Studeren in het buitenland; ‘een moeilijke beslissing, maar een logische stap’

Studeren in het buitenland; ‘een moeilijke beslissing, maar een logische stap’

Sophie Vink, studeert nu in het buitenland

 

Wat moet je doen als de middelbare school achter de rug is, de HAVO met succes is afgerond. Wat is dan de volgende stap? Sophie Vink, oud scholier van het Amadeus lyceum weet daar wel raad mee. Ze besluit met de stijgende trend mee te gaan. Want volgens het CBS kiezen steeds meer studenten ervoor om de grens over te gaan en in het buitenland te studeren. Hoe maak je zo een keuze en hoe is het om naar het buitenland te vertrekken?

 

‘Het is inderdaad een grote stap, zeker omdat ik nog zeventien jaar ben. Mensen hebben snel een oordeel klaar’, vertelt ze. De meningen lopen uiteen: De één vindt haar eigenlijk wel wat te jong en de ander ziet het net als Sophie Vink zelf: een erg mooie kans om verschillende mensen te leren kennen en verschillende culturen te ontdekken. ‘Ik denk zelf dat ik erg veel ga leren en veel nieuwe dingen ga meemaken. Mijn Engels zal erop vooruitgaan, ik kan veel dieper duiken in de dingen die ik leuk vind en daarnaast denk ik dat ik enorm veel contacten zal opdoen.’ Ze weet te vertellen dat de reacties haar weinig doen. ‘Alleen de reacties van de mensen die dicht bij me staan, daar hecht ik waarde aan.’

‘Mijn moeder gaat me heel erg missen en ik haar ook natuurlijk. Gelukkig kan ik elke vakantie weer naar Nederland komen om haar, mijn opa en oma en mijn vrienden weer op te zoeken’, vertelt Sophie. Het afscheid nemen vindt ze het moeilijkst. Ze vertrekt voor twee jaar naar Engeland en dat is niet niks. ‘Contacten opbouwen is leuk, maar de contacten die ik door de jaren heen hier in Nederland heb opgebouwd moet ik wel twee jaar missen.’ We zitten op het strand van de Haarrijnse plas in Leidsche Rijn. Het is een plek waar Sophie graag komt en waar ze in haar vrije tijd vaak uren kon chillen met vrienden tijdens de hete zomerdagen. ‘Plekken zoals deze, die ga ik missen, ik zal de herinneringen die ik hier heb gekregen door hier met vrienden te zitten meenemen naar Engeland en ik zal nog genoeg met vrienden en familie bellen.’ Sophie lijkt ondanks deze uitspraak nog steeds erg zeker van haar keuze. ‘De beslissing was door alle goede contacten met vrienden en familie niet makkelijk, maar ik denk dat dit toch een logische stap voor mij is, aangezien dit precies is waar ik naar opzoek ben. Ik ga mijn passie achterna en ik begin aan iets nieuws en spannends.’

Als ik aan haar vraag wat haar uiteindelijke doel is en wat ze hoopt de bereiken in de komende jaren lacht Sophie even. ‘Ik wil eigenlijk de betere versie van Linda de Mol worden. Op de school waar ik heen ga krijg ik drie vakken. Mijn passie voor theater zal ik doorzetten en bij dat vak ligt mijn focus. Maar mocht de theaterwereld niet werken en mocht ik het niet voor elkaar krijgen om mijn passie kunnen combineren met mijn toekomstige carrière, dan het ik altijd nog de vakken Wiskunde en natuurkunde om mijn op te vangen’, vertelt ze. Sophie Vink heeft het allemaal goed doordacht en heeft een duidelijk beeld voor zich. Ze gaat alleen naar het buitenland om haar dromen achterna te gaan.

Inmiddels is het bijna 9 maanden geleden dat ik met Sophie heb gesproken. ‘Ik heb wel twaalf theatershows in een week gespeeld. En tegelijkertijd heb ik mijn andere schoolwerk ook goed bijgehouden’, zegt Sophie. Engeland heeft haar verwachtingen overtroffen en Sophie Vink en erg enthousiast. ‘In het buitenland studeren is iets wat ik iedereen aanraad. Ik heb iedereen inderdaad erg gemist, maar dat weegt niet op tegen alles wat ik geleerd heb en tegen iedereen die ik heb ontmoet. Studeren in het buitenland is de beste keuze die ik had kunnen maken’, Sluit Sophie af.

Over de auteur

Lucas Gengler

Ik ben Lucas Gengler, een eerstejaars student op de school van journalistiek en ik ben 19 jaar. Ik ben erg geïnteresseerd in alles wat Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern bezig houdt. Door mijn contacten met onder andere het bedrijf Raum en mijn interesse in mensen weet ik goed wat er speelt.