Weggooien is niet altijd nodig 

Weggooien is niet altijd nodig 

Bij het Repair Café in InDeKernGezond stroomt het langzaam vol met mensen. Zij kunnen hier terecht met spullen die aan reparatie toe zijn. Het initiatief wordt ondersteund door bevlogen vrijwillige reparateurs en het speelt in op de groeiende behoefte aan duurzaamheid en bewustzijn in een samenleving waarin het weggooien van spullen gebruikelijk lijkt te zijn. ‘Wij geven de spullen hier een tweede leven.’ 

Duurzaamheid 

Twee kale mannen zitten gebogen over een tafel en pielen samen aan een grote gouden lamp. Een van hen is de reparateur, de ander eigenaar. Het is moeilijk in te schatten wie, wie is.

In Leidsche Rijn verzamelen bewoners en bezoekers van daarbuiten zich in het Repair Café om hun kapotte bezittingen een tweede kans te geven. Cornelis Klink, een van de drijvende krachten achter het Repair Café, wijst op de hedendaagse trend van overmatig consumeren en het gemak waarmee nieuwe producten worden aangeschaft. Hij benadrukt echter dat dit vaak helemaal niet noodzakelijk is. In tijden van klimaatverandering is het cruciaal om duurzaam te handelen. Duurzaamheid vormt dan ook het hart van dit Repair Café, waar vrijwilligers helpen bij een divers scala aan producten. Denk aan föhns, kacheltjes, of lampen. Apparaten met schermen zijn wel nog een uitdaging. Hiervoor heb je vaak specifieke onderdelen en gespecialiseerde mensen nodig. 

Financiële factor 

De vrijwillige reparateurs, vaak handige buurtbewoners, delen niet alleen hun vaardigheden, maar ook hun gereedschap. Het is een ontmoetingsplek waar jong en oud, arm en rijk, samenkomen met één gemeenschappelijk doel: het een tweede kans geven aan waardevolle spullen. Het laten maken van een product kost dan ook geen geld, een belangrijke drijfveer voor mensen met minder te besteden om mee te doen. Donaties zijn welkom, hiervan worden bijvoorbeeld de benodigde onderdelen van gefinancierd. Recentelijk heeft het café zelfs een naaimachine kunnen kopen door deze donaties, waardoor ook kapotte kleding een nieuw leven krijgt.

Vergroten van impact 

Met plannen om hun impact te vergroten, wil Cornelis het Repair Café via sociale media meer bekendheid geven. Een Facebook-pagina is al actief, maar hij zou ook graag een Instagram-pagina willen starten. ‘Zo komen meer mensen ook te weten, dat dit überhaupt nog bestaat. Daar valt zeker nog wat te halen.’ 

Audio Yasmin:
In Nederland gooien we te snel, te veel dingen weg. Ook voordat we ze een tweede kans geven: slecht voor het milieu en de portemonnee. Het Repair Café bij Indekerngezond in Leidsche Rijn probeert daar verandering in te brengen door gratis reparaties uit te voeren voor alles wat je maar kan bedenken. Verslaggever Yasmin van der Burch sprak met Cornelis Klink, medewerker van Indekerngezond en vrijwilliger bij dit Repair Café, over hun doel.

Over de auteur

Annemarie Lekkerkerker

Annemarie Lekkerkerker is 21 jaar oud en woont in Amsterdam. Vanaf jongs af aan heeft ze al een passie voor video's maken, presenteren en acteren. Ze is creatief, gedreven en geïnteresseerd. Voor haar profielwerkstuk in 6 vwo heeft ze een documentaire gemaakt over de seksistische Nederlandse rapteksten en de invloed hiervan op de omgang tussen jongens en meisjes. Het was een nuttige, tevens leerzame ervaring op het gebied van monteren, presenteren en documentaire maken. In de vierde klas van de middelbare school heeft Annemarie stage gelopen in de Tweede Kamer en bij het bekende televisiebedrijf Human Factor. Daarnaast heeft ze in 2022 tijdens haar tussenjaar een seizoen voor de Avondshow met Arjen Lubach gewerkt, waar ze veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van kritische onderzoeksjournalistiek en de dynamiek van een dagelijks tv-programma. Daarnaast zit ze tot en met december 2023 op een Theaterschool in Amsterdam, die gefocust is op camera-acteren. Bovendien post Annemarie regelmatig (amuserende/komische) content op sociale media en zou hiermee in de toekomst graag meer aandacht willen besteden aan maatschappelijk kritische thema's. Feminisme en milieu zijn thema's waar ze zich het liefste mee bezighoudt. Ze hoopt hier documentaires over te kunnen maken in de toekomst, die ze ook zelf zal presenteren.