Hilversum

Selecteer Pagina

“Een goed begin voor de afsluiting van het oude jaar”

“Een goed begin voor de afsluiting van het oude jaar”

foto: Sterre ter Voorde

‘Een goed begin voor de afsluiting van het oude jaar’

In theatercafé muze in Hilversum klinken de rustige klanken van de Kate! tribute band door de hele zaal in de hoop om zo het einde van het oude jaar een mooi begin te geven. Met diverse acts en een lekker drankje zit de sfeer er dik in. De live2000 show: ‘ode aan popmuziek’ blijkt erg in de smaak te vallen bij de Hilversumse inwoners. ‘Een paar leuke acts met wat te eten en een drankje is een goed begin voor de afsluiting van het oude jaar’ zegt Ferris Zurburg die erg uitkeek naar de rest van zijn avond.

Op vrijdagavond 29 December, midden in het centrum van Hilversum bij muziekcafé muze klinkt er luid geklets terwijl de ruimte zich vult met vreugdevolle bezoekers. In spanning wordt er gewacht op de top2000 show over een klein kwartier van start gaat. De zaal is zacht verlicht met in het midden van de ruimte een podium waar diverse instrumenten klaar staan om bespeeld te worden.

Het geroezemoes van de gasten zakt snel wanneer de gastvrouw het podium op stapt en een verwelkomend praatje geeft met een uitleg van het programma voor vanavond ‘welkom bij de eerste top2000 avond in dit café! Er zijn vanavond 3 acts te zien die allemaal iets hebben voorbereid om jullie te verassen’. Na een korte uitleg word de eerste act verwelkomd. Een lange man met een donkere baard en een ietwat norse gezichtsuitdrukking stapt met veel zelfvertrouwen het podium op. Het norse gezicht verdwijnt echter de seconde dat hij begint met zijn act, een korte cabaret uitvoering met wat bekende top2000 hits ertussendoor vult de zaal met hard gelach en luide samenzang.

Wanneer de eerste act is afgerond en het gelach wat is afgenomen tapt de leadzangeres van de volgende act in een zwierige rode jurk het podium op. Ze stelt zichzelf en de pianist voor als ‘Kate!’, een tribute band voor de bekende artiest Kate Bush en haar vele tophits. De lichten dimmen wanneer de intro van het nummer ‘running up that hill’ word ingezet door de pianist. Het hele publiek lijkt betoverd door de rustige klanken van de zangeres en in het donkere van de zaal hoor je enkele gasten zachtjes mee neuriën met de kalme melodieën.

Tussen de nummers door zijn er wat leuke quizvragen over Kate Bush om het publiek wat meer te betrekken in het optreden. Na het laatste nummer van de tribute band hangt er een korte stilte in de zaal wat al snel wordt gevolgd door een daverend applaus.

Na het optreden van de tribute band verteld Suzanne Sanders, de lead zangeres van Kate! over haar inspiratie voor Kate Bush ‘haar stem is zoals geen ander, zo uniek met zijn eigen sound. Als je goed naar de lyrics van Kate haar nummers luistert kan je een heel mooi verhaal horen met veel details. Elk nummer heeft een diepere betekenis, je moet het een paar keer luisteren om de essentie van de tekst echt te begrijpen’.

De laatste act van de avond begon na een korte pauze waarin de gasten zich konden bekommeren om het bestellen van drankjes en eventueel van snacks. Nadat de gastvrouw opnieuw het podium opkwam om te vragen of iedereen had bestelt kondigde ze de derde act aan. Er stapt een duo het podium op met grote grijnzen op hun gezicht, het applaus neemt langzaam af en er wordt afwachtend naar het podium gekeken. Het duo kondigt aan dat zij een top2000 quiz zullen spelen met het publiek. ‘Er wordt aan een rad gedraaid en het nummer wat eruit komt word door ons gezongen’ het publiek mag daarna raden welk nummer het dan was. ‘Meezingen word aangeraden!’ roept de lead zangeres vrolijk voordat ze begint met de intro van back to black van Amy Winehouse, waaraan het publiek maar al te graag meedeed.

Foto: Sterre ter Voorde

Over de auteur

Sterre ter Voorde

Ik ben Sterre, ik ben 19 jaar uit en woon in Utrecht. Sinds kort studeer ik met veel plezier aan de hogeschool Utrecht journalistiek. Ik heb vorig jaar 5 maanden in Cambridge Engels gestudeerd. Ook heb ik een paar jaar geleden stage gelopen bij het Parool in Amsterdam en ben ik daar erg geïnteresseerd geraakt in de misdaadjournalistiek. Momenteel ben ik in mijn hyperlocal Hilversum actief bezig met het maken van nieuwsberichten.