Hilversum

Selecteer Pagina

Vaccinatiegraad tegen mazelen daalt op drastische schaal in Hilversum.

Vaccinatiegraad tegen mazelen daalt op drastische schaal in Hilversum.

A sweet little toddler sits up on an exam table in a doctors office as her female doctor conducts a routine check-up. The little girl is dressed casually and appears happy as her doctor engages with her.

Het aantal baby’s in Hilversum dat de eerste prik tegen mazelen heeft gehad, is sinds de laatste uitbraak in Nederland zwaar gedaald. Het aantal 10-jarigen dat een tweede keer is ingeënt, is in dezelfde periode ook gedaald, wat eigenlijk heel gevaarlijk is, aangezien je van de mazelen in de ergste gevallen heel ziek kunt worden. In het allerergste geval kun je zelfs een hersenontsteking krijgen van dit virus. Het gebrek aan vaccinaties onder de baby’s en kinderen is zorgwekkend. Daarom roept de GGD Gooi en Vechtstreek in Hilversum ouders massaal op om met hun kinderen van 9 t/m 12 april zich aan te melden voor deze urgente vaccinatie. 

Met de recente toename van mazelenuitbraken in Europa, is het volgens de GGD van essentieel belang om de gemeenschap te beschermen, en omdat baby’s vatbaarder zijn voor mazelen dan volwassenen, is het bevorderen van de vaccinatiegraad juist nu belangrijker dan ooit. Volgens gegevens van 2022 heeft 93,7 procent van de kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek op de leeftijd van veertien maanden de eerste mazelenvaccinatie ontvangen. 

Het is helaas een probleem dat zich te lang voordoet, vandaar dat wij de vaccinatiegelegenheden hebben verlengd, in de hoop dat er meer ouders komen om hun kind(eren) te laten vaccineren’ aldus Drs. K. Sonnenschein, praktijk houdend huisarts van het huisartsenpraktijk Sonnenschein. Desondanks hij zelf niet de vaccinaties uitvoert, kan hij het niet laten zijn patiënten te adviseren betreft de zorgelijke daling en nog zorgelijkere gevolgen het niet vaccineren van kinderen zou kunnen hebben op kort termijn. ‘Het is inderdaad zo dat de gegevens uit 2022 er opzicht positief uitzien, omdat toen bijna 100% van de baby’s kort nadat zij 1 jaar werden al waren gevaccineerd maar het is spijtig om te zien dat het tweede vaccinatieproces minder soepel verloopt, terwijl het net zo urgent is als de eerste prik.De huisarts zegt wel hoop te houden, vooral met de extra vaccinatiegelegenheid. ‘Ik blijf hoopvol omdat ik weet dat er latere data zijn toegevoegd vanuit de GGD. Ook worden er steeds meer posters en pamfletten verspreidt hier binnen de praktijk, wat ervoor zorgt dat ouders ook worden aangestuurd vanuit ons.’ 

Bij het vaccineren is het meenemen van een geldig identiteitsbewijs en het vaccinatiebewijs van belang. 

Over de auteur