Het Huis van Sinterklaas: ‘Een traditie in verandering’

Het Huis van Sinterklaas: ‘Een traditie in verandering’

Sinterklaas in het Huis van Sinterklaas.

Afgelopen zaterdag, op 18 november, kwam Sinterklaas weer aan in het land. Het Huis van Sinterklaas opent jaarlijks zijn deuren om inzicht te geven in de geschiedenis van Sinterklaas. Deze eeuwenoude traditie, geworteld in Nederland, neemt ons mee op een reis door de tijd. Waarin het karakter van Sinterklaas en de bijbehorende figuren een transformatie hebben ondergaan.

Geschiedenis van Sinterklaas
Het verhaal van de goedheiligman gaat terug tot de derde eeuw na Christus. De oorsprong van Sinterklaas is verbonden met de heilige Sint-Nicolaas, een bisschop die in de vierde eeuw in Myra, een stad in het huidige Turkije, leefde. Sint-Nicolaas, ook wel bekend als Sinterklaas, werd geboren rond het jaar 270 na Christus. Hij groeide op in een welgestelde familie en werd op jonge leeftijd tot bisschop gewijd. Sint-Nicolaas stond bekend om zijn vrijgevigheid en goede daden. Een van de meest bekende verhalen over hem is zijn hulp aan een arme man die zijn dochters niet kon laten trouwen omdat hij geen bruidsschat kon betalen. Volgens de legende gooide Sint-Nicolaas ‘s nachts drie gouden munten door het raam van de arme man, waardoor de dochters toch konden trouwen.

Na zijn dood op 6 december, 343 na Christus werd Sint-Nicolaas al snel vereerd als heilige. Zijn sterfdag werd een dag van viering en herdenking. Het feest verspreidde zich in de loop der eeuwen door heel Europa, (komma kan weg) en in verschillende landen ontstonden tradities rondom Sinterklaas, ook in Nederland.

De figuur van Sinterklaas kreeg langzaamaan meer kenmerken die we nu herkennen, zoals het dragen van een rode mijter en het rijden op een witte schimmel genaamd Amerigo. Echter, de afgelopen jaren heeft de traditionele figuur van ‘Zwarte Piet’ discussie en debat aangewakkerd. Voorstanders van verandering pleiten voor een aanpassing van het personage om het in lijn te brengen met moderne opvattingen over inclusiviteit en diversiteit. Maar de komst van Sinterklaas wordt nog steeds jaarlijks gevierd met de intocht, waarbij Sinterklaas per stoomboot aankomt.

Of deze Nederlandse traditie zich doorzet in de toekomst is te horen in de reportage.

Over de auteur

Amber Weeber

Hoi allemaal! Mijn naam is Amber Weeber, ik ben 18 jaar en journalist bij SvJ Media OnAir. Ik ben gepassioneerd door de journalistiek vanwege de kracht die het heeft om verhalen te vertellen en mensen samen te brengen. Mijn artikelen richten zich voornamelijk op lokale evenementen, menselijke interesseverhalen en de nieuwste ontwikkelingen in de samenleving.