Hilversum

Selecteer Pagina

“Eigen dorp in Hilversum” is 50 jaar

“Eigen dorp in Hilversum” is 50 jaar

bron: stichting Hilversumse Meent

De Hilversumse Meent viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Joost Nachbar is secretaris van de stichting Hilversumse Meent en bewoner die al 48 jaar deze bijzondere wijk zijn thuis mag noemen.  

15 maart 1974 namen de eerste bewoners hun intrek in de Grasmeent. In die tijd was er nog weinig verlichting en daarom kregen de eerste bewoners een zaklantaarn cadeau. “Want je moet je voorstellen, het was nog allemaal braakliggend en er was nog geen straatverlichting.” De wijk groeide daarna snel. “Het gebied bestaat uit verschillende wijkjes, elk met een eigen karakter.” Tegenwoordig wonen er ongeveer zo een 1.800 huishoudens en 4.200 mensen.  

In de beginjaren stonden mensen zoals Joost Nachbar aan de start van initiatieven om de leefbaarheid van de Meent te laten opbloeien. In 1976 werd de wijkraad opgericht, en al snel ontstonden er diverse clubs en verenigingen, waaronder een klaverjasclub, toneelclub en fotoclub. “Het mooie aan de wijkorganisatie is dat het sinds het begin een eigenwijze en actieve club is, die tot op de dag van vandaag zijn onafhankelijkheid heeft.” Echter heeft de wijkorganisatie ook te maken met uitdagingen vertelt Nachbar: “Het vinden van bestuursleden blijft lastig, momenteel hebben we samen met oude bestuurders besloten om een interim-bestuur te vormen aangezien er nog één bestuurslid overgebleven was.”  

Toch zijn er ook successen te vieren. De Hilversumse Meent kan rekenen op een solide groep vrijwilligers, zo een 180 die actief zijn op verschillende gebieden, “variërend van sociaal en welzijn tot vrijetijdsactiviteiten. Het vinden van vrijwilligers is dan ook geen probleem.” Daarnaast wordt er gewerkt aan een maximumsnelheid van 30 km/u in de wijk en daarnaast om de wijk aardgasvrij te maken. “Een buurt vol met eigen initiatieven. Het gemeenschapsgevoel is dan ook groot in de Meent, je zou het ook een eigen dorp kunnen noemen.” Het merendeel van de bewoners blijft dan ook in de wijk wonen. “Maar 5% is verhuis geneigd in de Meent.” Daardoor is er wel sprake van vergrijzing en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van Hilversum ook. “Wij als wijkorganisatie besteden daar zeker aandacht aan, zo hebben wij een pubquiz en andere activiteiten.” Dat om de levendigheid in de wijk te stimuleren en jongere generaties te betrekken. 

Of er een bijzonder of specifiek moment is geweest in de jaren dat Nachbar hier woont is er volgens hem niet. “Wat de buurt voor mij bijzonder maakt is dat het een hele fijne, sociale, actieve wijk is. We hebben alles wat we nodig hebben hier.” 

Over de auteur