Factcheck: Je seksuele geaardheid kan ook na je 30ste nog veranderen

Factcheck: Je seksuele geaardheid kan ook na je 30ste nog veranderen

Foto: Pexels

Afgelopen maand postte SpuitenenSlikken een claim op hun Instagram: “Je seksuele geaardheid kan veranderen tot je 30ste”. Deze claim is zo geformuleerd dat het lijkt alsof een verandering in je seksuele geaardheid na je dertigste wordt uitgesloten. Dit dient onderzocht te worden en blijkt onjuiste informatie te bevatten.

Het onderzoek waar de redactie van SpuitenenSlikken hun claim op heeft gebaseerd komt uit The Journal of Sex Research (Australië), een tijdschrift over seksonderzoek. In dit onderzoek wordt identiteit en fluïditeit op het gebied van seksuele geaardheid onder Nieuw-Zeelandse volwassenen onderzocht. Hieruit bleek dat 5,7 procent van de ouderen in hun leven nog te maken krijgt met een verandering in hun seksuele geaardheid. Dit betekent dat 94,3 procent dezelfde geaardheid blijft behouden. Een klein deel dus, van het aantal volwassenen die nog na hun dertigste van seksuele geaardheid veranderen.

Volgens seksuoloog Yuri Ohlrichs klopt het inderdaad dat je seksuele geaardheid, ook wel seksuele oriëntatie genoemd, op elk moment in je leven kan veranderen. ‘Maar bij elk persoon is dit natuurlijk anders’, aldus Ohlrichs. ‘Wat we weten is dat je seksuele oriëntatie voor je tiende jaar al vastligt. ‘Dus voordat je tien jaar bent is eigenlijk alles waar je lijf op reageert qua seksualiteit voorgeprogrammeerd en het is aan jou om deze oriëntatie de rest van je leven te ontdekken’, vertelt Ohlrichs. Deze theorie komt van de zogenaamde ‘LoveMap’, uit een boek van John Many. 

De omgeving waarin iemand leeft heeft invloed op deze ontdekking van je seksuele oriëntatie. ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat als jij in een omgeving zit waarin je heel veel mogelijkheden hebt op seksueel vlak, dat je al vrij vroeg jouw seksuele oriëntatie ontdekt. ‘Maar het kan ook zijn dat je in een omgeving komt waar je die seksuele voorkeur bij jezelf niet eens merkt’, aldus Ohlrichs. ‘Stel iemand wordt seksueel geprikkeld door leer, maar heeft dat niet in de gaten omdat hij/zij nooit in een omgeving is geweest waar leer een seksuele betekenis heeft, dan kom je daar niet achter’, vertelt Ohlrichs. Het gaat dus over de context waarin je zit, wat invloed heeft op jouw ontdekking van jouw seksuele oriëntatie. Het blijkt dat er geen vaste leeftijd aan verbonden zit. 

Conclusie

De redactie van SpuitenenSlikken laat dus met hun claim: “Je seksuele geaardheid kan veranderen tot je 30ste” een omvang zien. Het klopt inderdaad dat je seksuele geaardheid kan veranderen in je leven, maar om te zeggen ‘tot je 30ste’, dan sluit je de jaren na je dertigste uit. Nu is het wel zo dat uit het onderzoek, waar SpuitenSlikken naar verwees, blijkt dat er voornamelijk onder de jongvolwassenen een verandering van seksuele oriëntatie plaatsvindt, in vergelijking met ouderen. Maar dat betekent niet dat ouderen helemaal niets meer te maken kunnen hebben met een verandering. 

Deze seksuele oriëntatie ligt bij iedereen rond het tiende levensjaar al vast. Het is de ontdekking erna die jou laat realiseren op wie/wat jij valt. Jouw omgeving heeft invloed op deze ontdekking en dat kan zich dus op elk moment in je leven ontwikkelen. Ook na je dertigste. Ook al is het aandeel van verandering bij dertigplussers dus klein, het is niet volledig uitgesloten zoals SpuitenenSlikken claimde. 

Over de auteur

Marit in 't Veen

Dit is Marit in ‘t Veen en ze is 19 jaar. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Marit is erg geïnteresseerd in andermans verhalen en ze houdt ervan om creatief bezig te zijn. Pakkende verhalen maken en presenteren vind ze het leukste om te doen. Als we het hebben over kunst en cultuur dan zit Marit vooraan in de klas. Waar ze later in het vak van Journalistiek terecht wil komen? Dat moet ze nog ontdekken. Het voordeel hiervan is dat ze voor alles open staat en graag een uitdaging aangaat.