Hilversum

Selecteer Pagina

“Ik vecht gewoon voor mijn bestaansrecht.”

“Ik vecht gewoon voor mijn bestaansrecht.”

Visualisatie door Julia Sniecikowska

Roos Sinnige, 22, is een tweedejaars student van de Creative Writing opleiding aan Artez. Ze identificeert zichzelf als een lesbische transvrouw. In haar achtste levensjaar kwam ze erachter dat er iets niet klopte. Na meer dan tien jaar deze gevoelens te onderdrukken is zij uit de kast gekomen. Ondanks dat ze enorm onhandig is, heeft ze wel haar plekje kunnen vinden in de woordkunst. Ze is 24 maart te zijn bij de eerste Out Spoken Queer avond in het theatercafe Muze! Ondanks alle positieve reacties krijgt, niet alleen Roos, veel te maken met transfobie, ook wel transhaat.

Is transfobie een veel voorkomend probleem in je vakgebied?

“Ik ben best actief op Twitter. Ik heb een aantal volgers opgebouwd en ik ben er ook redelijk politiek op. Het is voornamelijk op Twitter dat ik veel te maken krijg met transfobie. Tijdens de verkiezingen was het het ergst. Toen had ik ongeveer duizend reacties onder mijn berichten en grotendeels allemaal negatief. Mijn woordkunst krijgt niet dezelfde interactie. Op de podia waar ik sta, weten mensen wat ze krijgen. Misschien kennen ze mij niet, maar ze weten in welke sfeer ze terecht komen. Op mijn woordkunst krijg ik voornamelijk complimenten.”

Wat doet die haat met je?

“Het is vervelend. Het is vaak afwisselend. Soms verbaas ik mezelf over hoeveel het me raakt en soms over hoe weinig het me raakt. Ik heb daarin keuzes gemaakt voor mezelf. Door reacties uit te zetten van mensen die ik niet volg op Twitter. Dus ik zie vrij weinig van dat soort reacties.”

Wat voor reacties raken je het meest?

“Het doet me weinig van mensen die anoniem zijn. Ik vind het veel erger als iemand een groot platform heeft. Die mensen schrijven, bijvoorbeeld, columns die nul houtsnijden en je wil dan die discussie aangaan. Mensen met die machtspositie maken mij bang. Ik ben bang dat hierdoor meer mensen gaan neigen naar hun mening. Het is geen keuze om als transvrouw zo’n mening te hebben, ik vecht gewoon voor mijn bestaansrecht. Sommige journalisten die merken dat ze activisten worden genoemd en geen journalisten, omdat ze opkomen voor transrechten. Terwijl je gewoon opkomt om als mens behandelt te worden. Straks word je hierdoor tegengehouden op een platform.”

Waarom denk je dat mensen transfobisch zijn?

“Transfobie is heel duidelijk een gevolg van de anti-homo beweging, omdat die verloren is hebben ze hun pijlen gericht op transpersonen. Dezelfde argumenten worden opnieuw gebruikt. Mensen in de LHBTI-community zouden niet te vertrouwen zijn en toen hebben ze dat in verband gelegd met Aids. Een argument dat ook vaak gebruikt is dat transpersonen niet horen bij de LHBTI-community, maar eigenlijk willen ze iedereen uit de community weghalen. Ik denk dat dat ook voornamelijk zit in het feit dat onderdrukking helpt in het verstevigen van een machtspositie. Je ziet ook dat de haat tegen woke is dat er transmensen zijn en meer mensen die biseksueel zijn tegenwoordig, maar ook omdat alles fout gaat en niks werkt in de huidige maatschappij. Ze willen iemand de schuld geven. Over het algemeen denkt iedereen dat mensen conservatiever zijn als ze ouder worden, maar eigenlijk worden ze conservatiever als ze rijker worden. “

Tekst – Julia Sniecikowska

Over de auteur

Julia Śniecikowska

Mijn naam is Julia Sniecikowska. Mijn interesses liggen voornamelijk bij kunst, cultuur en passie van anderen. Mijn nieuwsgierigheid is altijd erg groot geweest, waardoor dit soort werk mij ook altijd plezier bezorgt.