Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

De klaverjasavonden bij de SPNN worden populairder

De klaverjasavonden bij de SPNN worden populairder

NIEUWEGEIN – Bij de SPNN (Stichting Petanque Nieuwegein Nederland) worden al bijna twintig jaar lang klaverjasavonden georganiseerd. Iedereen die een beetje fanatiek wil klaverjassen kan hieraan deelnemen. In de afgelopen tijd is het aantal deelnemers wat op de vrijdagavond mee komt spelen hier ook aanzienlijk toegenomen. 

Op een regenachtige vrijdagavond worden de voorbereidingen getroffen voor weer een maandelijkse avond klaverjassen. Luuc Verbeek, bestuurslid van de SPNN, is bezig met het voorbereiden van de bar. Hij vertelt dat hij er al jaren helpt; ‘De SPNN bestaat al sinds 1994, en sinds het begin worden er al spelletjesavonden georganiseerd. Ik ben zelf later aangesloten maar vind het leuk om te doen.’ Lucy Schuler en Jan Schuler, eigenaren van de SPNN, zijn ondertussen ook voorbereidingen aan het treffen.  

Langzaam stromen de mensen binnen, vooral vaste gasten, die er volgens Verbeek ook al jaren komen. Na de grote regenplassen bij de parkeerplaats te hebben getrotseerd, gaan zij zitten en wordt er koffie voor hen ingeschonken. Iedereen begint met elkaar te kletsen en sommige mensen bieden aan te helpen met de laatste voorbereidingen. Ze zetten alle stoelen en tafels zo neer dat er de hele avond geklaverjast kan worden. Anderen die wat later aankomen, wanneer de regen heftiger is geworden, worden uitgelachen om hoe doorweekt hun kleren zijn. Er is een grote opkomst, wat volgens Verbeek vaker het geval is de laatste tijd. ‘Een tijd geleden waren we met groepen van rond de 28 mensen, die werden onderverdeeld over zeven tafels. De laatste tijd zijn we vaak met tien tafels, wat betekent dat er rond de 40 mensen komen,’ vertelt Verbeek enthousiast. ‘Dit komt denk ik doordat wij de laatste tijd af en toe in de lokale krant vermeld worden. Vanavond komen er ook twee nieuwe mensen, die zijn via spelers gekomen die hier al langer klaverjassen. Hopelijk zullen zij zich hier ook thuis voelen.’ 

Wanneer het spel begint, worden de spelers onderverdeeld over de tafels. Dit wordt gedaan door een loting, je bepaalt dus niet zelf met wie je samen speelt. ‘Hierdoor wordt het spel eerlijk gehouden, zodat niet alle betere spelers met elkaar klaverjassen’ vertelt Lucy Schuler. Alle spelers leggen vijf euro in en de geldprijzen worden verdeeld per tafel, je kan dus 15 euro als grootste prijs winnen. Eerst werden de prijzen verdeeld onder de drie grote winnaars, zodat je ook grotere prijzen kon winnen. Om te voorkomen dat dit elke keer dezelfde drie spelers waren, worden de prijzen nu onder alle tafels verdeeld. Elk kwartaal wordt er ook gekeken wie er het hoogste staat in het klassement, deze persoon krijgt een extra prijs. Vaak wordt er ook nog een loterij gehouden, waar je vlees van de lokale slagerij kan winnen.  

Er wordt gespeeld in een gemoedelijke sfeer. Er wordt wijn, bier en frisdrank gedronken en iedereen maakt gezellig een praatje met elkaar. ‘Af en toe zitten er wat broodkaarters bij, die kosten wat het kosten alles willen winnen. Zij kunnen wel eens slecht gehumeurd zijn,’ vertelt Peter Paul Verbeek. Hij klaverjast al zeven jaar bij de SPNN en is volgens sommigen ook de beste speler. ‘Dit gebeurt echter niet vaak. De meeste mensen komen voor het plezier en niet voor de prijzen.’ Verbeek vertelt ook dat hij vooral komt om zich te focussen op het klaverjassen, omdat hij dit een mooi spel vindt. Hij doet het ook al jaren en is een ervaren speler, zoals vele anderen die geregeld een avond langskomen bij de SPNN. 

Over de auteur

Vincent van Heukelom

Vincent van Heukelom (19 jaar), woont in Badhoevedorp. Is eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht en heeft een passie voor de wereld van de journalistiek. Houdt zich vooral bezig met crime. Noemt zichzelf ook wel Kees van der Spek in opleiding.