Durf uit de ‘bezemkast’ te komen

Vergroot

Foto-2-scaled
Lunadea in de heksenwereld

Bron: Esthy Jankiewicz

Heksen zijn helemaal terug van weggeweest, op sociale media, op televisie, in tijdschriften; overal duiken ze op. Jonge, hippe heksen die hun passie delen over hun leven als heks. In geen enkel geval doen deze heksen je denken aan het stereotype beeld van rondvliegende kruidenvrouwtjes op een bezemsteel. Er is juist een toenemende belangstelling voor de oude, natuurlijke en aardse religie, ook wel Wicca genoemd.

Hekserij is trendy

Hekserij is van oudsher geen populaire term. Het woord heks wordt meestal als scheldnaam gebruikt en opmerkingen dat je een heks bent, hoor je regelmatig als men het heeft over onaardige vrouwen. Jarenlang zijn heksen op de brandstapel beland, omdat ze zich bezig zouden houden met de duivel. Veel moderne heksen gebruiken de term ‘Wicca’ of ‘Pagan’ in plaats van hekserij, omdat daar niet zo’n negatieve lading omheen hangt en de meeste mensen deze termen nog niet kennen. Toch is hekserij tegenwoordig meer en meer toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops, opleidingen en zélfs vlogs te vinden via sociale media. Ervoor uitkomen dat je heks bent, is populairder dan ooit en het wordt over het algemeen steeds vaker geaccepteerd in de maatschappij.

Lunadea

Een voorbeeld van zo’n hippe, moderne heks is Lunadea (40). Ze geeft cursussen en workshops, schrijft nieuwsbrieven en blogs én ze maakt bovendien ontzettend veel informatieve filmpjes op YouTube. Al sinds 1999 is ze actief in de heksenwereld. Via forums en andermans boeken heeft Lunadea destijds haar liefde voor hekserij ontwikkelt. Binnen de hekserij is het gebruikelijk om een ‘schuilnaam’ te gebruiken. Lunadea is geboren in Italië en het Italiaanse woord voor maangodin is Lunadea. “Dat vond ik zo prachtig klinken, ik was meteen verkocht.” Sindsdien heet ze Lunadea binnen de heksenwereld. Haar echte naam is Ruthy Jankiewicz. Van jongs af aan had ze al veel spirituele ervaringen en kon Lunadea zelfs uittreden tijdens haar dromen. In het begin van haar zoektocht naar wie ze was, was het erg moeilijk om hierover informatie te vinden.

Op zoek naar je eigen identiteit

Lunadea vond dat er onder andere meer ervaring gedeeld moest worden door heksen zelf. Daarom heeft ze in 2003 een eigen website opgericht. “Ik deel mijn kennis met anderen om hen te inspireren.” In de afgelopen twintig jaar heeft Lunadea gemerkt dat de openheid nog veel groter is geworden door de komst van het internet. De laatste jaren zelfs met name door sociale media. Het is een stuk minder eng om aan de buitenwereld te tonen dat je geïnteresseerd bent in hekserij. “Wat je nu merkt, is dat er steeds vaker sprake is van meer aandacht voor het uiterlijk.” Heksen dragen bijvoorbeeld veel make-up en een mooie zwarte jurk. Hierbij gaat het om hippe heksen dus. Volgens Lunadea spreekt juist dat de jongere generatie heel erg aan. Deze generatie zit ook nog steeds met de vraag: “Wie ben ik en wat is de zin van het leven.” Die vraag is voor velen nog altijd heel belangrijk. “Hierbij hoort een stukje zelfontplooiing en het op zoek gaan naar je eigen identiteit.”

Vergroot

Foto-4-1-scaled
Altaar in het huis van Lunadea

Bron: Esmee de Kreij

Phoenix is eerste graad Hogepriester

Vroeger was de interesse in hekserij dus een veel groter taboe dan vandaag de dag. Daarnaast werd hekserij voorheen voornamelijk gezien als iets waar vrouwen zich mee bezig hielden. De laatste jaren is er ook verandering gekomen in dat “ouderwetse” beeld. Meneer Phoenix bekleedt al tien jaar de functie van Hogepriester van de coven Gaia. Een coven wordt gebruikt als benaming voor een groep heksen. Phoenix leidt samen met zijn mede Hogepriesteres Serotia de coven Gaia, in Limburg. Voor Phoenix is de natuur het allerbelangrijkste dat er is. Hij is dan ook bijna elk moment van de dag te vinden in de natuur. “Op mijn werk organiseer ik de natuuractiviteiten, ik ben voorzitter van de natuurclub, aangesloten bij de commissie Groen én ik heb een gigantische achtertuin.” Volgens Phoenix kan de natuur zich niet redden zonder een vrouwelijke én mannelijke energie. “Je bent eigenlijk een half mens, want je bent man óf vrouwen. Je bent pas één mens als die twee samensmelten.” Daarom stelt Phoenix dat alle twee de energieën belangrijk zijn om het leven op aarde mogelijk te maken.

Phoenix is een eerste graad Hogepriester. De hoogste graad binnen de hekserij is de derde graad. Deze kun je echter alleen bereiken als je een liefdeskoppel bent. Phoenix is met Serotia enkel op spiritueel gebied verbonden. Hierdoor kan hij de derde graad als Hogepriester helaas niet snel bereiken. Tijdens de uitvoering van rituelen vertegenwoordigt Serotia de vrouwelijke God én Phoenix de mannelijke God. Daarnaast worden de aankomende heksen uit coven Gaia door hen samen opgeleid.

Inwijding als heks

In coven Gaia zijn op dit moment drie mensen ingewijd en de rest van de leerlingen behoort tot de studiegroep van Phoenix en Serotia. Dit zijn dus mensen die in de toekomst een grote interesse hebben om als heks ingewijd te worden. Hoe lang het duurt voordat je wordt ingewijd, is volgens Phoenix afhankelijk van hoe vaak je als mens bezig bent met de materie rondom Wicca. Aan de inwijding als heks gaan veel stappen vooraf. Veel kundigheid is belangrijk: “Kennis van de elementen, windrichtingen, sterrenbeelden, planeten, symbolen, maanfases en jaarfeesten”, vertelt Phoenix. Daarnaast moet je over meditatievaardigheden beschikken, weten hoe rituelen worden uitgevoerd, hoe het licht wordt rondgebracht, hoe je de basisteksten moet aanroepen en hoe je de opbouw van de cirkel regelt. Tot slot moet je onder andere heel veel boeken hebben gelezen en een eigen gewaad hebben. Voor sommigen is het een weg die jaren duurt, anderen gaan er vlotter doorheen. Dat ligt aan wat voor mens je bent. “Dit doe je dus niet zomaar eventjes. Heks ben je voor de rest van je leven”, aldus Phoenix.

Jaarfeesten

De Wicca viert acht jaarfeesten per jaar. Deze feesten viert coven Gaia vaak openbaar en op deze dagen kan dus iedereen die geïnteresseerd is bij hen in de cirkel stappen. Volgens Phoenix zijn de religieuze jaarfeesten, een cyclus die ook wel het Jaarwiel genoemd wordt, belangrijke punten in de cyclus die we hier op aarde ieder jaar doorlopen. “Zo’n jaarfeest is een moment waarop je viert en eerbied hebt voor een bepaalde periode (kringloop) in de natuur.” De acht jaarfeesten zijn: Samhain winterfeest (31 oktober), Yule midwinter (21 december), Imbolc het ploeg- en zaaifeest (2 februari), Ostara lentefeest (21 maart), Beltane meifeest (30 april), Litha midzomer (21 juni), Lughnasadh (2 augustus) en tot slot Mabon herfstfeest (23 september). Met name de dagen waarop de dag en nacht even lang zijn (equinoxen) én de langste en kortste dagen (zonnewendes) zijn voor Phoenix belangrijk. “Door het vieren van deze feestdagen, worden wij ons bewust van de processen in de natuur en in ons eigen leven.”

De naam Phoenix is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is vanwege privacy redenen niet weergegeven.

Extra informatie over de acht jaarfeesten binnen Wicca:
1. Samhain, winterfeest
In de volksmond noem je het Halloween, maar in Wicca noem je het Samhain (spreek je uit als Sowen). Het is het feest om de doden te herdenken die dat jaar zijn overleden. Men legt de nadruk op gedenken en herdenken, omdat de sluier tussen de persoon en de voorouders heel dun is. Hierdoor kan je dus gemakkelijk contact leggen.

2. Yule, midwinter (winterzonnewende)
Op deze dag is de dag het korst en de nacht het langst van het jaar. Alhoewel het volop winter is, vieren de heksen dat langzaam, dag na dag het licht zal terugkeren.

3. Imbolc, ploeg- en zaaifeest
In januari wordt deze terugkomst van het licht uitbundig gevierd. Dit heet ook wel het Brigid feest. Men viert het eerste sprankje licht dat weer terug is. Het is nóg geen lente, maar het de lente laat niet lang meer op zich wachten.

4. Ostara, lentefeest (lente equinox)
Dit is de viering van de komst van de lente. Het grote wiel is gedraaid van Imbolc naar Ostara oftewel de lente Equinox. Dit is de tijd van het jaar waarin de lengte van dag en nacht gelijk is. Vanaf dit punt zijn de dagen gevuld met meer licht en worden de nachten korter. Zowel lente- als de herfst equinox gaan over balans. We vieren de balans tussen licht en donker, dag en nacht, Godin en God en man en vrouw. Dit feest kan vergeleken worden met Pasen.

5. Beltane, meifeest
Dit is de nacht van de eerste mei. Het is een zonnefeest ofwel een vruchtbaarheidsfeest. De lente is op z’n top en de zomer is onderweg.

6. Litha, midzomer (zomerzonnewende)
De zomerzonnewende is de tijd van het jaar wanneer de zon zijn hoogste punt aan de hemel heeft bereikt. De dagen zijn zo lang en het is de kortste nacht van het jaar. Het jaar heeft zijn hoogtepunt bereikt. Juni is een tijd waarin de tuinen bloeien en de zomer in volle gang is.

7. Lughnasadh
Dit feest valt middenin de zomer. Het is een oogstfeest om het hoogtepunt van de zomer te vieren. De heksen vieren de warmte van de zon en genieten van alles dat in bloei staat.

8. Mabon, herfstfeest (herfst equinox)
Net als de lente-equinox, is dit ook de tijd van balans. Nacht en dag zijn weer even lang en uiteindelijk zal de winter volgen.

De meeste informatie dat hierboven staat vermeld over de jaarfeesten is afkomstig van de website https://paganblessings.nl/jaarfeesten/ . De overige informatie is verschaft middels mondelinge bronnen.