Hilversum

Selecteer Pagina

Erik de Zwart terug achter de mengtafel voor Retro Radio Live tijdens Dutch Media Week: ‘Alsof je op een fiets stapt na zoveel jaar, dat verleer je niet’

Erik de Zwart terug achter de mengtafel voor Retro Radio Live tijdens Dutch Media Week: ‘Alsof je op een fiets stapt na zoveel jaar, dat verleer je niet’

Afgelopen week konden radioliefhebbers de studio van Retro Radio Live bezoeken in het LAB Mediaplein in de Gooische Brink. Het evenement was onderdeel van de Dutch Media Week, georganiseerd door museum Beeld en Geluid, en had als doel het vieren van de rijke geschiedenis van de radio. Van maandag tot en met vrijdag waren radiopersoonlijkheden van vroeger van Hilversum 3 te zien en te horen in de tijdelijke studio. Zij namen elk twee uur lang radio op met behulp van de originele mengtafel van het radiostation. Op donderdag was het de beurt aan Erik de Zwart om een uitzending te verzorgen.

Ondanks de bescheiden opkomst op donderdag, heerste er een enthousiaste sfeer in de studio, waarin bezoekers werden terug gebracht naar de radiowereld van de jaren tachtig. Bij binnenkomst viel de aandacht gelijk op de vintage apparatuur. ‘Deze Dj-tafel, daar heb ik van 1980 tot en met 1985 mee gewerkt. Je gaat er achter zitten, en je weet nog precies hoe het werkt,’ lachte Erik, terwijl hij naar de oude mengtafel keek. Het is meteen duidelijk dat Erik een doorgewinterde radio-Dj is aan de manier waarop hij de knoppen van het apparaat bediend en de uitzending vloeiend aan elkaar praat. Alle aanwezige bezoekers kijken dan ook met genoegen toe. Erik benadrukte het belang van het evenement. ‘Radio komt natuurlijk ergens vandaan, en dit laat een stukje geschiedenis zien van hoe dat dan vroeger ging. Ik denk dat het goed is dat iedereen weet waar de radio vandaan komt, dan begrijp je ook een beetje hoe die software in elkaar zit tegenwoordig.’ Voor Erik draagt het evenement ook een nostalgische waarde met zich mee. Het laat hem denken aan zijn vroege dagen bij de radio en aan de tijd waarin Hilversum 3 een dominante positie innam in het Nederlandse radiolandschap. ‘Hilversum 3 was eenoog in het land ter blinden. We hadden destijds denk ik tien miljoen luisteraars.’ deelde hij met enige trots. Het was een tijd waarin radio Dj’s in rechtstreekse verbinding stonden met miljoenen luisteraars.

Wim van de Water (66), een bezoeker en radio-fan met een grote interesse voor zeezenders, deelde zijn gedachten over het evenement. ‘Dit is ongelooflijk leuk,’ sprak Wim vol enthousiasme. ‘Dit is radio oude school. Tegenwoordig zet je twee computers neer en een toetsenbord, je gaat zitten en je maakt radio, maar dit is nog radio met bandrecorderbanden en cards, waar jingles vandaan komen, en de platen komen ook van vinyl. Dit is hoe ik vind dat je radio hoort te maken.’ Wim had deze ervaring graag met een groter publiek willen delen. ‘Ik denk dat er misschien ietsjes meer publiciteit vooraf had moeten zijn,’ merkte hij op, ‘dan hadden er hier wat meer mensen kunnen zijn, want dit blijft leuk.’ Niels Zack (52), vrijwilliger van Beeld en Geluid en medeorganisator, toonde evenveel enthousiasme als Wim over Retro Radio Live. ‘Dit is gewoon hartstikke leuk. Met als reden dat deze mengtafel het weer doet uit 1975, en daar draaien we alweer drie jaar dit soort weken mee.’ Op basis van de reacties van zowel de bezoekers als de organisatie, kan er verondersteld worden dat de donderdag van de derde editie van Retro Radio Live een succes was. Hoewel er deze dag relatief weinig publiek was, was de liefde en passie voor radio onmiskenbaar aanwezig.

Over de auteur