Weer geen flitsende jaarwisseling

Weer geen flitsende jaarwisseling

Het kabinet heeft voor het tweede jaar achter elkaar besloten om de verkoop- en het afsteken van vuurwerk te verbieden. De vuurwerkwinkels kregen dit 2 weken geleden pas te horen en hebben dus al lang en breed inkopen gedaan voor aankomende jaarwisseling. De vuurwerkwinkels hebben ook nog niks gehoord over compensatie, zoals vorig jaar wel het geval was.

Vuurwerkverbod

Voor het tweede jaar horen we geen knallen en zien we geen prachtige vuurwerkshows in de lucht bij de jaarwisseling. Dat heeft de ministerraad op 19 november besloten op advies van minister De Jonge, minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Weyenberg. Dit tijdelijke verbod is besloten om de extra druk op de zorg, hulpverleners en handhavers af te nemen. Tijdens de jaarwisseling is er normaal gesproken veel extra druk op de zorg. In 2019 waren er 1300 vuurwerk slachtoffers en tijdens het verbod van 2020 daalde dat aantal naar 400, dus hielp dat verbod bij het verminderen van extra druk.

Communicatie

De vuurwerkwinkels kregen dit jaar op 19 november te horen dat er een vuurwerkverbod kwam, dit is erg laat, want de winkels hebben dan allang inkopen gedaan en hebben dus alleen uitgaven en geen inkomsten. “Het is later doorgegeven aan de verkopende partijen en de importeurs, dus alle inkopen zijn al gedaan, de folders waren al gedrukt, de verspreidingsafspraken waren al gemaakt, dus het is erg vervelend dat het zo laat is aangegeven.” Aldus Mitchell eigenaar van de vuurwerkwinkel Eemnes.

Compensatie

Vorig jaar toen er ook een tijdelijk vuurwerkverbod was, waren er compensaties voor vuurwerkwinkels. Dit omdat de winkels al inkopen hadden gedaan en het dus niet konden verkopen. Vaak zijn vuurwerkverkopers onderdeel van een andere winkel. Zo zie je vaak een vuurwerkwinkel in een fietsenwinkel, dit om extra bij te verdienen natuurlijk, want het is maar drie dagen per jaar vuurwerk verkopen voor een vuurwerkwinkel. De vuurwerkwinkels die alleen maar vuurwerk verkopen hebben wel een groot probleem want die hebben de rest van het jaar geen inkomsten. Die winkels zijn nu dus na twee jaar zonder verkopen erg afhankelijk van de compensatie. “Wij hebben gelukkig de rest van het jaar wel inkomsten met onze fietsenwinkel, dus zijn niet heel afhankelijk van de compensatie, maar het kost ons wel flink wat geld. Tot nu toe hebben we ook nog niks gehoord over een compensatie.”

Alternatieven

Nu er een tijdelijk vuurwerkverbod is en de vuurwerkshows ook niet doorgaan lijkt het een saaie en redelijk stille jaarwisseling te worden. De gemeente kan er wel voor kiezen om kleine activiteiten in verschillende buurten te organiseren waarbij niet teveel mensen bijeen komen. Van de gemeente Hilversum is nu nog niet bekend wat ze gaan doen, maar ze hebben wel aangegeven kleine activiteiten te organiseren.

Over de auteur

Koen Bethe

Koen Bethe, 19 jaren levenservaring, afkomstig uit Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *