Meer dan de Efteling alleen

Meer dan de Efteling alleen

Anton Pieck, de man die door veel mensen als de founding father van de Efteling gezien wordt. Een kunstenaar met gedetailleerde illustraties, waar vooral de wintertaferelen en de nostalgische gevoelens naar voren komen. Zijn diversiteit aan werken is nog steeds te bewonderen op meerdere plekken door het land.

Pieck werd geboren op 19 april 1895 in Den Helder. Op jonge leeftijd werd ontdekt dat hij heel goed was in het maken van tekeningen. Er zat ook een herkenbare stijl in. Deze man was blijkbaar geen gewone kunstenaar. Zijn tekeningen spraken volgens velen een magische taal, met een tijdloze charme die meerdere generaties aansprak. Misschien herken je zijn werk van kalenders, boeken of zelfs uit ontwerpen van de Efteling! Dit is een deel waar Pieck vooral bekend door is.

Zijn schetsen creëerden betoverende ontwerpen voor het sprookjesbos, waardoor het park een plek werd waar sprookjes werkelijkheid werden. Zijn tekeningen dienden als de inspiratie voor de attracties die na meerdere generaties nog steeds te vinden zijn in Kaatsheuvel.

Maar Anton Pieck was niet alleen een ontwerper van de Efteling. Hij deed meer dan alleen dat. Hij gaf tekenlessen om rond te kunnen komen en hij tekende het liefst de gehele dag door. Ook zijn werktafel lag altijd vol met potloden, penselen en materialen die hij kon gebruiken voor zijn werken die we vandaag de dag nog kunnen zien.

Hoewel hij ons op 24 november 1987 verliet, leeft zijn kunst toch nog voort. De Efteling heeft een museum in het park, waar veel van zijn werken in replica’s te bewonderen zijn. Voor de echte tekeningen, dien je toch echt naar zijn eigen museum te gaan. In Hattem vinden we namelijk het Anton Pieck museum, waar meer dan 200 van zijn werken te vinden zijn. Hier wandel je door de kamers van zijn creatieve geest en bewonder je allerlei werken door de tijd heen. Het eerste tot het laatste werk is hier nog terug te vinden.

Het is een eerbetoon aan een kunstenaar wiens werk niet alleen op papier leeft, maar ook in de harten van de vele generaties. In de onderstaande audioreportage, is te horen hoe het bezoek aan dit museum verliep.