Houten

Selecteer Pagina

Sigaret verdwijnt langzaam uit winkels

Sigaret verdwijnt langzaam uit winkels

Houten- Op 1 januari van dit jaar zijn de sigaretten in een aantal supermarkten uit het schap gehaald. Later dit jaar zullen de sigaretten uit alle supermarkten verdwijnen. Voor de verkoop moeten mensen nu op zoek naar een andere plek. Dit was ook te merken in de straten van Houten waarbij men de Primera ineens in liep, waar ze vorig jaar nog naar de Albert Heijn liepen voor de sigaretten.

Nieuwe regels

Tijdens de koude jaarwisseling met een stevige wind zijn de nieuwe regels ingegaan, de sigaret gaat uit bepaalde supermarkten en zal ook nog later het jaar uit elke supermarkt verboden worden in het hele land. Het geluid van de aansteker wordt al gehoord na het uitstappen van de Primera, waar de pakjes nog wel over de toonbank gaan. Hier worden ze dus nog wel verkocht en dat zal nog even zo blijven. De overheid geeft namelijk aan dat alle supermarkten vanaf 1 juli geen sigaretten meer mogen verkopen en willen in 2030 tankstations dit verbod ook opleggen. In 2032 moeten alleen nog tabaksspecialzaken de sigaret kunnen verkopen heeft de overheid besloten. Sinds 2024 zijn de vapes met smaak ook niet meer te koop en zullen mensen het moeten doen met steeds minder.

Verschillende winkels

Het geluid van de piepende winkelwagens en de kassa’s is nog wel te horen bij de Albert Heijn, maar de caissières bij de balie zien er minder druk uit. Dit omdat de sigaretten niet meer worden verkocht in de Albert Heijn. De 3 Albert Heijn filialen in Houten zijn de afvallers van het nieuwe jaar als het gaat om de sigarettenverkoop. Nu zijn er nog wel een aantal plekken waar het kan gehaald worden zoals de Jumbo of de PLUS. De caissières van de Albert Heijn houden zich nu nog wel bezig met de verkoop van batterijen, cadeaukaarten en het aannemen van de pakketjes die op de post moeten.

Als we in de Primera staan moeten we even wachten tot we kunnen praten met Gerda, ze werkt bij de Primera en moet nog even wat pakketjes achter brengen die ze heeft gekregen van een klant. Gerda verteld haar eigen mening over het verbod in de supermarkten, zo vindt ze dat het onzin is en begint gelijk een boze toon aan te slaan. ‘Als je wilt roken dan wil je roken!’, zegt Gerda, ze verteld ook dat ze jong is geweest en vindt dat ze hierdoor veel heeft geleerd. Ze is het er dus sterk mee oneens en zegt dan ook bijvoorbeeld meer te moeten inkopen om de verkoop op peil te houden.

Gemixte gevoelens

Er zijn verschillende reacties van de Houtenaren, zo zijn er bij de Primera een aantal mensen die morrend de sigaret halen. Zo zegt Mo als hij naar buiten stapt en gelijk in zijn handen wrijft van de kou : ‘ongelofelijk dat dit ons word afgepakt!’. Hierna zegt hij terwijl hij voelend in zijn zakken naar een aansteker lijkt te zoeken dat hij het een bijzonder slecht idee vind. Hij denkt dan ook dat er tegenwoordig te veel verboden word en jongeren verstandig genoeg zijn om te weten wat gezond is en wat slecht voor het lichaam zou kunnen zijn.

We vinden ook Marieke die ons vertelt het een goed idee te vinden, we zijn even binnen in het winkelcentrum gaan staan omdat het een stuk warmer is en hier vertelt ze haar mening. ‘Helemaal verboden zou niet gek zijn’ zegt ze en lijkt er tevreden mee te zijn. Ook vindt ze dat men beschermt moet worden tegen gevaren zoals sigaretten en gokken en dat het geen gezonde levensstijl oplevert. Zo zullen er deze koude dagen nog vast discussies over gaan, maar het staat al vast dat op 1 juli de Primera drukker gaat worden voor de sigaretten.

Luister hier naar een uitgebreider interview met Gerda van de Primera over de sigaret die uit de winkel verdwijnt, Door Tess Blokker

Over de auteur

Mark Stoutjesdijk

Mark Stoutjesdijk (2004) , woont in Bergschenhoek wat in de buurt van Rotterdam ligt. Student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht, vanaf mavo naar de havo en nu dus de hbo opleiding waar hij zijn eerste jaar in Utrecht gaat volgen. Mark is erg positief ingesteld en niet bang om vragen te stellen aan mensen. Erg rustig van zichzelf en kan heel enthousiast worden van dingen die hem echt interesseren. Hij is geïnteresseerd in de psychologische kant van de journalistiek en de misdaad kant. Ook heeft hij een passie voor de sportwereld en met name de voetbalkant.