Wereld Alzheimer Dag: ‘Onderschat het niet’

Wereld Alzheimer Dag: ‘Onderschat het niet’

Één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt dementie, op Wereld Alzheimer Dag wordt daar aandacht voor gevraagd. Hoewel ze er bij Gastenhuis Vleuten geen spektakel van hebben gemaakt vindt Ellen Viergever, locatiemanager van dit Gastenhuis, het belangrijk dat mensen met dementie nog een fijn leven kunnen leiden. 

Mensen in de ouderenzorg worden vaak vergeten. Ellen snapt dat niet: ‘zoveel mensen, één op de drie vrouwen, krijgt dementie’. Ze vindt het dan ook belangrijk dat met deze mensen op een goede en aandachtige manier wordt omgegaan. Bij haar zorginstelling werken ze dan ook op een bijzondere manier; ze hanteren een opendeurenbeleid en de dementerende bewoners worden aangemoedigd om gewone dingen te blijven doen. ‘Dementie is gewoon niet gaaf. Het beperkt je heel erg in wie je bent, je autonomie raakt zoek.’  

Het Gastenhuis heeft niets bijzonders georganiseerd voor Wereld Alzheimer Dag: ‘Ja, taart, een gebakje’ vertelt Ellen. En hoe ze in de omgeving aandacht vragen? De mensen zelf. Het opendeurenbeleid laat bewoners in hun autonomie en zorgt ervoor dat ze in contact komen met de omgeving. Zo gaat een van de bewoners vaak alleen naar de sportvelden aan de overkant om te kijken naar het voetbal. Hij draagt een tracker zodat hij niet kwijtraakt, maar ondertussen kunnen de bewoners in de omgeving hem ook terug naar huis helpen. 

Bij de introductie van een nieuwe bewoner is een gesprek met de familie ontzettend belangrijk. ‘In principe is de familie gewoon degene die kan vertellen wie vader of moeder vroeger was’, vertelt Ellen. ‘‘Als je tegen een bewoner zegt ‘goh Theo vertel eens over je werk’ dan denkt Theo misschien ehh, dan begrijpt hij je vraag niet”. Van Theo weten ze dus dat hij in de techniek heeft gewerkt. Toen ze met hem naar het ketelhuis liepen en dat aan hem lieten zien lichtte hij helemaal op: ‘Dat kan hij herkennen, dat vindt hij hartstikke leuk, en dat is dan weer een aanknopingspunt om met iemand in gesprek te gaan. 

Over de auteur

Tess Osterhold

Tess Osterhold is een 21-jarig beginnend journalist uit Amsterdam. Haar nieuwsgierige en kritische aard brachten haar naar het eerste jaar van de School voor Journalistiek aan de HU. Ze hoopt het onderzoeksjournalisme of de politieke verslaglegging in te gaan.