeeld waarmee je impact kunt maken op zowel de media als de samenleving. 

Presenteren & Explainen Next Level 

Toekomstige presentatoren, talkshowhosts en explainers voelen zich helemaal thuis in deze cursus! Je leert de psychologie en techniek van goed en overtuigend presenteren en ontdekt hoe je complexe verhalen op een creatieve manier kunt vertalen naar beeld. Of je nu wilt focussen op presenteren, het maken van explainers, of beide - er is ruimte voor iedereen. 

Eén van de cursusleiders, Tom Verstraten, legt uit waarom het zo leuk is om explainers te maken: ‘Explainers maken is meer dan alleen iets vertellen op beeld, het is echt een vak apart. Met een explainer doe je eigenlijk een korte deepdive in een ingewikkeld onderwerp. We kijken echt naar de vraag: hoe doe je dat nu precies?’ In deze cursus leer je niet alleen hoe je inhoudelijk sterke verhalen creëert, maar ook hoe je deze visueel aantrekkelijk en overtuigend kunt overbrengen naar je publiek. Het draait om de kunst van het prikkelen van je publiek, zodat jouw verhaal echt impact heeft. 

Wil je meer weten over de honourscursussen op de SvJ? Op de honourspagina, die te vinden is op Canvas, vind je alle informatie die je nodig hebt over de cursussen. Hier kun je uitgebreid lezen wat elke cursus te bieden heeft en je vindt er de inschrijfdata. Dit is de plek om te ontdekken welke honourscursus het beste bij jou past. 

 

Over de auteur

Britt Moons

Mijn naam is Britt Moons, ik ben 19 jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in Odijk, een klein dorpje naast Utrecht. Ik ben erg enthousiast over het vak en heb brede interesses, van politiek en criminologie tot gewoon in gesprek gaan met mensen en op die manier dingen leren. Naast mijn voorliefde voor de journalistiek speel ik graag gitaar. Mocht je mij willen bereiken kan dat via mijn mail (britt.moons@student.hu.nl) of X (@Brittsterre_)