Houten

Selecteer Pagina

Houten’s Huttenbouwevenement: Natuurlijk Plezier Verbindt Gemeenschappen

Houten’s Huttenbouwevenement: Natuurlijk Plezier Verbindt Gemeenschappen

Kinderen en gezinnen kwamen bijeen op 17 februari bij het Manifestatieterrein in Houten voor het huttenbouwevenement. Onderdeel van ‘Groen Doet Goed’, brengt dit initiatief mensen, vooral kinderen en gezinnen, dichter bij de natuur met educatieve programma’s en activiteiten.

Het huttenbouwevenement, een terugkerend activiteit, bracht dit jaar een grote menigte op de been. Ouders uit Schalkwijk en Houten, gemotiveerd door de betrokkenheid van hun kinderen bij de scouting, namen enthousiast deel aan dit initiatief. Hun deelname was te danken aan een uitnodiging vanuit de scouting, wat aantoont hoe lokale organisaties samenwerken om gemeenschappen te versterken en gezinnen te betrekken bij buitenactiviteiten. 

Één van de ouders, Anneketrien Dollestijd, ook een docent in Houten, benadrukte het belang van het stimuleren van creativiteit en probleemoplossend denken bij kinderen. Ze juichte het toe dat hun kinderen hier hun verbeelding konden uiten en oplossingen konden bedenken voor de uitdagingen die ze tegenkwamen tijdens het bouwen. “Kinderen zien in dingen iets heel anders dan volwassenen, dus zij hebben een hele anderen verbeelding bij alles en dat kunnen ze een beetje uitspelen hierbij”, zegt Anneketrien. 

Daarnaast wezen de ouders op een opvallend verschil tussen Schalkwijk en Houten. Terwijl Houten meer gericht lijkt te zijn op schermen en binnen activiteiten, benadrukten ze dat Schalkwijk een hechtere gemeenschap heeft, waar regelmatig buitenactiviteiten worden georganiseerd door het dorp zelf. Ze waardeerden echter de inspanningen van de gemeente Houten om evenementen zoals deze te organiseren, die een waardevolle aanvulling vormen op het lokale aanbod aan buitenactiviteiten. 

Christel Postma, projecttrekker vanuit de gemeente Houten voor “Groen Doet Goed”, sprak over de essentiële waarde van dergelijke evenementen. Ze wees erop dat het doel niet alleen is om een gemeenschap te vormen, maar vooral om individuele ervaringen en natuurbeleving te stimuleren. Het bouwen van hutten met verse takken, gesnoeid door de gemeente en naar de locatie gebracht, biedt kinderen niet alleen een leuke buitenactiviteit, maar ook een kans om hun verbondenheid met de natuur te versterken. 

Het succes van dit evenement toont aan dat gemeenschapsbetrokkenheid en buitenactiviteiten een belangrijke rol spelen in het versterken van de banden tussen mensen, zowel binnen de buurt als binnen families. Door middel van huttenbouw en vergelijkbare activiteiten kunnen gezinnen samen tijd doorbrengen, herinneringen maken en een diepere band met de natuur ontwikkelen. 

De positieve impact van dergelijke initiatieven reikt verder dan alleen plezier maken. Ze dragen ook bij aan het bevorderen van gezondheid en welzijn door kinderen en gezinnen aan te moedigen om minder tijd achter schermen door te brengen en meer tijd buiten door te brengen, waar ze kunnen genieten van frisse lucht, lichaamsbeweging en sociale interactie. 

 

 

Over de auteur

Aishwarya Bhattacharjee

Mijn naam is Aishwarya Bhattacharjee. Ik ben in Nederland geboren en getogen maar mijn etniciteit is Indiaas. Ik heb veel van de wereld gezien en heb familie over de hele wereld, maar wel vooral in India. Mijn doel is om de stem te zijn van de stemlozen, en om de realiteit te weergeven. Ik ben geboren met meer privileges dan velen anderen, en hier moet ik goed gebruik van maken om mensen te helpen die helemaal niks hebben.