50 jaar terug: evenement in aantocht rondom brand in Grote Kerk

50 jaar terug: evenement in aantocht rondom brand in Grote Kerk

De gerenoveerde inrichting van de Grote Kerk te Hilversum

Richard Hoff en Simone Lamain zijn allebei leden van de Grote Kerk in Hilversum, die de expositie en de evenementen in de Grote Kerk met veel passie hebben georganiseerd. Ter nagedachtenis aan de brand die precies 50 jaar geleden woedde, hebben zij van een tot vier december verschillende activiteiten georganiseerd in vormen van een escaperoom, tot een herdenking.

Toen en nu

Drie december 1971: de combinatie van een overweldigende geur van rook gecombineerd met zwarte wolken in de verte zorgt voor de samenkomst van veel Hilversummers rondom de Grote Kerk die ter plekke in vlammen opgaat. De warmtestralen die van de kerktoren af kwamen waren waarschijnlijk nog te voelen als je als ramptoerist stond te kijken naar het afbrokkelende gebouw.
Nu, 50 jaar verder is de kerk volledig hersteld, en als er geen afgebrande geschriften en klokkenwijzers zouden liggen in de speciaal gemaakte vitrines in de kerk, zou het onvoorstelbaar zijn dat hier een tragedie heeft plaatsgevonden. Ook de inrichting is op de preekstoel na vrijwel identiek gebleven. De kerk is wel herbouwd met meer zalen voor bijvoorbeeld ook verhuur voor organisaties, omdat minder mensen tegenwoordig de kerk bezoeken.

Feest na tragedie
Tijdens de brand is alleen de toren afgebrand, die vaak zijn gemaakt van erg ontvlambaar, poreus hout. Bij de impactvolle gebeurtenis zijn geen gewonden of doden gevallen, maar is wel voor veel mensen erg memorabel gebleven, zoals ook te horen is in het interview onderaan de pagina. ‘Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen, dus geen gewonden of zelfs doden ten gevolge van de brand. Daarnaast kunnen we terug kijken op een herbouwde kerk, en dat is wat overheerst.’, vertelt Richard Hoff, mede-oprichter van de tentoonstelling en de evenementen. ‘Het was ingrijpend, maar we zijn er doorheen gekomen. Het zorgt ook voor een feestelijk gevoel omdat je er met elkaar toch samen bent, staat en functioneert in het gebouw.’ Dat is ook de sfeer die wordt verwacht bij het evenement. Er zijn al twee lezingen geweest waarbij er geproefd kon worden van de algemene stemming rondom de Kerk en de herdenking rondom de brand. Volgens de organisatoren is het een breed publiek wat zij aantrekken, en hoeven de ervaringen dus niet alleen gebonden te zijn aan vaste bezoekers van het gebouw. Het bezoek is verder compleet gratis, en vereist alleen een reservering van tevoren op de site van de Grote Kerk.

Corona maatregelen
Door de huidige Corona maatregelen is de kerk wel verplicht om de QR code van alle bezoekers in de CoronaCheck app te scannen. Daarbij is het verplicht een mondkapje te dragen in de kerk, en wordt er op anderhalve meter gewerkt. ‘Normaal gesproken kunnen we in de kerk zo’n 850 mensen kwijt. Door de anderhalve meter afstand zullen dat er nu maar ongeveer 200 zijn.’ Toch geeft Hoff aan zich erg ontspannen te voelen over de nieuwe maatregelen. ‘Als door Corona het evenement niet door kan gaan, zullen we het evenement volgend jaar, of wanneer het weer wordt toegalaten opnieuw organiseren. Dit is gewoon zo, en daar handelen we naar.’
Alleen de herdenkingsdienst op 3 december gaat sowieso door, mogelijk zonder publiekelijke toegang. De dienst wordt ook uitgezonden op het eigen kanaal van de kerk, en de regionale televisiezender NH Gooi/NH Nieuws.

Verslaggeefster Senna Knecht is het gesprek aangegaan met initiatiefnemer Simone Lamain. Het interview is hieronder te beluisteren.

https://soundcloud.com/senna-knecht/brand-grote-kerk-interview-20211124t173426313311-20211124t175523359506-20211124t175534961031?si=2075fa1ac6564b0ca9395397c9e0494f

Over de auteur

Quinn Holthuis

Wat super tof dat je mijn producties hebt bekeken! Vond je het wat? Mijn interesses liggen heel breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in nationale en mondiale politiek. Daarnaast ben ik altijd uit op avontuur. Heb je een tip of iets dergelijke voor een volgend item? Stuur mij gerust een berichtje via een van de onderstaande links naar mijn accounts. Bedankt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *