Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum bestaat 600 jaar: feest voor en door de inwoners

Hilversum bestaat 600 jaar: feest voor en door de inwoners

Campagne vlag 600 jaar Hilversum. Foto: Maxime Engelen

Hilversum – Het is feest in Hilversum ter ere van het 600-jarig bestaan van de stad. Dit gaat niet om een feestje van één dag, dit gaat om een feest dat het hele jaar lang duurt. Hierbij spelen de inwoners de hoofdrol, want alles is vóór en dóór hen georganiseerd.

Met het 600-jarig bestaan van Hilversum was het voor de gemeente duidelijk dat hier wat mee gedaan moest worden. “Zoiets groots laat je niet zomaar voorbijgaan,” merkte projectleider Cindy de Vries op. De Vries is verantwoordelijk voor het project in zijn geheel en zij is de schakel tussen alle verschillende teams. Een jaar lang zal er feest gevierd worden, waarbij de nadruk ligt op de betrokkenheid van de inwoners. Sieneke Croes is als freelancer door de gemeente ingehuurd om het hele jaar te helpen bij dit feest en is al jaren betrokken bij lokale projecten. Zij zit midden in de stad zodat zij echt het aanspreekpunt voor de bewoners kan zijn. “Toen ik hoorde over deze unieke viering was ik meteen enthousiast.”

Vóór de inwoner

Volgens Croes biedt dit jubileum niet alleen een historisch moment voor Hilversum, maar ook een unieke gelegenheid voor de inwoners om uit de dagelijkse routine te stappen, uit de eigen wijk te komen en elkaar te ontmoeten. Het feest is laagdrempelig en creëert een fijn gevoel van verbondenheid met de eigen omgeving. Overal kun je mensen zien deelnemen aan de lokale activiteiten, zoals het gezamenlijk bakken van lekkernijen tijdens Hilversum Bakt. “De doelstelling van het feest is verbinding en trots.” Hilversummers worden aangemoedigd om deel te nemen, niet alleen als toeschouwers, maar als actieve deelnemers.

Croes benadrukt het belang van authenciteit in de festiviteiten. “Hilversum bakt is bijna kneuterig, maar we maken er wel iets bijzonders van door er een toffe video bij te maken. Taart hoort natuurlijk bij het vieren van een verjaardag en de reacties zijn boven verwachting enthousiast.”

De Vries legt uit dat de gemeente op de daadwerkelijke verjaardag van Hilversum, 4 maart, alle jarigen uit de stad heeft uitgenodigd voor taart. Het bleek een groot succes waarbij de aanwezigheid van de taart de vreugde alleen maar vergrootte “Het is eigenlijk heel simpel om zoiets te organiseren en het zou volgend jaar zeker herhaald kunnen worden,” merkt ze op. Voor de gemeente is het erg belangrijk dat de initiatieven herhaald kunnen worden en dat is bij zo’n initiatief als dit zeer gemakkelijk.

Dóór de inwoner

Zowel Croes als De Vries benadrukken het belang van de betrokkenheid van de bewoners uit Hilversum. “Het belangrijkste is dat dit feest voor en door de inwoners georganiseerd is.” Dit houdt in dat iedereen die in Hilversum woont of werkt, de kans krijgt om met ideeën te komen. Volgens De Vries is er iedere maand een deadline waarop ideeën kunnen worden ingediend, die vervolgens zorgvuldig worden beoordeeld door een commissie. Deze commissie bestaat uit vijf Hilversummers, elk met hun eigen achtergrond en expertise.

Zij hanteren een lijst met criteria waaraan de ideeën worden getoetst. Als dat idee dan genoeg punten heeft behaald, kan het worden goedgekeurd en kan de uitvoering beginnen. De projectgroep staat klaar om te helpen met alle aspecten van de organisatie, inclusief vergunningen. Er is een budget beschikbaar gesteld en hier kan dan aanspraak op worden gedaan. Dit ‘potje’ bestaat uit een symbolisch bedrag van €600.000,- en is verdeeld over alle maanden van het jubileumjaar, zodat er voor iedere maand genoeg budget is. “Alles is dus zo ingericht dat de Hilversummers gefaciliteerd worden, maar ze het wel echt zelf gaan doen,” aldus Croes.

Het komt er dus op neer dat de inwoners voor een heel groot gedeelte bepalen wat er gebeurt dit jaar. Iedereen die er voor open staat komt met een idee en moet daar vervolgens zelf zijn schouders onder zetten. “Van idee, tot initiatief,” meent Croes. De gemeente is er speciaal voor de inwoners en wil dan ook dat dit feest voor hen is. Om dit te bereiken moet er door heel Hilversum wat te doen zijn en niet alleen in het centrum. “De boodschap is: ‘Vier mee!’, dit moet dan ook voor iedereen mogelijk zijn.”

Nog te verwachten

Later dit jaar staat Hilversum een bijzonder festival te wachten, speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Dit grootschalige evenement belooft een bijzonder feest te worden. Echter, zelfs de meer intieme activiteiten blijven niet onopgemerkt. Een sfeervolle fietstocht staat op het programma, waardoor bewoners de kans krijgen om op een meer ingetogen manier de stad te ontdekken. Daarnaast zijn er met Pasen door veel buurten paaseieren verstopt en hier en daar worden buurtbarbecues georganiseerd. De Vries zegt: “Het gaat van heel groot, tot heel klein. Alles is goed. Het is een jaar vol feest, maar het draait niet alleen om het feest. Het is ‘bubbelbrekend’ en verbindend.” Het hele jaar is er nog ruimte voor iedereen om zijn ideeën bij te dragen. Wellicht ontstaat er iets prachtigs uit de creativiteit van de inwoners.

In dit interview vertelt Sieneke Croes over de voorbereidingen die genomen moeten worden bij het organiseren van een groot feest zoals Hilversum Bakt!

Over de auteur

Maxime Engelen

Overweeg ik mijn toekomstige weg richting gedrukte media, zoals kranten en tijdschriften, of hoor je mij over een paar jaar dagelijks op de radio? De tijd zal het uitwijzen. Ik ben Maxime, 19 jaar oud, en woon in het gezellige Bodegraven in Zuid-Holland. Voor mij als toekomstige journalist is nieuwsgierigheid en een tikje ondeugend zijn belangrijk. Ik ben vooral geïnteresseerd in ongelijkheid tussen landen en ik ben dol op schrijven en verhalen vertellen. Ik kijk ernaar uit om veel te leren en diverse interessante ervaringen op te doen, zodat ik straks op verschillende gebieden goed toegerust ben.