Factcheck: Nee, 5-HTP en L-tryptofaan werken niet tegen een “Dinsdagdip.”

Factcheck: Nee, 5-HTP en L-tryptofaan werken niet tegen een “Dinsdagdip.”

Wie weleens XTC heeft gebruikt, is bekend met de “Dinsdagdip.” Na het gebruik voelen mensen zich depressief, moe en hebben moeite met concentreren. Op internet circuleren verhalen dat de stofjes 5-HTP en L-tryptofaan de dip zouden kunnen verlichten. Deze claim blijkt niet waar. Volgens deze bewering zou de dip worden veroorzaakt door een tekort aan serotonine, maar de dip komt niet alleen door dit tekort.

Oorsprong

MDMA, ook wel bekend als XTC, is na cannabis de meest gebruikte drug in Nederland. Ruim 10,4% van de Nederlanders tussen 15 en 64 heeft het ooit gebruikt. Volgens de website Drugsinfo.nl zijn de effecten van MDMA onder andere een warm en ontspannen gevoel, verliefdheid, meer energie, verwijde pupillen, en intensere beleving van muziek. De drug duurt ongeveer 4-6 uur en na afloop ervan worden de stofjes serotonine en dopamine afgebroken. Omdat deze stofjes tijdens het gebruik zijn uitgeput, ervaren veel mensen depressieve gevoelens in de dagen erna. Onlangs zijn er producten op de markt gebracht die beweren de dip te verminderen. Maar werken deze producten wel?

Serotonine

Al enkele jaren circuleren verhalen op drugsfora dat 5-HTP en L-tryptofaan de dip zouden kunnen tegengaan. Een van de eerste verhalen dateert terug naar 2001. Maar waarom zouden deze stofjes een dip kunnen verminderen? Volgens Jellinek komt de dip voort uit de uitputting van het serotoninesysteem. MDMA maakt extra serotonine vrij, wat het goede gevoel veroorzaakt. Deze serotoninevoorraad is nu uitgeput, wat resulteert in de dip en het lege gevoel. Dit kan mogelijk worden aangevuld door 5-HTP en L-tryptofaan, die in het lichaam worden omgezet naar serotonine. Het verschil is dat 5-HTP tien keer efficiënter wordt omgezet, aldus de website van Women’s Health Mag. Een andere mogelijke verklaring voor de dip is dat serotonine-receptoren zich tijdelijk (aantal dagen) terugtrekken omdat ze overgestimuleerd zijn. Hierdoor is er minder serotonerge activiteit, wat depressieve gevoelens kan veroorzaken.

Bedrijven

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer bedrijven zoals Skipjedip en Geendinsdagdip die producten verkopen om de dip tegen te gaan. In Skipjedip zitten onder andere de stoffen 5-HTP en L-tryptofaan, terwijl Geendinsdagdip onder andere L-tryptofaan bevat. Beide producten bevatten ook vitaminen en antioxidanten, die vooral bedoeld zijn voor het lichaam en minder te maken hebben met serotonine. Deze factcheck richt zich specifiek op de stoffen 5-HTP en L-tryptofaan, omdat deze te maken hebben met de aanmaak van serotonine.

Onderzoek

In de afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van 5-HTP en L-tryptofaan. Sommige studies toonden aan dat 5-HTP zorgde voor een toename van serotonine in het brein, terwijl andere studies aangaven dat 5-HTP juist niet beter werkte dan een placebo. Om een definitief antwoord te krijgen op de vraag of deze stoffen echt werken, heb ik contact opgenomen met Eva Erhlich van het Trimbos Instituut. Eva is al ruim 18 jaar onderzoekster voor het Trimbos Instituut en heeft veel expertise op het gebied van drugs, waaronder MDMA. Zij geeft aan dat het niet bewezen is dat deze stoffen werken. Het tekort aan serotonine is namelijk niet alleen de oorzaak van de dip; het heeft ook te maken met de receptoren die zich terugtrekken na het gebruik van MDMA. Hoewel deze stoffen extra serotonine in het lichaam kunnen aanmaken, kunnen de hersenen het nog steeds niet opnemen.

Conclusie

Dus werken 5-HTP en L-tryptofaan echt tegen een MDMA-dip? De kans is klein dat 5-HTP echt effectief is tegen de dip. Volgens Eva brengen het gebruik van 5-HTP wel risico’s met zich mee; als mensen het ervoor slikken, bestaat het risico dat het lichaam al serotonine begint aan te maken en dat een serotoninesyndroom kan optreden. Wat betreft L-tryptofaan is het nog te vroeg om te zeggen dat het werkt, aldus Eva; hier is meer onderzoek voor nodig. Volgens Eva is de beste manier om een dip te voorkomen simpelweg door geen MDMA te gebruiken. Als je het toch wilt gebruiken, is het verstandig om voorafgaand en na afloop gezond te eten. Dit betekent niet dat de producten van deze bedrijven niet werken, maar het is niet verstandig om zelf te experimenteren met 5-HTP en L-tryptofaan.

Links:

  1. [Erowid](https://erowid.org/experiences/exp.php?ID=8661)
  2. [Jellinek](https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/effect-van-xtc-mdma/)
  3. [Women’s Health Mag](https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a28430517/wat-is-5-htp-kopen-slaaptekort-serotonine-melatonine-depressie/)
  4. [Skipjedip](https://befesti.nl/pages/ingredienten-skipjedip)
  5. [Geendinsdagdip](https://geendinsdagdip.nl/pages/inhoud-van-de-kuur)
  6. [Drugsinfo.nl](https://www.drugsinfo.nl/xtc/wat-je-moet-weten-over-xtc)

Over de auteur