Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Ruilfabriek breidt zich uit door middel van de TapParfum

Ruilfabriek breidt zich uit door middel van de TapParfum

Ilja Jansen in pop-up store TapParfum, foto: Milou Brandsma

NIEUWEGEIN – Stichting de Ruilfabriek heeft een nieuwe pop-up store geopend, de TapParfum. Het is een concept van de pop-up store is niet nieuw, maar opent nu zijn deuren in het winkelcentrum van Nieuwegein. In de winkel kan je verschillende bekende geuren parfums halen voor een betaalbare prijs.  

De Ruilfabriek is een goede doelen organisatie die werkt vanuit de ruil economie. Het is een concept store. Dit betekent dat je hier niet enkel kleding kan vinden, maar nog veel meer. Dit merkt je meteen wanneer je de winkel binnen loopt. Overal waar je kijkt ligt wat anders. Op de eerste tafel liggen wat schaaltjes en kaarsen. Verderop in de winkel hangen wat truitjes en liggen sieraden. Wat meteen opvalt is dat alles een andere stijl heeft. Dit komt omdat de Ruilfabriek erg veel verschillende merken in de winkel heeft liggen. Alle merken komen van verschillende startende ondernemingen.  

Ondanks dat de TapParfum pas een paar dagen open is, is het al een ontzettend succes. Mensen worden naar binnen gelokt door de heerlijke geuren en alle prachtige flesjes die je in de winkel ziet staan. Woensdag 4 oktober opende de pop-up store zijn deuren. De TapParfum is onderdeel van stichting de Ruilfabriek. Het bedrijf was al langer bij de concept store te vinden. Het was al erg druk in de winkel en het verkopen van de parfums kost veel tijd. Doordat de stichting met vrijwilligers werkt is er een beperkte bezetting. ‘Toen dachten we het is heel tof als we een pop-up kunnen maken,’, vertelt Ilja Jansen oprichtster en bestuurder van de stichting, ‘zo kunnen we ook nog extra reclame maken en een kans geven aan mensen om stage bij ons te lopen.’ 

Tijdens het gesprek met Jansen lopen er verschillende mensen de winkel in en uit. En is op de achtergrond het geluid van de kassa te horen, die vol aan het werk is. Ondertussen loopt conciërge Rob van Roessel binnen met een hele kar vol pakketjes. Hij vertelt dat hij al sinds december 2022 betrokken is bij de stichting en sinds een maand als conciërge werkt. Hij heeft het erg naar zijn zin: ‘Ik heb een hele lieve manager’. Voor zijn tijd als conciërge heeft hij de ‘Max Mobiel’ van Cityplaza rondgereden. Ook dit is een onderdeel van de stichting. Mensen kunnen hier voor één euro van plaats A naar B worden gebracht. Het is bedacht zodat mensen die minder mobiel zijn toch op plaatsen kunnen komen waar zijn moeten zijn.  

De sfeer in zowel de winkel als de conceptstore is erg rustig. Het is duidelijk merkbaar dat het een organisatie is die niet op winst uit is. Er wordt ruim de tijd genomen om aandacht te besteden aan klanten. In de TapParfum is een stagiaire meer dan 5 minuten bezig met een vrouw en helpt haar graag een geur te vinden die bij de klant past. Boven in de concept store vertelt een vrijwilliger achter de kassa dat ze het erg naar haar zin heeft. ‘Als we even niks te doen hebben maken we van inpakpapier wat over is zakjes voor cadeautjes’, aldus de vrijwilliger terwijl ze wat in de zelfgemaakte zakjes stopt.   

Over de auteur

Milou Brandsma

Milou Brandsma (2003), woont in Nijmegen. Ze heeft het vwo in 2021 afgerond aan de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. Na een tussenjaar is ze begonnen aan de opleiding culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Haar huidige opleiding volgt ze aan de school voor journalistiek in Utrecht.