Gemeente Utrecht Ondertekend Verklaring Tegen Straatintimidatie

Gemeente Utrecht Ondertekend Verklaring Tegen Straatintimidatie

Op Internationale Vrouwendag heeft Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen met 20 gemeentes, waaronder Utrecht, een verklaring ondertekend waarmee straatintimidatie aangepakt moet worden. Volgens het CBS hebben 2020 en 2021 twee op de drie jongen vrouwen (tussen de 12 en 25 jaar) last gehad van intimidatie op straat. 

Ervaringen Van Vrouwen 

Zo ook Marianne (20). Zij verteld; ´´Ik word vaak nagefloten of nageroepen op straat. Iemand zei een keer tegen mij ´Hey meisje, waar gaan die mooie benen naartoe?´ Ik maak het eigenlijk wel dagelijks mee, vooral als ik hier in Utrecht ben. Bijvoorbeeld dat mensen mij te lang aanstaren of contact met mij proberen te zoeken op een seksuele manier.´´ Ze verteld verder dat ze bewust is van de ondertekening van de verklaring, en dat ze zich in haar vrije tijd vaak verdiept in kwesties over vrouwen. Ze legt uit dat het ook veel in haar opleiding, Social Work, terugkomt. Ze denkt dat als de maatregelen strenger worden en mensen zich bewuster maken dat kleine dingen ook bijdragen aan het probleem de hoeveelheid intimidatie zal verkleinen. 

Ook Harmke (29) voelt zich niet altijd veilig wanneer ze zich over straat begeeft. Zij verteld; ´´Ik zit in een scootmobiel, waardoor ik in een redelijk kwetsbare positie zit. Je moet tussen een heleboel dingen door. Vaak word ik nageroepen door kinderen, maar ook door volwassenen, en word ik aangestaard en nagekeken. Dat is best lastig en confronterend.´´ Ze denkt niet dat straatintimidatie ooit uit de samenleving zal verdwijnen, maar dat het wel besproken moet blijven worden. Volgens haar moeten er debatten over dit onderwerp gevoerd blijven worden, en is het belangrijk dat mensen bewuster worden hierover. Een andere vrouw Güldane (42) vindt zelfs dat er meer politieagenten in burger op moeten treden tegen intimidatie op straat. 

Bewustzijn Onder Mannen 

De verklaring is voornamelijk bedoeld om mannen bewuster te maken van straatintimidatie tegen vrouwen. Zo verteld Sam (15) dat hij zelf zich niet bezighoudt met straatintimidatie. Ook wordt er niet veel aandacht aan deze kwestie bij hem op school besteed. Wel reageert hij afkeurend wannee hij en zijn vrienden het zien gebeuren. Sam; ´´In mijn vriendengroep roepen wij geen meisjes na,´´ verteld hij ´´maar gaan wij er juist tegen in als wij het zien gebeuren.´´ 

De Verklaring 

Naast Utrecht hebben ook andere gemeenten de verklaring ondertekend, onder meer Groningen, Breda, Den Haag, Amsterdam, Almere, Zaanstad en Eindhoven. De verklaring is ondertekend in Arnhem, ook een van de steden die deelneemt aan het tegengaan van het probleem.  

Loek Omtzigt gaat in gesprek met voorbijgangers in Leidsche Rijn.

Over de auteur

Daan Vergouwe

Mijn leven begon op 4 mei 2001 in het ziekenhuis van Vlissingen, Zeeland. Tweeëntwintig jaar lang kon ik deze kleine stad mijn thuishaven, werkomgeving, leerplek en een bron van invloed noemen. Mijn schoolcarriére op het hoger onderwijs ging hier van start aan de CSW. Na deze afgerond te hebben volgde ik een tussenjaar waarin ik schrijven oppakte als hobby. In 2020 ben ik begonnen aan de opleiding marketing & communicatie op mbo-4 niveau. Sinds mijn twaalfde heb ik een fascinatie met muziek. Ik ging in mijn tienerjaren ook veel om met mensen die deze fascinatie met mij deelden. Rond 2022 is deze fascinatie uitgegroeid tot een semi-obsessie: ik ben er elke dag mee bezig, maar ik kan uiteraard ook makkelijk wat anders doen. In mijn vrije tijd speel ik graag de gitaar of luister ik naar allerlei soorten nieuwe muziek. Jazz, hip-hop, funk, soul, rock, blues of een tal aan subgenres, ik ben van weinig stijlen vies. Het leek mij altijd al leuk om hier later wat mee te gaan doen. In mijn derde leerjaar op het mbo heb ik besloten om door te stromen naar het hbo, echter wist ik nog niet in welke richting. Dit gaf ik aan bij mijn mentor, wat resulteerde in een gesprek met mijn ouders om mijn opties op een rijtje te zetten. Hier kwam de suggestie om door te stromen naar de journalistiek, wat ik koos om te gaan volgen. Het lijkt mij daarom ook supertof om later werkzaam te zijn bij een radiozender of een muziekblad!