Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Drukte omtrent aanvragen en verlengen ID-kaarten en paspoorten bij gemeente IJsselstein

Drukte omtrent aanvragen en verlengen ID-kaarten en paspoorten bij gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein, de plek waar de drukte zich bevindt. Foto: Fender van Wijk

IJsselstein – In de gemeente IJsselstein verwachten ze erge drukte vanwege het aanvragen en verlengen van paspoorten en ID-kaarten. Komend jaar verwachten ze een verdubbeling van het aantal aanvragen en verlengingen ten opzichte van 2023. Ron van Reenen is teamleider van het Team Klant. Team Klant is een team binnen de gemeente IJsselstein en doen alles wat met mensen te maken heeft. Van geboorte tot dood. Team klant gaat ook over de ID-kaarten en paspoorten, waar nu een behoorlijke drukte van aanvragen en verlengingen is.

 

Wat is de verklaring van de drukte vanwege het aanvragen en verlengen van ID-kaarten en paspoorten bij de gemeente IJsselstein?

Vroeger was de levensduur van een paspoort en ID-kaart vijf jaar, maar in 2014 is de levensduur van een paspoort en ID-kaart tien jaar geworden. Veel mensen hebben dus gewacht met het aanvragen van zijn of haar ID-kaart of paspoort totdat het 2014 was. Daardoor hoefden die mensen niet in 2019 hun paspoort of ID-kaart te verlengen, maar pas in 2024, dit jaar dus. Nu lopen al die documenten hun geldigheid tegelijkertijd af. Daardoor verwachten wij, als gemeente, een verdubbeling van het aantal aanvragen en verlengingen van paspoorten en ID-kaarten ten opzichte van vorig jaar.

Geldt deze verdubbeling ook voor de aanvragen voor de paspoorten en ID-kaarten of alleen voor de verlengingen?

De gewone aanvragen blijven consistent als je kijkt naar vorige jaren. Deze verdubbeling gaat echt over het verlengen van de ID-kaarten en paspoorten.

Over welke cijfers praten wij precies?

Wij verwachten dit jaar 1600 extra verlengingen van de paspoorten en ID-kaarten. Dit jaar worden er dus ongeveer 3200 aanvragen en verlengingen van paspoorten en ID-kaarten ingediend bij de gemeente IJsselstein.

Welke maatregelen nemen jullie tegen de drukte?

Wij nemen inderdaad maatregelen voor de komende periode tegen deze drukte: Ten eerste zorgen wij dat we op tijd zijn met mensen een brief sturen. Wij nodigen mensen van tevoren uit met die brief met de informatie dat het drukker kan zijn bij de gemeente, dus wees op tijd met het inplannen van je aanvraag of verlening. Dat doen wij omdat we mensen willen helpen en op tijd willen attenderen. Ten tweede hebben wij extra personeel in dienst genomen voor de komende twee jaar. Ten derde zijn wij begonnen met het thuisbezorgen van de reisdocumenten en rijbewijzen. Als de inwoner de ID-kaart of paspoort aanvraagt of verlengt, kan de inwoner ook aangeven dat ze hun legitimatiebewijs thuis bezorgd willen hebben. Zodra het klaar is, krijgt de inwoner een seintje dat ze een afspraak kunnen inplannen zodat het legitimatiebewijs thuis wordt gebracht. Dat scheelt ons veel, want dan hoeft de klant het niet hier op te halen. Dit is een mogelijkheid, dus het is zeker niet verplicht om het thuis te laten bezorgen.

Wat raadt u de inwoners van IJsselstein aan die hun paspoort en ID-kaart moeten of willen verlengen?

Mijn advies is om op tijd een afspraak in te plannen. Wij kennen geen wachttijden op dit moment, dus als u snel bent dan is het ook zo weer klaar. Dat komt mede doordat we nu extra personeel hebben. Daardoor hebben we dus twee aanvraagloketten in plaats van één aanvraagloket. Dus plan op tijd je afspraak met de gemeente in. Wat ik afraad, is om het op het laatste moment te doen. Je moet je altijd kunnen legitimeren, dus als je geen geldig legitimatiebewijs hebt, is dat niet handig. Er is geen reden voor paniek voor de mensen die hun ID-kaart of paspoort moeten gaan verlengen of aanvragen, als ze maar op tijd zijn met een afspraak maken met ons.

Over de auteur

Fender van Wijk

Mijn naam is Fender van Wijk. Ik ben geboren in 2007 en ik woon in Leusden. In dit dorp ben ik ook opgegroeid. Ik studeer Journalistiek omdat ik het leuk vind om het nieuws te volgen en om mijn algemene kennis te verbreden. Mijn voorkeur gaat uit naar voetbaljournalist en live verslagen maken van Formule 1. Ik maak nieuws-en-audioberichten over veel verschillende thema's en onderwerpen.