Van Shell-medewerker naar Eurocommissaris van Klimaat

Van Shell-medewerker naar Eurocommissaris van Klimaat

Afgelopen donderdag, 5 oktober, is de Nederlandse politicus Wopke Hoekstra gekozen tot Eurocommissaris van Klimaat. Hij wordt de opvolger van Frans Timmermans.

De oud-medewerker van Shell en oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft een grote stap gemaakt in zijn carrière naar Eurocommissaris van Klimaat in de Europese Commissie. Na een lang ‘Klimaatexamen’ en ondervraging van Parlementsleden, mag hij toetreden tot de Europese Commissie.

Europese Parlement
Het Europese Parlement is, net als de Tweede Kamer bij ons, verdeeld in verschillende partijen met ieder hun eigen belangen en overtuigingen. Verschillende partijen uit verschillende landen worden onderverdeeld in partijen. Zo heb je de Christendemocraten, daar hoort het CDA en de ChristenUnie bij. Bij de Groenen horen Volt en GroenLinks. Wopke Hoekstra komt van de partij van de Christendemocraten.

Klimaatcommissaris 
Maar waarom werd Wopke Hoekstra gekozen voor Klimaat commissaris, als hij helemaal niet van een groene partij komt? De Christendemocraten hadden vertrouwen in Wopke om de klimaat ambities af te zwakken. Echter is het zonder steun van de Groenen moeilijk om commissaris van Klimaat te worden, aangezien de Groenen klimaat en milieu als prioriteit hebben. Om gekozen te worden, had hij een meerderheid van de stemmen nodig.

Om de Groenen te overtuigen, heeft hij tijdens zijn ‘Klimaatexamen’ ingegeven op veel punten van de Groenen, tot grote schrik van de Christendemocraten. Zij hebben hard hun best gedaan om de Greendeal af te zwakken, maar door Hoekstra wordt er nieuw leven in de Greendeal geblazen.

Explainer
In de explainer hieronder legt verslaggeefster Marit uit waarom mensen verontwaardigd zijn over de beslissing om Wopke Hoekstra Eurocommissaris van Klimaat te laten worden. Ze spreekt met Renske Wienen van de Goede Zaak over de petitie tegen Hoekstra die zij hebben opgezet.

Over de auteur

Marit Hendriks

Marit Hendriks (2005) is een gedreven student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Graag schrijft zij over maatschappelijke problemen en probeert ze de mensen achter het nieuws een plek te geven om hun verhaal te delen.