Hilversum

Selecteer Pagina

Bewoner Vaartweg uit zorgen over verkeersveiligheid

Bewoner Vaartweg uit zorgen over verkeersveiligheid

Jan-Willem van de Pol, inmiddels 3 jaar wonend aan de Vaartweg maakt zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid op deze weg. Op X noemt van de Pol de Vaartweg een ‘racebaan grenzend aan een middelbare school en twee zorginstellingen’ en is het volgens van de Pol ‘Wachten op een ongeval met zwaar letsel!’.

 

Volgens van de Pol is er al meerdere keren melding gemaakt van de, in zijn ogen, gevaarlijke Vaartweg, onder meer bij de wijkagent, Mirjam van der Meer. Volgens van der Meer is, naar aanleiding van een melding van een buurtbewoner op de Vaartweg, een meting verricht in juli/augustus 2021. Er is toen een gemiddelde snelheid gemeten van 58 kilometer per uur. Dit was in combinatie met het aantal ongevallen voldoet volgens van der Meer niet aan de criteria voor het plaatsen van een flitspaal. Belachelijk, vindt van de Pol, die het liefst een toegestane snelheid ziet van 30 kilometer per uur. De politie is benaderd om hier verdere verklaring over te geven, maar deze aanvraag hebben ze geweigerd.  

 

Van de Pol is niet de enige in Hilversum die zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid. Wanneer van de Pol zijn zorgen uit over de verkeersveiligheid in een app-groep, waar andere Hilversummers in zitten, wordt hij, naar eigen zeggen, ‘overspoelt met berichtjes’ van mensen die zich ook zorgen maken over de verkeersveiligheid in Hilversum. Een andere inwoner van Hilversum, Ronald Clous, uit op X zijn onvrede over de Bosdrift: ‘Een ongeluk zit in een grote hoek met automobilisten die risico’s nemen en te hard rijden.’ 

 

Bij de Fietsersbond Hilversum staat de kruising Havenstraat en Vaartweg ook bekend als een knelpunt. Op de website noemen zij het ‘een druk punt, waar zowel auto-, bus- en fietsverkeer samen komt.’ Verder vindt de Fietsersbond de opstelstroken voor fietsers veel te smal.  

 

Wat zeggen de cijfers? 

De zorgen van van de Pol en andere Hilversummers blijken terecht als je naar de laatste cijfers kijkt. Uit onderzoek van Independer, op basis van gegevens van Rijkswaterstaat, blijkt dat Hilversum, op het gebied van fietsveiligheid, het meest onveilig is in de regio. Met 10,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners is Hilversum koploper in de regio ’t Gooi. In vergelijking met bijvoorbeeld Laren (7,9 ongevallen per 10.000 inwoners) en Gooise Meren (7,0 ongevallen per 10.000 inwoners) heeft Hilversum dus nog veel werk te verzetten op het gebied van fietsveiligheid.  

 

Reactie gemeente 

De gemeente Hilversum geeft in een korte reactie aan de Vaartweg niet gevaarlijk te vinden, ‘maar er is een aantal weggebruikers dat gevaarlijk gedrag vertoont op de weg.’ Verder is het volgens de gemeente niet mogelijk om, zoals van de Pol wenst, snelheid remmende maatregelen te nemen, omdat er twee bus routes over de Vaartweg lopen en dit een belangrijke route voor hulpdiensten is.

Wel heeft de gemeente, samen met de provincie, de Hilversumse wegen onderzocht op verkeersveiligheid. ‘Daaruit is een lijst van circa 100 situaties ontstaan die we de komende jaren gaan aanpakken. De rotonde op de Vaartweg komt voor op onze lijst.’  

 

In onderstaande video is het volledige interview met Jan Willem van de Pol te zien. 

Over de auteur

Joëlle Stolker

Joëlle Stolker volgt de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Voor de opleiding schrijft ze artikelen op de website SvjMedia. Ze is geboren in Delft, maar heeft het grootste gedeelte van haar leven in Hoorn gewoond, waar ze nu ook is gevestigd. Vanaf jongs af aan schrijft Joëlle voor zichzelf al heel wat weg. Ze liet zich toen inspireren door mensen hun levensverhalen. Zoals haar vader, die door jarenlang hard werken eindelijk zijn eigenbedrijf kon opzetten. Tegenwoordig zijn dat podcastmaker Jay Shetty en Joe Rogan. Zij halen onderwerpen zoals spiritualiteit, zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling, fysieke- en mentale gezondheid aan. Dit probeert Joëlle in haar vrije tijd toe te passen en hoopt door zo te leven ook andere mensen te kunnen inspireren.