Nachtrust verstoord door Nachtmerries

Nachtrust verstoord door Nachtmerries

Iemand die achter je aan rent, vast zitten in een auto. Dat zijn niet alleen maar dingen wat kan overkomen als je wakker bent, maar ook in je slaap. Je ligt gewoon in bed en hebt last van een nachtmerrie. Ongeveer 70% van de bevolking heeft weleens last van nachtmerries.

Een nachtmerrie is een droom die veel negatieve emoties oproept zoals verdriet, angst, wanhoop of bezorgdheid. Meestal schrik je wakker uit nachtmerries in plaats van er normaal wakker worden. Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben. Een nachtmerrie is meestal een gevolg van een stressvolle periode. Als je overdag gestrest bent, komt er een stressreactie in je brein. Dit kan in het slaapproces, naar voren komen en een nachtmerrie veroorzaken. Ook het gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen kunnen voor nachtmerries zorgen. Het hebben van psychische problemen is ook een oorzaak van nachtmerries. De nachtmerries kunnen als trigger werken en de psychische klachten versterken. Omdat je doormiddel van de nachtmerries telkens herinnerd wordt aan je trauma, kan het overdag van last gaan hebben.

Nachtmerriestoornis is als er regelmatig nachtmerries zijn en deze het dagelijks leven in de weg gaan zitten. Daarnaast moeten de nachtmerries opzichzelfstaand zijn. De oorzaak is dan niet één van de eerder genoemde factoren. Een nachtmerriestoornis kan acuut zijn dat het maar een maand speelt of langdurig, dan spreken we van zes maanden.

Nachtmerries behoren tot het begrip Parasomnie. Parasomnie is een verzamelnaam van klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens het slapen. Dat kan gaan over; in je slaap praten, slaapwandelen, tandenknarsen en ook nachtmerries. De bewegingen of het ongewoon gedrag tijdens de slaap kan tot slechte kwaliteit van slaap leiden. De oorzaken van parasomnie zijn erfelijke factoren, maar koorts, alcoholgebruik, chronisch slaapgebrek en psychologische problemen hebben er ook invloed op.

Nachtmerries is iets wat heel af en toe langs kan komen, maar het kan ook een blijvend probleem worden. In het audio fragment hieronder wordt er gesproken met slaaptherapeut Marjolein Meijs over wat slaaptherapie is en hoe dat kan helpen en met Rianne over het hebben van nachtmerries.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.