Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

10 jaar lezen en ontmoeten

10 jaar lezen en ontmoeten

IJsselstein – Iedere maand komt een groepje van 11 mensen samen om te ‘Lezen en ontmoeten’ in de bibliotheek. Vandaag, 16 januari was het 10 jarig jubileum van de groep. Dit gebeurt altijd op dinsdagochtend en iedere maand is er een nieuw thema waar de groep over praat.

Bij binnenkomst zitten de 10 vrouwen en één man in een kringetje en hebben het deze maand over het thema ‘ont spullen’. Het is geen vriendengroep, maar ze vinden het toch leuk om hier maandelijks met elkaar de dinsdagochtend door te brengen en het samen over onderwerpen te hebben die hen interesseert. Iedere maand krijgt de groep een vragenlijst met daarop vragen over het onderwerp waar ze het die ochtend over gaan hebben. Een paar voorbeelden van wat er deze maand op de vragenlijst stond: “Verzamel je iets?” “Wat verwacht je van je nabestaanden wat ze met jouw bezittingen gaan doen?” en “Hoe beoordeel je het probleem van het uitputten van de aarde?” Deze vragen zorgen ervoor dat het gesprek niet stil hoeft te vallen en dat er is nagedacht over het onderwerp. Omdat het vandaag het 10 jarig jubileum was had de groep gebak met koffie en thee.

Er stonden mooie bloemen op tafel en na afloop werd er een drie gangen lunch gegeten. Ook is er een gespreksleider in de groep, namelijk Wilma Trompetter. Ze zorgt ervoor dat het gesprek soepel verloopt en zorgt ervoor dat iedereen die iets wil zeggen ook aan het woord komt. De groep laat elkaar ook goed uitpraten en luisteren goed naar elkaar. Er worden veel verhalen over vroeger verteld, maar het heeft allemaal met het thema “spullen” of “ont spullen” te maken. Vervolgens gaat het over veel spullen hebben door een 50 cent winkel in de buurt van de bibliotheek in IJsselstein. “Om even terug te komen op het ont spullen.” Zegt Harry van Wissen, de enige man in de groep. Hij geeft aan soms moeite te hebben met ont spullen, omdat hij bang is die spullen later nog een keer nodig te hebben. Al gauw kunnen veel vrouwen uit de groep zich in hem verplaatsen en stellen hem gerust dat veel anderen daar ook last van hebben.

De groep heet  “Lezen en ontmoeten” Het gedeelte van het lezen wordt zeker niet overgeslagen, want Jolanda heeft een filosofisch boek gevonden en leest daar uit het hoofdstuk “Het waardevolste bezit” een stuk wat te maken heeft met on spullen. Hier wordt besproken wat het betekent als je geen spullen hebt en komen ze tot diepgaande gesprekken. Veel gesprekken gaan over vroeger en toen ze nog bij hun ouders woonden. “Ik weet nog heel goed dat ik 10 borden had afgewassen bij mij thuis en dat ik daarna met mijn mouw achter de klink bleef haken. Toen vielen alle borden kapot en toen vroeg mijn moeder of ik dat niet vóór het afwassen had kunnen doen.”

Aan het einde van de meeting wordt er nagedacht over een nieuw onderwerp voor de volgende maand, waarna vervolgens samen wordt afgesloten met een uitgebreide en feestelijke lunch voor het 10 jarig jubileum.

Luister hier naar de audioreportage van Pier Wijnker

Over de auteur

Annemijn de Leeuw

Mijn naam is Annemijn de Leeuw (2004) en ik kom uit Tilburg, maar woon in Utrecht. Ik ben student aan De Hoge School Utrecht voor Journalistiek en heb hiervoor de havo afgerond op het Odulphuslyceum in Tilburg. Al mijn hele leven hoor ik van anderen dat ik nieuwsgierig ben en veel vragen stel, dus onder andere daarom leek de studie die ik nu doe de perfecte match. Ook heb ik altijd in de schoolkrantredactie gezeten van mijn middelbare school, wat mij ook erg goed is bevallen en waar ik veel van heb geleerd. Het leukste aan Journalistiek vind ik het in contact komen met mensen waar je anders niet zo snel in contact mee zou komen en om dan naar de verhalen te luisteren die zij te vertellen hebben. Wat ik uiteindelijk voor werk zou willen gaan doen zou ik nog niet weten. Ik weet wel dat ik iets wil doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Dat hoop ik deze studie dan ook te ontdekken.