Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Criminaliteit in achterstandswijken Nieuwegein

Criminaliteit in achterstandswijken Nieuwegein

Bord in Galecop om aan te sluiten bij de whatsapp groep, foto: Milou Brandsma

NIEUWEGEIN – In de wijk Bateau en Galecop hebben er binnen een korte tijd meerdere inbraken plaats gevonden. Afgelopen maand al vijf pogingen tot inbraak of een daadwerkelijke inbraak plaats gevonden. In 2021 was er een plan opgesteld door de gemeente Nieuwegein om extra geld te investeren in de plekken rond het Muntplein en de Gebouwendrift. Buurtbewoners merken hier echter weinig van. 

In 2019 is er al 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door de samenwerking van de gemeentes Utrecht, Zeist, Amersfoort en Nieuwegein. Dit geld zou de leefbaarheid van de wijken en de veiligheid moeten verbeteren. Loes Smeulders zegt weinig te merken van de investeringen. Smeulers woont al jaren in Batau en heeft niet een onveilig gevoel in de wijk. Ook heeft zij niet het idee dat Batau een achterstandswijk is.  

Jan Boers voelt zich net als Smeulders niet onvelig in de wijk. Boers woont in de wijk Galecop waar deze maand ook meerdere meldingen waren van inbraak of poging tot. Hij vertelt dat er wel degelijk criminaliteit is in de wijk: ‘Er wordt veel gedeald in de wijk.’. In de wijk wonen veel kinderen, maar er is ook een huis waar veel mensen wonen die mentale problemen hebben. Boers laat weten dat veel mensen in de wijk hun achterdeuren open laten staan en dat dit wellicht een reden is dat er veel wordt ingebroken. 

In Galecop is een whatsapp groep met de bewoners om de buurt veilig te houden. Boers vertelt echter dat de buren allemaal vooral op hun eigen spullen letten: ‘Als het alarm van hun eigen auto afgaat wordt er actie ondernomen, maar bij de buren is het geen probleem.’ Een actievere wijkagent zou een goede investering kunnen zijn om de problemen rondom drugscriminaliteit op te lossen. Ook moeten mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen om inbraken te voorkomen.  

Over de auteur

Milou Brandsma

Milou Brandsma (2003), woont in Nijmegen. Ze heeft het vwo in 2021 afgerond aan de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. Na een tussenjaar is ze begonnen aan de opleiding culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Haar huidige opleiding volgt ze aan de school voor journalistiek in Utrecht.