Hilversum

Selecteer Pagina

‘Hilversum in zwart-wit’ viert groot succes met overweldigende bezoekersaantallen

‘Hilversum in zwart-wit’ viert groot succes met overweldigende bezoekersaantallen

HILVERSUM – Sinds de lancering van ‘Hilversum in zwart-wit’ tijdens de Nacht van Hilversum op 2 maart, is de documentaire een ware publiekstrekker, Filmtheater Hilversum heeft al meer dan 2.700 bezoekers mogen ontvangen. Deze bijzondere film, gemaakt door Pieter Hoogenraad en Joost Huijsing, biedt een unieke reis door de geschiedenis van Hilversum tussen 1924 en 1974, met behulp van  amateur beelden en fragmenten van journaals.

Marloes den Hoed, het Hoofd Programma van Filmtheater Hilversum, deelde haar enthousiasme over het succes van de film, waarbij ze benadrukte dat ‘Hilversum in zwart-wit’ niet alleen oudere inwoners aanspreekt, maar ook jongere generaties inspireert om de geschiedenis van hun stad te ontdekken.

Ik heb gesproken met enkele medewerkers van het filmtheater, waaronder Marloes den Hoed, die vertelde over de drukte die ‘Hilversum in zwart-wit’ met zich heeft meegebracht. Marloes merkte op dat het opvallend is dat veel bezoekers de documentaire samen met een jonger familielid bekijken, waarbij ze enthousiast herinneringen ophalen aan Hilversum. Ze legde uit dat deze belangstelling zelfs die van de vorige succesvolle film van dezelfde makers, ‘Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940 – 1945’, overtreft. Dit alles maakt het tot een prachtig geschenk in dit jubileumjaar van de stad.

De aanleiding voor het maken van ‘Hilversum in zwart-wit’ was de viering van 600 Jaar Hilversum. De documentaire biedt een uniek inzicht in de evolutie van de stad, vanaf het vijfhonderdjarig bestaan in 1924 tot het moment waarop Hilversum uitgroeide tot een stad met honderdduizend inwoners in 1974.

Een van de meest indrukwekkende momenten in de film is het bezoek van Koningin Wilhelmina en prinses Juliana aan Hilversum, waarbij de oudste bewegende beelden van de stad zijn vastgelegd. Daarnaast belicht de documentaire de transformatie van Hilversum tot Radiostad, de bouw van het iconische raadhuis van Dudok en de impact van cruciale gebeurtenissen zoals de Duitse bezetting en de bevrijding.

‘Hilversum in zwart-wit’ biedt niet alleen een historisch perspectief, maar werpt ook een licht op het alledaagse leven in de stad gedurende deze periode. Het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Hilversum en heeft een belangrijke rol gespeeld in het jubileumjaar.

De makers van de documentaire, Pieter Hoogenraad en Joost Huijsing, werden tijdens een uitverkochte voorstelling verrast met bloemen en taart, als erkenning voor hun bijdrage aan het vastleggen van de geschiedenis van de stad. ‘Hilversum in zwart-wit’ zal de komende tijd nog te zien zijn in Filmtheater Hilversum en online via Picl.

Over de auteur