Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Uitreiking theater van het jaar in De Kom

Uitreiking theater van het jaar in De Kom

NIEUWEGEIN-  Theater de kom is voor het eerst genomineerd voor beste theater van het jaar. Sinds de corona-periode is er geen uitreiking meer geweest, nu maakt het theater kans op de prijs van 2023. Wat is er zo al veranderd en hoe zijn de voorbereidingen voor de uitreiking gegaan?

De kom staat in het soms wat grijze Nieuwegein bekend als een lichtpuntje van Cityplaza. De meeste mensen weten van het theater af en zien het als een gemoedzame plek. Het is toegankelijk en geschikt voor iedereen volgens de bezoekers.  Het is dus niet gek dat het theater is genomineerd.

Je komt binnen met de draaideur in een kleurrijke ruimte met een hoog plafond, je wordt begroet door de dame achter de bali met een glimlach. Je voelt je gelijk welkom, alsof je er dagelijks komt. Er is een bar waar je wat te drinken kan halen voor of na de voorstelling. Daarboven hangen er kleine discoballen tussen de planten.

Sinds 2010 wordt de jaarlijkse prijs uitgereikt door de ‘Vereniging Vrije Theater Producenten’. De theaters worden beoordeeld op communicatie, gastvrijheid en uitstraling van het theater. Het lichtpuntje van Cityplaza is genomineerd voor de categorie grote theaters, met meer dan 450 stoelen.

Het is een fijn nieuw gebouw wat warm en gezellig aanvoelt. De gastvrijheid staat hoog in het vaandel volgens de educatie manager Carmen Zuidema, voor zowel de gasten als de artiesten. Daarom zijn flexibel, met prijzen of tarieven voor zalen. Ze willen met zoveel mogelijk mensen samenwerken ‘Deze plek is van iedereen’.

Bij de laatste uitreiking, voor corona, was de kom niet genomineerd. Maar sinds die tijd zijn er veel veranderingen geweest aan onder andere het gebouw. De sfeer is er beter op geworden. Er zijn meer meubels gekomen, een nieuwe bar in de fouille en meer opvulling aan de muren.

Ook is het programma veranderd in deze jaren. Vroeger werd er één programma gemaakt voor een heel jaar en kwam er niks meer bij in de loop der tijd. Nu is dat heel anders, het programma wordt niet meer van tevoren bedacht. Nu is er meer ruimte om nog wat kleinere projecten tussen de niet te volle programma’s bij te boeken.

Verder is het theater meer betrokken geraakt bij de stad zelf. Er is een buursoap gemaakt en verdere contacten gelegd met bedrijven in de stad zoals ‘Mo-factor’, een welzijnsorganisatie en onder andere dansscholen. Ze hebben hun netwerk vergoot en staan voor meer evenementen en organisaties open.

De prijs wordt uitgereikt op 29 januari in ‘Theater de Kom’ zelf. De winnaar ontvangt een speciaal vervaardigde stoel, ontworpen door Carla Janssen Höfelt. Het staat volgens mevrouw Zuidema gelijk aan een overwinningsbeker, die je dan met trots in je theater mag zetten. Waar ze hem zullen zetten is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk boven aan de trap, waar iedereen hem vanuit de fouille kan bekijken.

Luister hier naar de audioreportage waarin bewoners hun verhaal doen over het theater en hun mening geven over de nominatie.

Over de auteur