‘Binnen twee jaar lukt het om weer naar de maan te gaan’

‘Binnen twee jaar lukt het om weer naar de maan te gaan’

In de tweede aflevering van de podcast ‘Baanbrekers’ delen gasten met opmerkelijke beroepen hun ervaringen, waaronder Angelo Vermeulen, een ruimtevaartonderzoeker, analoog astronaut en kunstenaar. Vermeulen bespreekt verschillende onderwerpen, waaronder de aanhoudende complottheorieën rond de maanlanding, waarop NASA heeft gereageerd met plannen om deze met cryptotechnologie te bewijzen. Hij deelt ook zijn betrokkenheid bij het Artemis-programma van NASA, gericht op het opnieuw naar de maan sturen van mensen.

Het is vast geen onbekend fenomeen dat er nog velen zijn die geloven in complottheorieën rondom de maanlanding van de jaren 60. NASA heeft aangekondigd door middel van crypto technologie de maanlanding te willen bewijzen. Ook heeft NASA ambitieuze plannen aangekondigd om opnieuw mensen naar de maan te sturen als onderdeel van het Artemis-programma. ‘Er is wel een snelle evolutie rondom maanlanders dus binnen twee jaar denk ik dat het wel lukt om naar de maan te gaan’, vertelt Vermeulen.

Al jaren is NASA bezig met het onderzoeken van manieren om astronauten voor te bereiden op langdurige missies, zoals de beoogde reis naar Mars. Vermeulen werd in 2013 gekozen als gezagvoerder van de eerste missie HI-SEAS van de samenwerking tussen NASA en de universiteit vqn Hawaii. Met 7 anderen zat Vermeulen vier maanden lang in een geïsoleerde omgeving om de uitdagingen van een bemande missie naar Mars na te bootsen en onderzoeken.

‘Een analoog astronaut wordt ingezet om verschillende aspecten van ruimtemissies op aarde te testen. Dit kan in omgevingen waar mensen zich psychologische en fysiek echt wel geïsoleerd voelen. Zoals Hawaii of in een woestijn’, vertelt Vermeulen. Ondanks dat tijdens de missie HI-SEAS niet daadwerkelijk de ruimte inging werden er op verschillende manieren de reis naar de ruimte nagebootst. Zo werden EVA, extra verhicular activities, toegepast. ‘Heel de ervaring voelde alsof ik wel op een andere planeet zat. Ik heb ook 1 keer mijn handschoen gescheurd en als dat op mars gebeurd ben je eigenlijk dood. Het is ook gevaarlijk, je moet opletten want je wandelt over stolt lava. Het is best risicovol. Dat deden we één a twee keer per week, telkens met een andere team’, aldus Vermeulen.

Beluister hieronder de podcast ‘Baanbrekers’ aflevering twee.

Over de auteur

Parwin Ziyadkhanli

Parwin Ziyadkhanli (2004), journalist.