Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum gaat weer “massaal” naar de bioscoop

Hilversum gaat weer “massaal” naar de bioscoop

Nederlanders gingen vorig jaar meer naar de bioscoop dan in 2022, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters. Een landelijke stijging van maar liefst 27 procent ten opzichte van 2022. Dat merken ze ook bij Filmtheater Hilversum in het centrum van Hilversum.

Recordweken

Afgelopen week heeft Filmtheater Hilversum ook een recordweek achter de rug, met bijna vierduizend bezoekers, iets wat volgens hoofdprogrammeur, bij Filmtheater Hilversum, Marloes den Hoed “ Ongelofelijk veel is voor een filmtheater die maar drie zalen heeft. Mensen weten weer massaal de zalen te vinden.” Na een aantal slechte jaren voor de bioscoopbranche, met minder bezoekers en lange lockdowns wisten veel Nederlanders de bioscoop weer te vinden. Gemiddeld ging men in 2023 1,8 keer naar de bioscoop of filmtheater en in 2022 was dat nog zo een 1,4 keer. Dat heeft volgens Marloes den Hoed verschillende redenen. Allereerst vanwege de Oscar genomineerde films Oppenheimer en Barbie die afgelopen zomer vertoond werden, wereldwijd records hebben verbroken en “voor een ongekende hype zorgden”. Een andere reden was dat afgelopen jaar het eerste jaar na de corona pandemie dat de bioscopen weer het gehele jaar open was. Een van de voornaamste reden dat de bioscoop zo goed bezocht werd is volgens Den Hoed ook vanwege de prijs. “ De bioscoop is voor veel mensen een voordelig uitje, je kan voor een laag bedrag er even uit, met je gezin of vrienden.”

Voordelig uitje 

Harriët , die samen met haar kleindochter naar Pien & Teun gaat in Film theater Hilversum, vind de voordeligheid dan ook fijn. “ Ik vind dit en zeker hier heel betaalbaar en veel leuker dan een speelparadijs. Ik ga liever naar het filmtheater.” Maar zeker in deze tijden van inflatie is het behouden van die lage voordelige prijs niet altijd makkelijk. “Wij vinden het belangrijk dat de bioscoop voor iedereen een toegankelijk uitje blijft. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in zonnepanelen, toen de energieprijzen stegen en proberen te bezuinigen.” Vertelt Marloes Den hoed. “Daarnaast hebben we ook initiatieven voor mensen die het niet kunnen betalen, samen met welzijnsorganisaties.”

Voorspellingen

Of Den Hoed denkt dat de bezoekersaantallen zullen stijgen durft ze niet te zeggen. “ Normaal gesproken loopt het bezoekersaantal terug in de zomer, maar afgelopen jaar is dat verbroken door  Barbie en Oppenheimer. Vaak zien we toch dat mensen in de zomer liever buiten recreatie zoeken  en in de winter in de bioscoop, maar in 2023 liep het uitzonderlijk goed.” Ook ligt het bezoekersaantal nog op 14% lager dan in de jaren voor de coronacrisis dus of dat weer naar het oude niveau gaat is nog maar de vraag. Ook zorgde de staking van scriptschrijvers en acteurs in Hollywood afgelopen jaar voor het uitstellen van een paar grote films. Toch staan er voor 2024 ook een paar grote films op de planning. Zoals: Dune: Part Two, Inside Out 2 en Joker: Folie à Deux. Films die misschien de aantallen omhoog zouden kunnen laten schieten.

Over de auteur