Sophie de Bree (26)

Sophie de Bree. Bron: Karlijn Koopmans

Sophie de Bree is in het dagelijks leven vaak bezig met het milieu. Ze is 26 jaar en al ruim negen jaar vegetarisch. Sinds een paar jaar is ze zelfs zo goed als veganistisch. Sophie scheidt afval, probeert zoveel mogelijk tweedehands kleding te kopen, ze probeert het reizen met het vliegtuig te beperken én pakt waar mogelijk te voet in plaats van met de auto. “Ik fiets eigenlijk nooit, want ik houd niet van fietsen.”

Sophie wil deze duurzaamheid het liefst doorzetten tot na haar dood. Met dit in haar achterhoofd heeft Sophie al nagedacht en vastgelegd op welke manier zij later haar eigen uitvaart zo duurzaam mogelijk geregeld wil hebben. Op deze manier hoopt zij, als het later zover is, als laatste wens de wereld een stukje beter en schoner achter te laten. “Ik wil doorzetten tot het eind waar ik voor sta”, aldus Sophie.

Altijd al een hart voor natuur

Waar het financieel gezien mogelijk is, probeert Sophie alle opties aan te grijpen om milieubewuster te leven. Ze vindt het niet normaal hoe Nederland op dit moment omgaat met onze natuur. Er komt stress, maar vooral woede in haar naar boven wanneer ze nadenkt over het milieu en de toekomst. “Ik merk gewoon niet dezelfde boosheid bij andere mensen. Het is niet normaal wat er gebeurt en we hebben gewoon allemaal oogkleppen op en blijven die tunnelvisie houden, omdat het té ongemakkelijk is om onder ogen te zien hoe slecht het gaat.” Vroeger verdiepte Sophie zich nog meer in het milieu, maar daar kreeg ze alleen maar meer stress van, omdat ze in haar eentje de wereld niet kan veranderen. “Het werkt gewoon niet als je het mensen oplegt. Je kan zo hard schreeuwen als je wilt, maar dan schreeuwen we allemaal”, vertelt Sophie.

Ze zou willen dat we allemaal ons steentje zouden bijdragen, omdat het milieuprobleem dan veel groter kan worden aangepakt. “Het überhaupt bekijken en wellicht overwegen van minder milieubelastende opties voor je uitvaart, zou al een klein beetje kunnen helpen”, aldus Sophie.

Wensen uitgestippeld

Sophie heeft sinds haar 25e volledig vastgelegd wat ze zelf zou willen met betrekking tot haar uitvaart, die hopelijk pas plaatsvindt in de verre toekomst. Dat ze dit heeft vastgelegd, heeft twee redenen. Allereerst vertelt ze dat je soms tragische verhalen hoort dat jonge mensen overlijden en dat de familie geen idee heeft wat jouw wensen zijn, omdat de meeste ‘jonge mensen’ hier nog niet over hebben nagedacht. “Ik wil dat gewoon voorkomen voor mijn familie, zodat ze niet bovenop het verdriet ook nog eens moeten nadenken over wat ik eigenlijk had gewild.” Sophies familie weet natuurlijk dat zij altijd al bezig is met het milieu, maar op welke manier zij hierin haar laatste wens in vervulling wil laten gaan, wisten zij natuurlijk niet. Sophie vertelt dat dit dus ook een reden is dat ze het zelf is gaan uitzoeken: “Ik typte op Google: ‘Milieuvriendelijke opties uitvaart’.” Ze is het lijstje bij haar uitvaartverzekering gaan invullen en zo is het balletje gaan rollen.

In een lijkwade met de rouwbakfiets

Toen Sophie artikelen las over resomatie dacht zij alleen maar: “Ja, dit wil ik!” Het is nog niet mogelijk in Nederland, maar zodra het mogelijk wordt, zal Sophie voor deze optie kiezen. Het mag van mij echt zo klimaatneutraal mogelijk, vertelt Sophie. “Als ik dood ben, zie ik mijn lichaam echt als een omhulsel waar ik niets meer aan heb. Dus waarom niet zo duurzaam mogelijk?”

Voor nu heeft Sophie vastgelegd dat ze begraven wil worden, omdat dit vooralsnog milieuvriendelijker oogt dan cremeren. “Ik heb ook vastgelegd dat ik dan in een biologisch zo afbreekbaar mogelijke lijkwade wil. Het liefst gewoon een simpele witte. Niet teveel poespas”, vertelt Sophie. Het idee van een lijkwade spreekt Sophie enorm aan.

Luister hieronder naar een audio-fragment waarom Sophie het liefst in een lijkwade begraven wil worden. Tekst gaat verder onder het fragment.

https://soundcloud.com/user-153401071-468649488/sophie-de-bree-mixdown?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Ze heeft altijd gedacht aan een linnen lijkwade, omdat dit goed afbreekbaar is. Sinds het bekijken van de uitvaartwaden van Lara, vindt Sophie katoen ook een goede optie. “Het voelt veel zachter aan dan linnen en is ook goed afbreekbaar.”

Sophie heeft vastgelegd dat zij in een lijkwade begraven wil worden op een natuurbegraafplaats. Ze is er nog niet helemaal over uit of natuurbegraven op het gebied van milieuvriendelijk zoveel verschilt met een ‘gewone begraafplaats’. “Toch kies ik voor nu liever voor een natuurbegraafplaats, omdat dit fijner aanvoelt.” Sophie is namelijk graag in de natuur en wandelt ook regelmatig. Ze heeft vastgelegd dat haar ouders de uitvaartlocatie mogen bepalen. Ze vindt het belangrijk dat dit een plek is waar zij zich fijn voelen.

Op het gebied van vervoer richting de dienst, wil Sophie het liefst in een rouwbakfiets gebracht worden. “Hiermee stoot je geen CO2 uit en ben ik gewoon lekker buiten tot het einde.” Sophie heeft ook aangegeven dat ze geen bloemen wil, want dat vindt ze zonde van het geld en de natuur. Nepbloemen vindt ze wel top. Sophie heeft haar ‘zegje’ gedaan: “Ik ga met de fiets. Gewoon lekker gaan als een tierelier”, vertelt ze lachend.

“Wel ironisch trouwens, want ik hou dus echt niet van fietsen. Ik fiets dan niet zelf natuurlijk, maar ik word gebracht”

Haar laatste steentje bijdragen

Op het gebied van je eigen uitvaart, vindt Sophie dat iedereen volledig vrij moet zijn in zijn of haar keuze. “Het is jouw laatste wens, maar zorg er wel voor dat je het een beetje hebt uitgedacht voor jezelf.” Anders is het, volgens Sophie, nog zo’n opgave voor je dierbaren. Ze wil meegeven dat het verstandig zou zijn als meer mensen er in ieder geval over na zouden denken en zich realiseren dat er tegenwoordig ook duurzamere opties bestaan of binnenkort mogelijk worden, zoals resomatie.

Sophie heeft dus al grotendeels opgeschreven en genoteerd wat haar wensen zijn. Ze schrijft het wel op, maar kan het nog niet goed voor zich zien. “Ik kijk er met een afstand naar omdat het hopelijk nog lang niet aan de orde is.” Wanneer Sophie er nu over nadenkt dat ze er niet meer is, voelt dat ergens wel apart. “Maar dat is nu, omdat ik een bewustzijn en gevoel daarbij heb. Straks ben ik dood en dan heb ik dat gevoel niet meer”, vertelt ze. Toch zou ze het een fijn idee vinden als er geen lichaam meer is. Daarom zou resomeren een ideale optie zijn. Het lijkt hartstikke ver weg, maar je weet het nooit. Daarom wil Sophie, voor haar familie en zichzelf, gewoon graag goed voorbereid zijn in het geval van “een ramp”, zoals ze het zelf verwoord. Voor Sophie maakt het niet meer uit wat er met haar lichaam gebeurt. Dus dan het liefst zo milieuvriendelijk. “Hiermee hoop ik mijn laatste steentje bijdragen aan de natuur”, aldus Sophie.

“Geen enkele manier is echt een feestje”