In nieuwe Hangouderen voorstelling staat klimaatverandering centraal: “Dat water komt eraan.”

In nieuwe Hangouderen voorstelling staat klimaatverandering centraal: “Dat water komt eraan.”

De spelers van de voorstelling '2074: Zeeën van Tijd'.

In april gaan de Hangouderen, een theatergroep bestaande uit senioren, het toneel op met hun voorstelling; ‘2074: Zeeën van Tijd’. Een theaterstuk dat gaat over klimaatverandering en wat de effecten op een Utrecht uit de toekomst zouden kunnen zijn. 27 maart, op de internationale dag van het theater, oefenden zij dit in het buurtcentrum Bij de Buren, om zich zo voor te bereiden op 13 april, wanneer de eerste voorstelling in De Schakel in Vleuten te zien is. Petra van Meekeren (75) vertelt over de totstandkoming van het toneelstuk en waarom het belangrijk is dat dit onderwerp in de schijnwerpers komt te staan. 

“De voorstelling die we gaan doen is een voorstelling over de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En over het nu. Welke verantwoordelijkheden neem je zelf als persoon als het gaat om het klimaat? En wat kun je met elkaar doen? We gaan in de toekomst kijken, en wij weten het ook niet, maar we proberen het wel.

Het stuk is verteltheater, dus je wilt een stuk vertellen en het daarna eigenlijk een soort van naspelen. En dat roept bij het publiek ook wel vragen op, wij weten ook niet waar we naartoe gaan, en waar zijn wij mee bezig?

Het leuke is dat het thema al een tijdje geleden is bedacht en dat klimaatverandering nu zo actueel is. Maar ja, als je dan nu naar buiten kijkt en alles staat in de bloei… Alles is meer dan een maand te vroeg, dan vraag je het je ook af of je het nog wel kan ontkennen. En dan realiseer je je dat dat niet meer kan.

Ik ben ook toch wel iemand die erg betrokken is bij de wereld, en je krijgt soms wel de neiging om te denken van nou het zal mijn tijd wel uitdienen. Maar voor je kinderen en je kleinkinderen is het natuurlijk hartstikke belangrijk.

En ik wil niet pessimistisch zijn, zeker niet, want ik weet ook wel dat er, zonder dat wij er heel bewust van zijn, al een heleboel wordt bedacht. Ze zijn wel al dingen aan het uitvinden om het water misschien tegen te houden of noem het maar op. Bijvoorbeeld dat ze tegenwoordig van zout water zoet water kunnen maken, dat soort dingen.

Dat moet toch een beetje voor hen, want voor de komende generatie moet het toch wel een leefbare wereld blijven. Dus het is toch wel belangrijk.

In de voorstelling proberen we mensen dus aan het denken te zetten, en daarbij hebben we wel wat voorbeelden. Gewoon om te zeggen: ‘Jongens, kijk eens uit. Dat water komt eraan.’ En dit doen we door dingen uit te beelden, maar er zijn ook een aantal monologen.

Ik zelf hoop dat we in 2074 het hoofd boven water kunnen houden in Nederland. Dat is toch wel belangrijk. En dat we, ondanks alles wat er nu gebeurt, het toch een beetje leuk kunnen hebben met elkaar.”

In deze reportage spreekt Kiki Domacasse met regisseur van theatergroep de hangouderen Louisa Lansdorp over het maatschappelijke thema van hun nieuwe voorstelling ‘2074: zeeën van tijd’.

Over de auteur

Heleen van Leeuwen

Heleen van Leeuwen is een achttienjarige student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, opgegroeid en wonende in Cothen. Hiervoor heeft ze haar vwo afgerond. Ze heeft veel interesses, vooral op het gebied van wetenschap en cultuur. Onderwerpen zoals de ruimte en techniek, maar ook geschiedenis, fascineren haar en ze vindt het dan ook leuk om te lezen over de ontwikkelingen en ontdekkingen in die vakgebieden. Ze houdt ervan om verhalen van mensen te horen, en volgt grote gebeurtenissen graag op de voet via nieuwssites. Ze is erg geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Een van Heleens hobby's is creatief schrijven, waaruit ook de interesse voor deze opleiding is ontstaan. Ook is ze creatief en tekent ze en schildert ze. Maar na de school voor journalistiek weet ze ondanks deze interesses nog niet welke kant ze op wil, documentaires maken lijkt haar interessant, maar ook podcasts en stukken schrijven liggen haar wel. Ze houdt haar opties nog open en kijkt rond, aangezien dit allemaal nog nieuw voor haar is.