Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern steeds meer vegetarisch

Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern steeds meer vegetarisch

Een schap met vleesvervangers in de supermarkt

Het CBS meldde 5 maart dat een kwart van alle hoofdmaaltijden die in 2023 gegeten werden vegetarisch waren. De reden die mensen het meest geven om geen of minder vlees te eten is het klimaat. In 2020 was dit nog gezondheid. Verder meldde het CBS dat het opleidingsniveau, geslacht en de leeftijd van mensen ook meespeelt in de keuze om minder vlees te gaan eten. Maar zien we deze bevindingen ook terug in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern?

Vaker een stukje vlees laten liggen is een ontwikkeling die heel Nederland doormaakt, dit is ook te zien in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern. Teus Beieren (69) heeft van 1 november tot 1 februari uit belangstelling meegedaan aan een onderzoek van de Universiteit Wageningen. Voor het voedingsonderzoek heeft Beieren drie maanden lang veganistisch gegeten hij zegt dat veganistisch nog wel moeilijker is dan vegetarisch. Bij een veganistisch dieet eet men namelijk helemaal geen dierlijke producten. Als je geen vlees en vis consumeert ben je vegetarisch. Hij eet momenteel ongeveer vier keer in de week vegetarisch. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen vegetarisch eten. De Gezondheidsraad adviseert dat de consumptie van 60% dierlijke producten en 40% plantaardige moet omkeren. Uit onderzoek van De Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat momenteel gemiddeld per persoon 43% van de eiwitconsumptie uit plantaardige eiwitten bestaat. ‘Wij kunnen met acht miljard mensen niet allemaal 60% dierlijke producten eten en daar onze eiwitten uit halen,’ vult Beieren aan.

Zowel klimaat als gezondheid zijn voor Beieren een rede om vegetarisch te eten. Maar ook dierenwelzijn vindt hij belangrijk. Hij eet biologische eieren van vrije uitloopkippen, biologische groenten en biologische zuivel. Mensen zouden meer moeten letten op hoe de producten bij ons in de supermarkt komen en daar een keuze op baseren is zijn mening. En volgens Beieren moet het prijsbeleid van de overheid nog wat bijgestuurd worden, bijvoorbeeld door biologisch of plantaardige producten een lager btw-tarief te geven. En dierlijke producten hoger btw-tarief.

Beieren staat achter de doelstelling van voedingsonderzoek van de Universiteit Wageningen. ‘De wereld moet een transitie doormaken naar veel meer plantaardig,’ vertelt Beieren. De Universiteit Wageningen wil kijken of die transitie naar plantaardig invloed heeft op de spierkracht van mensen. Voor het dieet van drie maanden is Beieren zijn spierkracht getest, en na drie maanden opnieuw. Daaruit worden conclusies getrokken op basis van 90 mensen. De conclusies wist Beieren nog niet, maar hij wil op deze manier wel graag een bijdrage leveren aan de wetenschap.

Wat zeggen de winkels

‘’In Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern is er eigenlijk een blinde vlek als het gaat om biologische winkels,’’ laat de biologische supermarkt Odin weten. Bij de biologische supermarkt is er een groot assortiment aan vegetarische producten te vinden. Nu is de consument in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern aangewezen op de supermarkt en op hun eigen creativiteit in de keuken. Een andere regel die Odin hebben is dat ze niet stunten met de prijzen van vlees of vis. Op deze manier hoeven er minder overschotten weggegooid te worden.

In de supermarkt Jumbo in Leidsche Rijn vertelt vakkenvuller Ginn van de Burcht (19) het volgende over de vraag naar vegetarisch eten in de supermarkt. ‘Er wordt meer geadverteerd, maar of het meer verkocht wordt merk ik als vakkenvuller niet echt.’ Toch vragen mensen wel meer waar ze vegetarische producten kunnen vinden. Zelf eet hij wel steeds meer vegetarisch. Van de Burcht vertelt: ‘Mijn ouders koken vooral nog, maar zij koken wel steeds meer vegetarisch.’

Enquête

Onder de bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern is een enquête uitgezet over hoe vaak en waarom mensen vegetarisch eten. Hieruit blijkt dat 50% altijd vegetarisch eet en 37,5% meerdere malen in de week vegetarisch eet. De meeste mensen geven aan dat zij vegetarisch eten voor het milieu en dierenwelzijn. Op de vraag wat is uw reden om wel of niet vegetarisch te eten antwoordt anoniem iemand: ‘Ongeveer vier keer per week heb ik een vegetarische dag, de andere dagen eet ik biologisch vlees, kip of vis. Ik doe dit voor mijn gezondheid, voor het klimaat en natuur en voor dierenwelzijn (de keuze biologisch, tegen de megastallen).’ 75% van de mensen laten weten dat ze soms vleesvervangers eten, maar niet altijd.

Hieronder vindt u een video interview met Esther van Veen (47), gewichtsconsulent is Leidsche Rijn, gehouden door Chimène de Jonge. In dit interview hoort u wat voor effect het verminderen of het geheel verwijderen van vlees uit het voedingspatroon heeft op de gezondheid van de mens.

Over de auteur

Nina Bakker

Mijn naam is Nina Bakker, ik ben studente journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Ik ben geboren en woonachtig in Gorinchem. Momenteel ben ik 18 jaar. Voor mijn studie heb ik eerst de mavo (Cum Laude) en daarna de havo afgerond. Voor mijn mavo heb ik het jaarboek gemaakt van mijn examenjaar. In mijn eerste jaar als journalistiek student wil ik vooral basiskennis opdoen over het vak. Het maken van een eigen nieuwswebsite op SvJ media sluit hier ook mooi op aan, want als je iets in de praktijk veel doet leer je ook sneller. Ik heb dan ook erg veel plezier in het werk wat ik hiervoor moet verrichten. Mijn journalistieke interesses liggen vooral bij mode en cultuur. Ik ben hier in mijn vrije tijd dan ook graag mee bezig. Een voorbeeld hiervan is dat ik een bijbaantje heb bij de Douglas. Op het eerste gezicht is het misschien geen journalistiek werk, maar je bent wel continu bezig de klant te ondervragen om een product te zoeken wat goed bij die klant past. Het werk bij een parfumerie is natuurlijk ook iets wat weer aansluit bij het werk op een moderedactie. Voor info: nina.bakker@student.hu.nl